20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSportPonta: E o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Mircea Diaconu

Ponta: E o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Mircea Diaconu

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că ceea ce i s-a întâmplat lui Mircea Diaconu „este o mare nedreptate” şi crede că hotărârea Curţii Constituţionale prin care Diaconu îşi pierde mandatul de senator „este o decizie care se respectă”, potrivit Mediafax.

Ponta a spus că nu înţelege aceste „răutăţi” care îl caracterizează pe preşedintele Traian Băsescu.

„Este o decizie care se respectă. E o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Mircea Diaconu. Nu ştiu de ce e aşa de fericit domnul Băsescu că l-a învins pe Mircea Diaconu. Întrebaţi românii pe cine iubesc mai tare, pe Mircea Diaconu sau pe Traian Băsescu sau pe judecătorii de la Curtea Constituţională. Decizia e foarte clară, dar atâta fericire din partea domnului Băsescu că nu mai e Diaconu senator… Eu nu înţeleg răutăţile astea, dar, mă rog, îl caracterizează pe domnul preşedinte”, a spus premierul.

Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senatorului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a parlamentarului.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va comunica preşedintelui Senatului României şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanţei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Citeşte şi: Băsescu: Salut decizia CCR în cazul Diaconu

ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.

Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.

În urma deciziei Curţii Constituţionale de miercuri, Plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgenţă şi să constate revocarea senatorului.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă