17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFotbalul constănţean, între reuşite şi dezamăgiri

Fotbalul constănţean, între reuşite şi dezamăgiri

Microbiştii constănţeni îşi împart bucuriile şi tristeţile aproape de finalul unui an agitat şi presărat cu tot felul de evenimente.

 

În ultimii cinci ani, judeţul Constanţa a rămas fără nici o echipă în eşalonul trei, are două formaţii în Liga a II-a, iar o grupare se poate lăuda cu prezenţa în elita fotbalului românesc, Liga I. Criza financiară, managementul defectuos sau, deopotrivă, excelent au dus la contraste evidente între echipele care reprezintă judeţul. Constanţa are formaţii la toate nivelurile valorice. O echipă Viitorul care poate învinge campioana CFR Cluj, o formaţie năvodăreană imprevizibilă care alternează rezultatele excelente cu cele negative şi Farul, o echipă-fanion care se zbate la graniţa între eşaloanele doi şi trei.

De departe, succesul este de partea celor de la Viitorul Constanţa. Formaţia patronată de Gheorghe Hagi este pe locul 11 în clasamentul Ligii I şi se poate lăuda cu o serie de rezultate excelente. Viitorul a învins campioana, a avut serii de rezultate pozitive şi, mai presus de toate, a dat fotbalului românesc viitoare staruri precum Iancu, Chiţu şi, mai nou, Benzar, care i-a marcat echipei Dinamo un gol de generic.

Urma Viitorului a fost luată de  Săgeata Năvodari, care bate la porţile promovării. Au ratat-o în urmă cu două sezoane, când au fost învinşi la baraj de Voinţa Sibiu, o echipă care între timp s-a desfiinţat. Anul trecut, a încheiat pe locul 4 şi a ratat din nou accederea în eşalonul de elită, iar anul acesta, în apropiere de finalul turului, năvodărenii sunt din nou în grafic, pe locul 3.

Farul, încă echipa-fanion a judeţului, este pe marginea prăpastiei. Dacă în trecut nu aveau bani şi datoriile îi sufocau, acum marinarii nu au o situaţie financiară precară, dar nu mai au rezultate.

Nu au învins de cinci meciuri, ba chiar le-au pierdut, iar lipsa rezultatelor a dus echipa de pe litoral cu un picior în Liga a III-a.

Ce se preconizează

Obiectivele celor trei echipe sunt clare şi oarecum uşor de realizat. La primul sezon în Liga I, Viitorul doreşte să-şi menţină locul în eşalonul de elită, lucru care, după cum evoluează echipa constănţeană, nu este greu de realizat. Farul nu vrea să retrogradeze, iar programul le facilitează marinarilor salvarea. În retur vor juca multe meciuri acasă, dar dacă rezultatele vor întârzia să apară, situaţia va deveni dramatică. Săgeata are cea mai dificilă misiune. Năvodărenii vor promovarea, dar au contracandidate serioase şi 2-3 paşi greşiţi i-ar menţine pentru încă un an în Liga a II-a.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă