Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” semnalează premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, o lipsă de transparenţă în calculul pensiilor şi asigurărilor sociale, dar şi greşeli ale funcţionarilor la stabilirea drepturilor pentru pensionari.
CNS „Cartel Alfa” acuză lipsa de transparenţă la calcularea drepturilor băneşti ale pensionarilor, precum şi stabilirea greşită a acestor drepturi, de cele mai multe ori în minus, potrivit unei scrisori deschise remise ieri de sindicalişti prim-ministrului Victor Ponta.
Sindicaliştii ar fi reclamat situaţia tuturor guvernelor din ultimii ani, fără a primi însă răspunsuri. Ei afirmă că ar fi semnalat această chestiune tuturor miniştrilor Muncii în funcţie din ultimii ani, inclusiv actualului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, însă fără rezultat.
„Este vorba despre lipsa transparenţei în calcul, cât şi de greşelile de calcul ale funcţionarilor ce stabilesc în general valori mai mici şi rareori valori mai mari decât cele cuvenite, pentru pensie sau asigurări sociale. Nu beneficiarii pensiilor şi asigurărilor sociale îşi stabilesc valoarea indemnizaţiilor primite, ci funcţionarii aflaţi în structurile subordonate Ministerului Muncii, deşi prin prisma transparenţei administrative ar trebui ca fiecare să îşi poată verifica drepturile care i se acordă”, se arată în documentul transmis şefului Executivului.
Un program secret de calcul al pensiei?
Potrivit Dorinei Barcari, referent al asociaţiei sindicale pe probleme de drepturi sociale, toate guvernele care au condus ţara după 2006 ar fi trebuit să comunice contribuabililor situaţia cotizării lor la fondul de pensii. Aceasta s-a întâmplat doar până la momentul de la care cărţile de muncă nu au mai fost recunoscute ca documente oficiale. În plus, spune ea, statul foloseşte un program de calcul „făcut defectuos”, un aşa-numit program realizat la nivel naţional, pe care refuză să-l pună însă la dispoziţia celor interesaţi. Mai mult, acest program nu a parvenit nici măcar instanţelor de judecată ce au analizat plângerile celor nemulţumiţi.
„Ştim că persoanele în cauză au ca soluţie calea justiţiei, dar aceasta generează o altă serie de probleme. Lipsa de transparenţă a metodologiei de calcul din partea structurilor Ministerului Muncii duce la încărcarea nejustificată a tribunalelor, care au în soluţionare şi relaţiile de muncă. Dosarele de acest tip se soluţionează în intervale de timp aberant de mari (şi trebuie luată în calcul situaţia persoanelor despre care vorbim, căci ne referim la pensionari, oameni în vârstă, oameni cu venituri limitate, cu posibilităţi de deplasare reduse şi care au multe alte probleme). Sindicaliştii sugerează căi prin care poate fi rezolvată problema, respectiv emiterea unui buletin analitic pentru fiecare pensionar, stabilirea unui model clar şi uşor de utilizat pentru procedura de calcul al pensiei, pus şi actualizat pe site-ul Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, şi responsabilizarea angajatorilor şi a Inspecţiei Muncii, în condiţiile în care adeverinţele de muncă sunt responsabilitatea acestora.