16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost arestat şeful "Reţelei bancherilor". Vezi MOTIVAREA Tribunalului Bucureşti

De ce a fost arestat şeful „Reţelei bancherilor”. Vezi MOTIVAREA Tribunalului Bucureşti

Liderul „Reţelei bancherilor”, Mihai Stan, a fost arestat preventiv deoarece „lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, din cauza valorii prejudiciului  cauzat şi a numărului mare de fapte comise de grupul condus de acesta, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti.

Judecătorul care a decis arestarea preventivă arată că „inculpatul este cercetat pentru infracţiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire, respectiv în grup organizat cu un număr mare de persoane participante, multe acte materiale repetate, aproximativ 30 de acte materiale, durata în timp a activităţii infracţionale, numărul mare al părţilor vătămate, din mijloacele folosite de inculpat, respectiv falsuri în înscrisuri oficiale şi în înscrisuri sub semnătură privată, falsul privind identitatea, din urmările produse, respectiv o pagubă de aproximativ patru milioane de euro sau care s-ar fi putut produce, respectiv o pagubă de peste 18 milioane de euro”.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Cum lucra fostul şef al Poliţiei pentru reţeaua bancherilor

„Instanţa consideră că infracţiunile pentru care este cercetat inculpatul, prin gravitatea deosebită şi prin reacţia publicului, creează o stare de nelinişte capabilă să justifice arestarea preventivă”, se mai arată în motivare.

 „Chiar dacă unele din circumstanţele personale sunt favorabile inculpatului (…), instanţa apreciază că la acest moment procesual se impune a da prevalenţă împrejurărilor obiective în care se presupune că a fost comisă fapta, întrucât, prin ele însele, circumstanţele personale nu pot contrabalansa gravitatea concretă a faptelor şi urmările produse, încât să ducă la concluzia inexistenţei pericolului concret pentru ordinea publică”, potrivit Tribunalului Bucureşti. „Totodată, se are în vedere şi rezonanţa socială actuală a faptelor de care este acuzat inculpatul, în condiţiile creşterii frecvenţei infracţiunilor de această natură şi intensificării eforturilor de combatere a acestora”.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDEI BANCARE. Liderul grupării, Mihai Stan, se prezenta la bănci sub IDENTITĂŢI FALSE

Mihai Stan a fost arestat, sâmbătă, de către un complet de judecată al Tribunalului Capitalei. El este acuzat că a încercat să obţină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăţi, Ancuta SRL, Alram Servinvest şi Eurotrading SRL, în baza unor documente şi declaraţii false, potrivit DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2012, Stan i-a determinat pe reprezentanţii celor trei societăţi comerciale „să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false faţă de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pntru partea de finanţare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum şi fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanţare de zece la sută.

Cele mai citite

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă