4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportCandidaţii în Parlament: Cercetaţii PENAL, nomazii, CHIULANGIII şi rudele

Candidaţii în Parlament: Cercetaţii PENAL, nomazii, CHIULANGIII şi rudele

62% dintre parlamentarii din mandatul 2004-2008 candidează, în 9 decembrie, pentru un nou fotoliu, iar, dintre ei, numai 11% sunt femei, se arată într-o cercetare efectuată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), remisă redacţiei. 

Citeşte şi Parlamentarii, luaţi la bani mărunţi de alegători. Vezi ce au făcut aleşii noştri patru ani

În lupta electorală s-au înscris 2457 de candidaţi, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Dintre ei, numai 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României: 315 mandate sunt pentru deputaţi, iar 137 sunt pentru senatori. Astfel, este vorba de cinci candidaţi pentru un loc de parlamentar.

Dintre ei, numai 13 sunt independenţi. Citeşte şi Drumul înfundat al candidaţilor independenţi către Parlament, în care se explică de ce sunt atât de puţini candidaţi independenţi în cursa pentru un loc în Parlament.

Citeşte şi VIDEO. Secretara lui Liviu Dragnea candidează pentru un post de deputat la Turnu Măgurele. Are 23 de ani şi a absolvit Facultatea de Limbi Moderne

Pe listele ARD, cei mai mulţi candidaţi noi

Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidaţi au mai deţinut funcţii în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidaţi ce au mai deţinut mandate în Parlament (precizăm că în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează, se arată în cercetarea IPP.

Alianţa politică cu cel mai mare număr de candidaţi noi, ce nu au mai deţinut până acum funcţia de parlamentar, este Alianţa pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidaţi noi, în timp ce Alianţa USL are 57% candidaţi noi.

Migraţiile şi nomazii

41 de parlamentarii din actuala legislatură candidează în Parlament la un alt partid decât cel în care erau când au fost aleşi în 2008. 27% dintre aceştia (11) aparţin în acest moment unei formaţiuni politice ce nu exista în 2008 şi anume Uniunii Naţionale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianţa USL. Restul candidaţilor migratori sunt în proporţii relativ egale migraţi de la PDL către PNL respectiv PSD şi de la PNL către PDL.

Citeşte şi Partidul TRASEIŞTILOR. 115 din candidaţii lui Dan Diaconescu vin de la PDL, USL sau PRM

8% dintre parlamentarii din mandatul 2004-2008, adică 24 de politicieni, care candidează pentru un nou fotoliu, şi-au schimbat circumscripţia în care au candidat în 2008. 67% dintre ei aparţin USL, ceilalţi fiind politicieni PDL.

Printre USL-iştii care şi-au schimbat circumscripţia se numără senatorul Titus Corlăţean-PSD, deputatul Eugen Nicolăescu-PNL, Gabriel Oprea-UNPR şi deputatul Călin Popescu Tăriceanu-PNL. (candidează în Bucureşti), Crin Antonescu (candidează în Teleorman), Petru Filip (Vrancea).  În ceea ce îi priveşte pe liderii PDL care şi-au schimbat circumscripţia unde candidează, cele mai notorii exemple sunt: Vasile Blaga (candidează în Timiş), Elena Udrea (candidează în Neamţ) şi Cristian Boureanu (Giurgiu).

Circumscripţiile cu cele mai puţine modificări în ceea ce priveşte parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomiţa, Mureş şi Vâlcea. 

Citeşte şi REACŢII la CIRCUL şi JIGNIRILE lui BECALI. Coaliţia Antidiscriminare caută sprijin EUROPEAN

Voturi la două mâini

Patru dintre parlamentarii surprinşi de jurnalişti că votau în plen cu propria cartelă şi cu ale colegilor, cărora Camera Deputaţilor le-a interzis să participe timp de o zi la lucrările Camerei, recandidează pentru un mandat: : Vasile Berci – PNL candidat în circumscripţia Maramureş – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) şi colegiul 4 circumscripţia Caraş-Severin şi Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Suceava. 

Citeşte şi CANDIDAŢII USL LA ALEGERILE PARLAMENTARE. Caraş-Severin:Valentin Rusu, deputatul „BUTOANE”

Trimişi în judecată de DNA

Din cei 22 de parlamentari pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată, nouă candidează pentru un nou mandat. Procesele celor care candidează sunt în curs de judecare şi, până la pronunţarea verdictului, politicienii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Candidaţii din această categorie sunt: senatorul PC Mircea Marius Banias, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL şi deputatul UDMR Laszlo Borbely, conform cercetării realizate de Institutul pentru Politici Publice.  

Deputatul Florin Costin Pâslaru este unul dintre deputaţii declaraţi în acest mandat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, pentru că şi-a angajat fiul la biroul parlamentar de circumscripţie. Ulterior, Pâslaru a fost  declarat incompatibil şi de Tribunalul Galaţi.

Cu toate acestea, politicianul recandidează, deoarece a câştigat recursul făcut la Curtea de Apel Galaţi şi, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Precizăm că Magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ, prin care îi fusese admisă noua candidatură, notează IPP.

Absenţe şi iniţiative legislative

Printre parlamentarii cu număr record de absenţe la nivelul voturilor finale din plen,  care candidează pentru un nou mandat, se numără Crin Antonescu, şeful PNL, pentru un mandat de senator- 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012, Ioan Ghişe, senator PNL, cu 18% prezenţă în Parlament, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc- 30% prezenţă şi deputatul PNL Relu Fenechiu- 36% prezenţă. 

Citeşte şi FOTO Elena Udrea şi Crin Antonescu în TOPUL ABSENŢILOR din Parlament

Citeşte şi CANDIDAŢII USL LA ALEGERILE PARLAMENTARE. Caraş-Severin: Mocioalcă, deputat de 12 ani

Parlamentarii cu cele mai puţine iniţiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012 dar şi cu o eficienţă legislativă redusă, dar care recandidează sunt: deputatul Marin Bobeş, PSD, cu 7 iniţiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012 dintre care 0 devenite legi, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz, cu 8 iniţiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care una devenită lege, senatorul Petru-Şerban Mihăilescu, UNPR, cu 11 iniţiative legislative înregistrate, însă 0 devenite legi în acest mandate, precum şi senatorul Varujan Vosganian, PNL, cu 15 iniţiative legislative, însă 0 devenite legi.

Parlamentarii şi bogăţiile

În ceea ce priveşte averile candidaţilor la alegerile parlemntare, pe baza informaţiilor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, IPP a făcut următoarele observaţii: cei mai mulţi din candidaţii noi pe listele USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau directori de companii private, iar, în rândul candidaţilor pe listele ARD, sunt persoane din instituţii centrale sau locale, – foşti prefecţi, consilieri locali, primari, directori de întreprinderi.

Citeşte şi CANDIDAŢII ARD LA ALEGERILE PARLAMENTARE. Călăraşi: Iliuţă, 72.000 lei pe an din agricultură

Cei mai mulţi candidaţi deţin investiţii imobiliare în terenuri şi case. „Vrem să atragem atenţia că unii candidaţi, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000-1.200 lei pe lună), însă apar ca fiind creditorii acestor firme cu sute de mii de lei”, explică IPP în cercetare.

Citeşte şi CANDIDAŢII USL LA ALEGERILE PARLAMENTARE. Călăraşi: Soţia şefului RA-APPS vrea să fie deputată

Cele mai citite

Academia de Studii Economice din București reintră în prestigiosul clasament internațional Shanghai pentru 2024

Academia de Studii Economice (ASE) din București a revenit în clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects pentru 2024, situându-se în intervalul 301-400 la...

Încă o lovitură pentru FCSB! Băluță s-a accidentat și va lipsi tot anul

Seria de accidentări la FCSB continuă, iar lista indisponibililor se mărește după partida cu Universitatea Cluj. FCSB continuă să se confrunte cu probleme de lot,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă