7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMobilierul vechi merită o nouă şansă

Mobilierul vechi merită o nouă şansă

Recondiţionarea mobilierului aduce un plus de valoare casei dumneavoastră prin faptul că, pe de o parte se economisesc bani care altfel s-ar cheltui pe unul nou, iar pe de alta, piesele de mobilier pot avea o valoare importantă sau una sentimentală.

În general se recomandă apelul la un specialist, căci anumite piese pot avea o valoare istorică iar în aceste condiţii numai aceşti specialişti pot executa lucrările, acestea necesitând o mare experienţă, cunoştinţe uneori vaste, un atelier, dar şi scule specializate şi materiale adecvate. Noi vom da doar câteva idei. Există mai multe modalităţi de recondiţionare a mobilierului, unele care pot fi realizate acasă, iar altele care necesită talentul şi cunoştinţele unui specialist. Nevoia de recondiţionare apare atunci când fie piesele de mobilier s-au deteriorat în timp şi necesită reparaţii, fie din dorinţa de a schimba atmosfera din locuinţă.


Lăcuitul
este varianta cea mai uşoară şi ieftină prin care vă puteţi recondiţiona mobilierul. Fie că îi îndepărtaţi vechiul finisaj, fie că îl păstraţi, o lăcuire schimbă instantaneu aspectul obiectului respectiv. În plus, prin şlefuirea recomandată înainte de lăcuire, lemnul va căpăta un aer vintage/antichizat.

 Vopseaua reprezintă o soluţie la fel de accesibilă. O culoare nou aplicată, şi mobilierul va arăta ca scos din cutie! Alegeţi o vopsea pe bază de ulei care va bloca apariţia petelor, peste care să aplicaţi apoi un strat de vopsea pe bază de latex.

De asemenea, partiturile, articolele din ziar sau revistă, paginile din agendă sau hârtia de împachetat cadouri, toate acestea pot deveni noua „faţă” a comodei sau consolei dumneavoastră. Se aplică precum tapetul, cu ajutorul unui adeziv special, care se găseşte în magazinele de specialitate.

Şablonul vă oferă o gamă largă de modele şi imprimeuri pe care le puteţi realiza în cazul mobilierului recondiţionat. În afara şablonului, mai aveţi nevoie de o pensulă mare şi de vopsea. Nu în ultimul rând puteţi recapitona/retapiţa piesele de mobilier, în special scaunele sau fotoliile. Într-adevăr, aici aveţi nevoie de ajutorul unui specialist, dar vă garantăm că merită investiţia.   

Recondiţionarea unei mese

O masă veche, care şi-a pierdut aspectul îngrijit, dar nu şi soliditatea, poate fi recondiţionată uşor, printr-o operaţie relativ simplă. Important e să aveţi uneltele necesare şi puţină răbdare.

Recondiţionarea unor astfel de piese de mobilier se face mai ales atunci când valoarea lor este greu de compensat cu alte produse similare existente în comerţ. Trebuie precizat că investiţiile în recondiţionare ajung uneori să depăşească costurile unei mese noi, e drept de calitate îndoielnică. Dar tocmai de aceea, în cazul în care aveţi o masă de calitate care are însă nevoie de un nou aspect, alegeţi soluţii de recondiţionare cât mai practice şi, bineînţeles, cât mai puţin costisitoare.

O problemă deosebită o ridică marginile sculptate. Curăţarea acestora de vechile straturi de finisaj, fără ca lemnul să fie afectat, este o operaţie migăloasă, care cere multă răbdare. În asemenea cazuri este recomandat să se renunţe la şmirgheluit, deoarece hârtia abrazivă poate să afecteze lemnul.

Prima etapă constă în şlefuirea suprafeţei mesei. Se poate folosi glaspapir cu granulaţie adecvată stratului de lac ce trebuie înlăturat. Însă pentru execuţia rapidă şi cu rezultate mult mai bune este indicat să se folosească o maşină de şlefuit. Modelele actuale uşurează mult munca, datorită multiplelor dispozitive speciale pentru şlefuirea suprafeţelor greu accesibile. De asemenea, ele sunt prevăzute cu un sistem integrat de colectare a prafului şi recipient pentru filtru de praf, pentru minimalizarea nivelului de praf. Acest lucru facilitează colectarea rumeguşului necesar pentru chituirea fisurilor din lemnul mesei.

Rumeguşul se amestecă cu lac pentru lemn până se obţine o pastă consistentă. Aceasta se aplică la îmbinările elementelor care compun masa sau în crăpăturile din masa lemnoasă. După uscarea chitului, suprafaţa respectivă se şlefuieşte până se obţine o suprafaţă perfect plană. Operaţia trebuie făcută meticulos, mai ales pe suprafaţa blatului mesei.

Ultima etapă constă în finisarea suprafeţei din lemn prin aplicarea lacului special. Funcţie de suprafaţa lemnoasă se pot aplica unul, două sau chiar straturi de lac. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă