16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Preţul gigacaloriei în an electoral. Vezi dacă în oraşul tău întreţinerea va...

Preţul gigacaloriei în an electoral. Vezi dacă în oraşul tău întreţinerea va costa mai mult decât anul trecut

Cu excepţia Moldovei (Bacău, Iaşi, Brăila), preţul gigacaloriei se va conserva în marile oraşe din ţară faţă de iarna lui 2011, apropiatele alegeri stopând temporar tendinţa de aliniere a preţurilor de producţie cu cele de facturare către populaţie.

 

Dacă aşezăm baza calculelor la sfârşitul lunii septembrie 2011, pentru a prinde ajustarea tarifelor pentru fosta şi viitoarea iarnă, cifrele arată mai puţin optimist, cu o creştere de 100% pentru Cons­tanţa de pildă (de la 170 la 341 lei/gigacaloria), 37% pentru Arad, 21% pentru Oradea, 23% – Piteşti, 15% la Galaţi. Dacă ne plasăm însă baza de calcul în ianuarie 2012, pentru a vedea cu cât creşte tariful pentru energia termică în acest an, avem o listă de mari oraşe cu preţurile bătute în cuie: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad, Oradea, Braşov, Sibiu, Vaslui, Galaţi. Ca să nu mai pomenim de Craiova, unde preţurile chiar scad, de la 245 la 220 lei/Gcal. Preţurile urcă totuşi spectaculos în Bacău, Iaşi, Brăila (vezi tabel).

De unde vin veştile proaste în 2013?

Locuitorii din Constanţa, Brăila, Bacău, Baia Mare nu mai au motive prea mari de nelinişte, preţurile de facturare pentru populaţie sunt acum egale cu cele de producţie (mă rog, dacă fac faţă cu veniturile şi sub­venţiile primite de la auto­rităţile locale).

În Bucureşti, lucrurile sunt mai delicate în perspectivă-Radetul produce cu 325 lei dar Primăria oferă gigacaloria cu numai 170 lei (recent, Sorin Oprescu ameninţase pentru o zi că nu va mai subvenţiona nediferenţat, dar s-a răzgândit repede). Timişoara are loc mai puţin de creştere decât Bucu­reştiul din acest punct de vedere-compania locală produce energie cu 323 lei, iar populaţia o cumpără deja cu 252 lei, dar autorităţile din Cluj vor trebui să ia taurul de coarne curând (se produce cu 361 lei, dar numai 165 lei se facturează populaţiei per gigacalorie). Reşiţa (430/250), Braşov (406/1989), Piteşti (344/245) sunt, de asemenea, exemple de oraşe unde preţurile vor cunoaşte în viitorul apropiat o evoluţie spectaculoasă, asta dacă primăriile nu îşi vor utiliza grosul veniturilor doar pentru subvenţii.

Unde să ceri azil… termic

Dacă vi se sugerează să vă mutaţi la Întorsura Buzăului, luaţi-o doar parţial ca o glumă. Datorită centralei pe rumeguş, preţul gigacaloriei este acolo de numai 114 lei (producţie şi preţ facturare). O soluţie similară există şi în Vlăhiţa-Harghita, unde gigacaloria este 135 lei (producţie/facturare). Iar dacă vi se pare cam neprietenoasă clima în cele două locaţii, poate încercaţi la Beiuş, Oradea, unde apa geotermală asigură un cost de producţie de numai 80 lei/Gcal.  


     Oraş                  Preţ populaţie                  Preţ populaţie                  Var

                              ian. 2012 (lei)                  sept. 2012 (lei)              (%)

Bacău                                    154                                      307               99

Iaşi                                        185                                     265                60

Brăila                                    226                                      411               81,8

Craiova                                 245                                      220              -10,2

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă