12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Alimentele continuă să fie motorul inflaţiei

Alimentele continuă să fie motorul inflaţiei

Produsele alimentare au continuat să fie şi în octombrie principalul motor al inflaţiei, însă nivelul acesteia a fost în luna menţionată de doar 0,29%, după recordul de 5,33% din septembrie.

 

Rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5% în acest an, în urma unei majorări a preţurilor cu 0,29% luna trecută, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Inflaţia atinsese un nivel maxim în luna septembrie, respectiv 1,18%. Astfel, inflaţia a ajuns la 4,96% în acest an, după ce în septembrie rata anuală a inflaţiei atinsese maximul din acest an, 5,33%.

 

Preţul fasolei, cea mai mare creştere

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morărit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc şi de pasăre (peste 1%) şi brânza (1%). De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre şi muzee a fost mai scumpă cu 1%, iar preţurile serviciilor telefonice şi ale transportului aerian s-au majorat cu câte 1,29%.

„În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%”, se arată într-un comunicat al INS.

„Creşterea medie a preţurilor per total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011-octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010-octombrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%”, se mai arată în comunicatul INS.

Inflaţia finală pe 2012, în jur de 5%

Potrivit raportului Guvernului privind situaţia economică pe anul 2012, publicat în octombrie, inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, existând şi incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.

Nici prognozele BNR nu sunt mai optimiste. Banca Centrală a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prog­nozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anunţat recent guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit unui raport al băncii menţionate, revizuirea traiectoriei inflaţiei este un rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al şocurilor severe de natura ofertei.

Conjunctura electorală internă din perioada imediat următoare se poate suprapune, de asemenea, acestor riscuri pe termen mediu.  

2,95% reprezintă scumpirea fasolei în octombrie, evoluţie superioară celei din cazul produselor de morărit (1,14%), al cărnii de porc şi pasăre sau al brânzei (1%).

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă