16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialDOSARUL FRAUDEI BANCARE. Isărescu respinge ideea unei "CARACAŢITE" a bancherilor

DOSARUL FRAUDEI BANCARE. Isărescu respinge ideea unei „CARACAŢITE” a bancherilor

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, apreciază că faptele anchetate de DIICOT vizează sub 1% din sistemul bancar, nefiind vorba de vreo „caracatiţă a bancherilor”, relatează Mediafax.

Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât. (…) Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă este un grup infracţional din afara băncilor”, a spus Isărescu.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDEI BANCARE. Mihai Stan a încercat să OBŢINĂ ILICIT bani europeni, prin firmele controlate de el

Guvernatorul BNR a arătat că supravegherea băncii centrale „este tare şi îşi face datoria”, menţionând că trebuie evitată confuzia- Direcţia de Supraveghere a BNR verifică fiecare credit în parte.

„Supravegherea bancară nu dă credite şi nu supraveghează creditele bucată cu bucată, şi nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de ’90, dacă ne dorim aşa ceva”, aadăugat Isărescu.

Citeşte şi Dosarul bancherilor: 33 de reţinuţi, printre care vicepreşedintele BRD; Şaramet a fost lăsat liber

Potrivit şefului băncii centrale, în cazul prezentat de DIICOT, rolul supravegherii BNR era să se asigure dacă băncile au sisteme antifraudă şi dacă acestea funcţionează.

„În cazul ăsta am înţeles că ele au funcţionat”, a precizat Isărescu.

Şeful băncii centrale este de acord, însă, că astfel de evenimente sunt periculoase pentru credibilitatea sistemului, şi mai ales mediatizarea excesivă a unor asemenea cazuri.

DIICOT a audiat, joi, aproximativ o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. În acest dosar, şaptesprezece persoane au fost reţinute.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDEI BANCARE. Şeful grupării, fost CANDIDAT la primărie şi proprietar de fermă

Într-un comunicat transmis joi de DIICOT se spune că în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

În referatul cu propunerea arestării, procurorii DIICOT spun că gruparea Stan-Ruse, a câştigat „un loc aparte” în cazuistica penală din cauză că a reuşit să cuprindă peste 80% din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, precum şi pentru amploare şi complexitate.

„Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală”, notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz.

Cele mai citite

Furtul din umbră: ANAF dezvăluie cazuri de rambursări uriașe nedeclarate

Zeci de milioane de lei fără declarație fiscală, noua metodă de a recicla bani, prin plăți ramburs Vânzarea de articole de pescuit, lenjerii de pat,...

PAOK Salonic revine pe primul loc în Grecia după victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capăt unei serii de trei meciuri fără victorie, reușind să câștige cu scorul de 2-0 împotriva echipei Levadiakos,...

Sebastian Burduja: Romgaz a depășit performanțele unor companii mondiale de top

Ministrul Energiei anunță prima emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz din România Ministrul Energiei a declarat că această primă emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz...
Ultima oră
Pe aceeași temă