Vorbim asadar de informatiile private precum sunt parolele sau chiar informatiile de carduri bancare Activati un astfel de certificat imediat ce ati lansat website-ul, iar rankingul in motoarele de cautare va creste semnificativ pentru ca toate site-urile web care au un astfel de certificat SSL sunt considerate a fi mult mai calitative pentru ca proprietarii acestora depun eforturi mai mari pentru a-si proteja clientii.
1. Protectia datelor
Certificatul SSL este apreciat pentru ca va creste in mod semnificativ increderea clientilor, acestia simtindu-se mult mai in sigruanta, in momentul in care navigheaza pe un site cu un astfel de certificat, stiind ca datele lor vor fi in permanenta in siguranta. Criptarea datelor este un lucru foarte important, mai ales in situatiile in care se efectueaza platile cu cardul.
Comunicarea prin internet intre doua calculatoare presupune o trecere a datelor prin mai multe echipamente de retea, iar in fiecare dintre aceste doua noduri apare si un risc mai crescut de interceptare. De fiecare data insa cand un utilizator completeaza un formular web, el trimite date catre serverul de gazduire. Acesta trimite asadar atat adrese fizice, cat si produse comandate, mesaje, carti de credit, aceste informatii, dar si multe altele fiind trimise intr-un formular, ce poate fi interceptat in situatia in care datele nu sunt criptate.
Problema aceasta apare in special in situatia retelelor wireless. Acestea prezinta de obicei mai multe vulnerabilitati, nefiind necesar accesul fizic la un echipament intermediar de retea. Interceptarea in acest caz se face „din aer”.
2. Integritatea continutului site-ului
Continutul unui site poate fi alterat in orice punct intermediar de comunicare intre vizitator si anume intre calculatorul sau si server. Moodificarea continutului site-ului este o modalitate prin intermediul careia virusii pot infecta calculatoarele vizitatorilor, acestia avand de-a face cu problema datelor furate, dar si cu alte probleme.
3. Incredere, optimizare si gratuitate
Certificatul SSL are functia de a confirma autenticitatea site-ului detinut de catre firma dumneavoastra. Acesta este un motiv principal de a avea in vedere un astfel de certificat. Vizitatorii se vor simti in siguranta in momentul in care vor sti ca site-ul nu va prezenta nici un fel de risc si va putea fi navigat fara probleme. Ei vor aprecia ca le veti proteja foarte bine datele personale si ca reduceti semnificativ riscul de virusare. Aceste dovezi de profesionalism va vor mari increderea in brandul dumneavoastra.
Site-ul dumneavoastra va fi si optimizat pentru motoarele de cautare, Google declarand inca din 2014 ca foloseste acest criteriu in ceea ce priveste rankarea site-urilor web. Site-urile cu certificate SSL apar in fata i in ceea ce priveste rezultatele cautarilor pe Google. Google a mai precizat si ca un site care are o protectie SSL este unul care va avea in permenanta o prioritate in ceea ce priveste rankarea. Acesta este un motiv in plus asadar pentru care orice agentie de web design trebuie sa dezvolte un website profesional si sa se orienteze catre un certificat de securitate cat mai bun.
Unele firme de hosting website va pun la dispozitie chiar si certificate SSL gratuite in oferta lor, de aceea, atunci cand aveti nevoie de un astfel de certificat, puteti sa va orientati catre o firma care va va pune acest serviciu la dispozitie.
Modul de functionare
Certificatul SSL este responsabil pentru criptarea informatiilor, astfel incat acestea sa nu poata fi decriptate decat de serverul caruia ii sunt adresate, acest lucru garantand ca informatiile trimise catre un website nu vor fi furate sau modificate.
Multe browsere vor afisa o pictograma in forma de lacat, iar datorita acestei pictograme, va puteti da usor seama daca un site stabileste sau nu o conexiune de tip SSL. Cea mai simpla metoda de a verifica daca un site se foloseste de aceasta tehnologie este sa introduceti adresa web in browser, folosindu-va de https:// la inceput. Daca vedeti ca apare o pictograma in forma de lacat in browser, atunci dati click pe aceasta pentru a primi informatii cu privire la site-ul pe care il accesati. Veti primi asadar informatii suplimentare cu privire la acest site si veti confirma faptul ca veti avea parte de o conexiune sigura.
Daca atunci cand veti face acest lucru nu va aparea o pictograma in forma de lacat, atunci inseamna ca pagina nu este securizata prin SSL. E posibil sa mai vedeti in unele situatii un lacat taiat sau chiar un lacat cu un semn de exclamare. In acest caz, pagina dumneavoastra contine linkuri sau chiar elemente cu http, fiind necesara modificarea acestora.
Exista mai multe tipuri de certificate SSL spre care sa va orientati. Exista asadar un Certificat cu Validarea domeniului, acest certificat fiind unul cunoscut ca si Free SSL, in contul vostru de cPanel, el fiind oferit gratuit. Acest certificat este schimbat o data la 3 luni automat, el nefiind greu de instalat.
Mai exista si un Certificat cu Validarea companiei. In cazul acestui tip de certificat, trebuie sa stiti ca aveti de-a face cu unul dintre cele mai sigure optiuni. El este oferit intr-o criptare pe 256 de biti. Acest certificat este folosit foarte des de organizatiile sau de companiile mari, ele avand o relatie puternica de incredere cu clientii lor. Daca doriti sa achizitionati un astfel de certificat, documentele de organizare trebuie sa fie prezentate, dar si revizuite in acelasi timp. Acest certificat costa de obicei in jur de cateva sute de dolari anual, el reprezentand insa factorul de incredere final pentru clienti. Acest certificat va mari astfel cu mult increderea pe care o au clientii despre produsele, dar si despre serviciile pe care le puneti la dispozitia lor.
Un alt certificat destul de des intalnit este cel cu validare extinsa. Acest tip de certificat ofera cel mai inalt nivel de securitate dintre toate certificatele SSL. Este deci unul dintre cele mai scumpe certificate spre care va puteti orienta, dar cu toate acestea merita fiecare banut. Acesta este utilizat in special pentru informatiile confidentiale, precum ar fi dosarele medicale sau chiar informatiile bancare ale unei persoane. Daca aveti un magazin online, atunci acest tip de certificat este o optiune pe care trebuie sa o aveti in vedere. El va oferi o securitate suplimentara pentru clientii vostri.
Optand pentru un astfel de certificat SSL, va veti bucura de toate avantajele pe care acesta le ofera, cresterea vanzarilor online fiind garantata. Veti avea parte de o criptare foarte buna a tuturor datelor si astfel clientii vostri vor fi foarte multumiti de faptul ca datele lor vor fi tinute in siguranta. Folosind algoritmii SHA-2, dar si 2048-bit, compatibilitatea cu toate browserele va fi garantata. Veti avea parte de un grad mult mai mare de confidentialitate, dar si de o siguranta sporita atunci cand conexiunea web va fi una criptata.
Aceasta tehnologie va reduce semnificativ riscul ca informatiile sa fie interceptate si folosite incorect de o terta parte. Vizitatorii vor avea astfel o incredere mult mai mare de a-si pune la dispozitie datele personale stiind ca site-ul vostru este unul cat se poate de sigur si care le ofera in permanenta o protectie excelenta.