13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Catalin Chelu, invinuit intr-un nou dosar pentru delapidare, evaziune...

Omul de afaceri Catalin Chelu, invinuit intr-un nou dosar pentru delapidare, evaziune fiscala si spalari de bani. Prejudiciul este de 20 de milioane de euro

Chelu Călin Cătălin, Rimar Cezar, Rimar Doina Lilioara şi Constantinescu Gabriel, din municipiul Galaţi, precum şi  alti 12 faptuitori , au fost invinuiti de DIICOT  pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

 

Catalin Chelu are deja o condamnare de 6 ani de inchisoare cu executare  pentru ca a incercat sa-l mituiasca cu un milion de euro  pe secretarul de stat Dan Fatuloiu de la Ministerul de Interne.  Mituirea a fost cu flagrant organizat de DNA.

Procurorii au reţinut că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membrii familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi – societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB – Secţiunea RASDAQ.

Potrivit ordonantei de invinuire, pentru realizarea beneficiilor nelegale, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, precum  şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

Spre exemplu – redau procurorii in motivele invinuirii-, în decursul perioadei 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF – uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON.

Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora.

De asemenea, se mai reţine că SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CA TV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 20 milioane Euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane Euro, spun procurorii in ordonanta de invinuire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă