16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialConcert din muzică de Brahms, cu violonistul Gabriel Croitoru şi Orchestra Naţională...

Concert din muzică de Brahms, cu violonistul Gabriel Croitoru şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu

Din motive independente de voinţa noastră, în programul concertului Brahms susţinut de Orchestra Naţională Radio, programat vineri, 2 noiembrie (19.00) la Sala Radio, s-a produs o schimbare de ultim moment:

Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră a fost înlocuit de Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, semnat de acelaşi compozitor romantic. Invitatul extraordinar al serii va fi violonistul Gabriel Croitoru, care va da viaţă partiturii lui Brahms, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. Partea a doua a serii va însemna o altă bijuterie muzicală pentru melomani: Simfonia a IV-a în mi minor semnată de Brahms.

Concertul este inclus în seria manifestărilor speciale dedicate Zilei Radio România, de la a cărui înfiinţare (la 1 noiembrie 1928) se împlinesc 84 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu Cristian Brâncuşi, Cristian Oroşanu a mai urmat cursuri cu Constantin Bugeanu obţinând şi o bursă de studii la Internationale Buchakademie din Stuttgart.

A fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Berlin, de-a lungul timpului fiind discipol al unor mari maeştri precum Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher.

A colaborat cu numeroase instituţii de profil din ţară, dintre care amintim: Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Operele Române din Cluj şi Bucureşti, Orchestra din Paris, Orchestra Naţională din Bordeaux, Israel Kibutz Orchestra, Filarmonica din Strasbourg, Orchestra Filarmonicii din Bruxelles, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Tonhalle şi colaborează totodată cu orchestra de tineret a Hyogo Performing Arts Center.

Cristian Oroşanu se dedică şi unei intense activităţi didactice ca profesor de dirijat la Academia de Muzică din Cluj, la Academia de Muzică din Iaşi, în anul 2005 fiind distins cu titlul de doctor în muzică.

Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) i membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară i orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu i se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

În perioada 22 – 31 octombrie a susţinut alături de pianistul Horia Mihail un original turneu naţional iniţiat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo, intitulat Vioara lui Enescu la sate, în 8 localităţi rurale din România.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă