12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe şanse de redresare are cu adevărat Oltchim?

Ce şanse de redresare are cu adevărat Oltchim?

Angajaţii protestează din nou în stradă iar unii fac greva foamei în aşteptarea salariilor restante. Între timp, la Bucureşti, informaţiile legate de soarta combinatului rămân neclare, vorbindu-se inclusiv de un ultimatum dat de FMI, dar neconfirmat oficial de Guvern, în ceea ce priveşte opţiunile: privatizare sau lichidare.

 

Se va încerca încă o dată privatizarea Oltchim, iar dacă Guvernul va eşua şi de această dată combinatul va trebui închis, ar fi cerut ieri oficiali ai Fondului Monetar Internaţional, potrivit unor surse ale Antenei 3.

 

Ziarul „România liberă” a cerut ieri confirmarea acestei informaţii de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), precum şi un punct de vedere privitor la oportunitatea închiderii sau privatizării uzinei,  însă ministerul a refuzat să ofere un răspuns până la ora închiderii ediţiei. În schimb, MECMA  remis un comunicat al ministrului Daniel Chiţoiu, acuzator la adresa unor lideri PDL care îl acuzaseră anterior de eşecul privatizării.

Greva foamei la Oltchim

Câteva sute de salariaţi ai Oltchim, cărora urmau să se alătu-re şi angajaţi ai rafinăriei Arpechim, unitate ce asigură materia primă necesară fabricii vâlcene, au protestat ieri pe platforma industrială, solicitând plata drepturilor salariale restante de două luni. Cel puţin şase  angajaţi Oltchim au intrat în greva foamei. Sosit la proteste, fostul lider de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost îmbrâncit şi înjurat de către angajaţi.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 milioane de euro, iar în acest moment combinatul funcţionează la 8% din capacitate. Închiderea uzinei ar face ca peste 3.000 de oameni să rămână pe drumuri. Acestora li se vor adăuga alte cel puţin câteva mii de angajaţi proveniţi de la firmele ce lucrează pentru Oltchim. Producţia a scăzut dramatic, iar din 2011 Oltchim funcţionează la sub 10% din capacitate, cu pierderi lunare estimate la 7 milioane de euro.  Potrivit planurilor conducerii, trebuie ca la sfârşitul acestei săptămâni combinatul să funcţioneze la o capacitate de 25%, însă nu este sigur că aceasta se va şi întâmpla.

Consultanţi: Guvernul să reia de urgenţă privatizarea

Ionel Blănculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri spune că uzina chimică are şanse de redresare, dar nu pe baza ajutorului dat de stat, cât în urma măsurilor adoptate de un investitor privat. De altfel, el a prezentat recent Guvernului un astfel de plan de redresare. Un prim pas necesar ar fi publicarea de urgenţă de către Guvern a unui nou anunţ de privatizare al Oltchim, mult mai serios decât precedentul anunţ. Investitorii vor trebui să aibă 5-6 luni la dispoziţie pentru a-şi prezenta oferta. În opinia sa, FMI este dispus să acorde acest răgaz Guvernului. Sume de ordinul zecilor de milioane de euro, vehiculate ca posibil ajutor acordat de stat uzinei ar fi absolut insuficiente pentru un gigant ce are nevoie de capitaluri de lucru de sute de milioane euro, la o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.

Atât Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cât şi Remus Vulpescu, fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului în Industrie, au precizat ieri că o posibilă aducere în insolvenţă a Oltchim ar pune în dificultate uzina. Aceasta nu s-ar găsi în situaţia producătorului energetic Hidroelectrica, unde insolvenţa poate avea o finalitate pozitivă. Borza a mai spus că, în opinia lui, Oltchim nu a fost şi nu este privatizabil.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă