Începeţi fiecare dimineaţă cu un control de rutină asupra corpului. În acest fel, puteţi să depistaţi la timp o boală gravă şi să vă trataţi corect.
Modificările unghiilor, căderea părului, cearcănele accentuate sau pielea aspră de la subraţ pot indica diverse boli care vă afectează starea de sănătate. De aceea, este bine să vă analizaţi corpul în fiecare zi şi să vă prezentaţi la medicul de familie, dacă observaţi schimbări neobişnuite. Prevenţia este mult mai uşoară şi mai puţin costisitoare decât tratarea unor boli ce pot apărea datorită dezechilibrului metabolic sau deficitului de minerale şi vitamine din corp.
Capul
Dacă observaţi că vă cad prea multe fire de păr atunci când vă pieptănaţi, ar putea fi un semn că suferiţi de o afecţiune tiroidiană. Glanda tiroidă, aflată la mijlocul gâtului, poate afecta echilibrul hormonal al organismului, provocând subţierea părului şi căderea lui excesivă. Doctorul poate măsură cantitatea de hormon tiroidian din sânge, iar dezechilibrele se pot corecta cu un tratament medicamentos.
Dacă aveţi mătreaţă, stresul ar putea să fie de vină. În perioadele dificile, organismul produce cantităţi mari de cortizon, hormonul stresului. Cortizonul afectează sistemul imunitar al corpului şi metabolismul, dar în acelaşi timp poate cauza şi uscarea excesivă a scalpului. Un şampon anti-mătreaţă va reuşi să rezolve această problemă doar temporar, dar dacă vreţi să scăpaţi definitiv de această problemă inestetică trebuie să încercaţi să vă odihniţi mai mult şi să vă relaxaţi.
Ochii
Dacă în ultimul timp aveţi cearcăne accentuate, care nu mai dispar deşi va odihniţi suficient, acestea pot fi semne al unei posibile alergii. Alergiile, explică doctorul dermatolog Ostad, apar atunci când corpul contactează un alergen, iar ca reacţie la acesta eliberează histamină. Această substanţă face că vasele de sânge din corp să se umfle cu lichide şi să determine apariţia unor umflături şi pete închise la culoare în locurile unde pielea este mai subţire. Un test de piele poate determina ce alergen va provoacă această reacţie, ca să-l puteţi evita pe viitor.
Dacă aveţi în jurul ochilor nişte puncte albe, mici şi moi, acestea pot fi depozite mici de colesterol. Din păcate, în momentul în care apar, valorile colesterolului din organism sunt, probabil, foarte ridicate, iar acesta este un factor serios de risc pentru bolile de inimă. Consultaţi medicul şi întrebaţi-l despre medicamentele care vă pot ajuta să vă controlaţi nivelul de colesterol din sânge.
Limba
Dacă aveţi pe limbă un strat alb, galben sau portocaliu şi nu aţi supt acadele colorate, ar putea însemna că eliminaţi în gură acidul digestiv din stomac. De aceea, respiraţia este urât mirositoare dimineaţa. În mod normal, o valvă a esofagului transportă mâncarea în organism şi se asigură că acidul din stomac este eliminat prin căile digestive. În cazul refluxului gastro-esofagian, valva respectivă se deschide în loc să se contracte şi permite că mâncarea să ajungă în cavitatea bucală. Această problemă poate fi tratată prin administrarea de antiacizi sau pur şi simplu prin evitarea alimentelor acide sau picante. Dacă aceste măsuri nu funcţionează, consultaţi medicul, deoarece aţi putea avea nevoie de un tratament care să reducă producţia de acid din stomac.
Unghiile
Dacă aveţi pete albe pe unghii şi în ultima vreme v-aţi simţit obosit, aţi putea avea probleme cu rinichii. Decolorarea unghiilor este un semn că rinichii nu mai reuşesc să filtreze proteinele din urină şi puteţi suferi de insuficienţă renală. Mergeţi la medicul de familie şi faceţi un test de urină pentru a fi sigur că nu sunt probleme.
Dacă în schimb, aveţi linii negre pe unghii, ar trebui să consultaţi urgent un medic dermatolog. Semne ale cancerului de piele nu sunt doar aluniţele mari de pe corp, ci şi unghiile galbene. „Dungile maro sau negre de pe suprafaţa unghiilor pot indica leziuni celulare provocate de un melanom, formă mortală de cancer de piele”, spune doctorul dermatolog Ariel Ostad. Dacă sunt depistate la timp şi tratate corespunzător, 95% din cazuri sunt vindecabile, aşa că stabiliţi o programare la medicul dermatolog.
Subraţul
Dacă aveţi pielea de la subraţ aspră şi de o culoare mai închisă, ar putea însemna că suferiţi de diabet zaharat, spune doctorul Michael Smith, redactor-şef al revistei medicale WebMD. Excesul de insulină din sânge poate provoca multiplicarea celulelor pielii într-un ritm anormal de rapid, care duce la acumularea de ţesut şi de melanină. Acest lucru face ca pielea să aibă o culoare închisă şi să se simtă mai groasă.
„Semnele apar, de obicei, pe pielea de la subraţ, gât, sau abdomen”, spune Smith. Un simplu test de sânge poate determina dacă suferiţi de diabet.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, fiecare persoană se poate ajuta dacă îşi corectează şi completează obiceiurile alimentare şi îşi cunoaşte tipul metabolic, constituţional şi personal.