Mai multe studii apărute în ultimii ani demonstrează că circa 30-40 la sută din cancere sunt evitabile pentru că sunt cauzate de un stil de viaţă greşit, stil care poate fi corectat. Una din cele mai puternice arme ale cancerului este suma greşelilor pe care le facem în alimentaţia zilnică. Cu toate acestea, alimentaţia se poate transforma din inamic în aliat dacă respectăm câteva reguli de nutriţie.
Literatura medicală românească are foarte puţine studii referitoare la dieta corectă în profilaxia şi terapia cancerului, iar opiniile doctorilor variază între două extreme: alimentaţie fără restricţii sau posturi dure. O stare bună de sănătate se obţine însă prin urmarea unei diete echilibrate care include multe fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi peşte şi care exclude produsele de panificaţie şi patiserie sau mezelurile procesate industrial.
„La fel de important precum calitatea hranei este numărul meselor zilnice, pentru că acestea asigură un metabolism activ. Este nevoie de cinci mese pe zi, dintre care două gustări compuse din fructe, pentru ca organismului nostru să nu-i lipsească nutrienţii de care are nevoie pentru menţinerea stării de sanatate”, avertizează dr. nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Nutriţioniştii au elaborat o serie de reguli de nutriţie pentru persoanele care vor să prevină cancerul prin alimentaţie şi pentru bolnavii care vor să ţină sub control această maladie. Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt cele 15 reguli ale dietei de protecţie anti-cancer.
Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a transmite regulile unei alimentaţii sănătoase până la a patra generaţie.
„Cu toţii putem fi mai sănătoşi dacă avem grijă ce şi cât mâncăm. Studii au dovedit că alimentaţia ne influenţează gena, aşa că nu mai putem da vina pe moştenirea genetică pentru problemele de sănătate pe care le avem. Cauza acestora, este, de cele mai multe ori, hrana nesănătoasă. Dacă nu îi vom învăţa pe copii, pe nepoţi şi mai apoi pe strănepoţi ce înseamnă o hrană sănătoasă şi un program alimentar corect, cei ce vor urmă după noi vor fi din ce în ce mai bolnavi. Nutriţia trebuie privită ca un medicament”, a afirmat prof. dr. Natalia Cucu, Directorul Laboratorului de Cercetări în Epigenetică.