17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMihai Leu: „Există multe probleme personale în boxul românesc"

Mihai Leu: „Există multe probleme personale în boxul românesc”

Fostul campion mondial la box profesionist este deranjat de situaţia în care a ajuns boxul amator din România şi propune câteva variante de însănătoşire a acestuia.

Hunedoreanul Mihai Leu a adus României, acum 15 ani, prima centură de campion mondial la box profesionist. Această performanţă a fost ca o trambulină şi pentru boxul amator românesc, însă odată cu trecerea anilor scandalurile interne au început să ia locul performanţelor. Acum, când Federaţia Română de Box (FRB) tocmai ce a fost dezafiliată a doua oară, Mihai Leu consideră că singura şansă de revenire în elita europeană a boxului românesc o reprezintă masa dialogului. De acolo, potrivit fostului campion, nu ar trebui să lipsească, însă, Francisc Vaştag şi Leonard Doroftei, alţi doi foşti pugilişti care, prin performanţele lor, au făcut România cunoscută în lume. Pentru că Mihai Leu este implicat pe mai multe planuri, iar unul dintre ele reprezintă arbitrarea partidelor internaţionale de box profesionist, pe fostul pugilist, care a fost preşedintele FRB la începutul anilor 2000, nu îl mai interesează să se ocupe direct de destinele acestui sport în România. Mihai Leu a promis că va sprijini, însă, boxul intern atât cât va putea, iar în interviul acordat Ediţiei de Transilvania a României Libere a explicat şi ce trebuie făcut acum, pentru ca performanţele să apară mai târziu. 

Mihai Leu, ajuns la 44 de ani, a fost primul campion mondial pe care l-a dat România la box profesionist, iar acum se pregăteşte să arbitreze meciuri de titlu mondial la acest nivel. Chiar dacă, între timp, a devenit şi campion naţional de raliuri, Leu nu a uitat de unde a plecat şi propune soluţii pentru ca boxul amator românesc să scoată capul din nou cu succes în Europa. Născut în Hunedoara, Mihai Leu a primit recent o diplomă pentru întreaga sa carieră de la Consiliul Judeţean Cluj şi a acceptat să vorbească, pentru Ediţia de Transilvania a României Libere, atât despre situaţia de la Federaţia Română de Box, cât şi despre Lucian Bute sau planurile sale în legătură cu raliurile.

Reporter: Domnule Mihai Leu, cum se poate schimba în bine boxul românesc odată cu viitoarele alegeri de la federaţie?

Mihai Leu: Din păcate, acum nu este o situaţie bună în box, din contră, este foarte rea. Sincer, m-am tot gândit la asta şi cred că cel mai bine ar fi ca cei care au un cuvânt de spus în boxul românesc să se aşeze undeva la o masă, fără nimeni, numai între ei, şi să-şi spună fiecare ce au de spus. Sunt multe probleme personale între mulţi oameni din boxul românesc, trebuie să şi le spună în faţă şi să caute o cale de a merge înainte, pentru că cel mai mult de suferit la ora asta au boxeurii şi antrenorii.

Reporter: Venirea la federaţie a lui Francisc Vaştag şi Leonard Doroftei ar fi un pas înainte?

Mihai Leu: Da, pentru că şi Feri şi Doroftei sunt doi oameni recunoscuţi în box. Au făcut foarte mult pentru box şi sunt doi oameni care, indiferent din ce poziţie sau sub ce formă, nu ar trebui să lipsească din conducerea boxului românesc.

Reporter: Concret, ce credeţi că trebuie făcut pentru ca România să aibă din nou performanţe în boxul amator?

Mihai Leu: Prin anul 2001, parcă, atunci când am fost preşedintele Federaţiei Române de Box, domnul Ion Ţiriac era preşedintele Comitetului Olimpic şi m-a invitat la dânsul acasă, la o discuţie. Mi-a spus de atunci că noi trebuie să ne gândim la copii, nu la Olimpiada care urmează, ci la cele de peste opt sau 12 ani. Trebuie pornit de jos, să facem ceva pentru copii să-i ducem în sălile de box. Cred că banii, care oricum nu sunt foarte mulţi, ar trebui cheltuiţi pentru infrastructură, pentru că s-au distrus săli de box, terenuri de sport, iar investiţiile în infrastructură sunt cele mai bune. De asemenea, ar trebui organizate cât mai mule competiţii pentru ca boxeurii să fie solicitaţi, să aibă unde să se antreneze.

„Sper că Bute va câştiga”

Reporter: Ca fost campion mondial, cum vedeţi situaţia actuală în care se află Lucian Bute? Dacă va pierde şi revanşa cu Carl Froch credeţi că mai are motivaţia necesară să continue?

Mihai Leu: Lucian este un boxer foarte bun, a avut o seară foarte proastă cu Froch. Eu sper ca el să câştige meciul revanşă, dar indiferent dacă pierde sau câştigă, rămâne unul dintre boxeurii de valoare de la noi din ţară.

Reporter: Ce îşi plănuieşte Mihai Leu să facă pe viitor?

Mihai Leu: Eu sunt de un an arbitru pentru meciurile de titlu european la profesionism, iar acum voi face un pas înainte şi voi arbitra şi meciuri de titlu mondial.

Reporter: Legat de raliuri, ce proiecte mai aveţi?

Mihai Leu: Ca pilot nu mai merg, însă acum sunt organizator la două etape.

Raliul Aradului, de exemplu, care face parte şi din campionatul Ungariei şi din cel al României, încercăm să-l propunem pentru campionatul european. 

Campion în box şi raliuri

Mihai Leu s-a născut în 13 februarie 1968, la Hunedoara. La 19 ani a devenit campion mondial de juniori la box amator, iar după 10 ani a cucerit centura de campion mondial WBO la box profesionist, primul român ajuns într-o asemenea postură. La amatori a disputat 200 de meciuri şi a pierdut doar 10 dintre ele, în timp ce la profesionişti a câştigat toate cele 28 de partide în care a boxat. A renunţat la centură în urma unei accidentări, iar imediat a început să concureze în campionatul naţional de raliuri. În 2003 a reuşit să devină chiar campion naţional la acest sport.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă