18.4 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialCase de lemn

Case de lemn

Casele ce folosesc ca material principal de construcţie lemnul se împart în două mari categorii: case de lemn şi case pe structură de lemn.

Casele de lemn folosesc lemnul în totalitate, atât pentru ­structură, cât şi pentru ­finisaje interioare sau exterioare. De obicei, acestea sunt case de tip tradiţional, având ca soluţie constructivă butucii sau bârnele orizontale. Bârnele pereţilor au grosimi diferite (12, 16 sau 20 cm). De obicei, peretele din bârne este ridicat şi încheiat prin îmbinarea elementelor, rezultând o ­construcţie masivă şi compactă.

Casele pe structură de lemn folosesc lemnul doar ­pentru structura de ­rezistenţă, iar la finisajele interioare şi exterioare se regăsesc ­aceleaşi materiale ca şi la casele ­tradiţionale din cărămidă sau BCA. Pereţii pot fi dubli, realizaţi prin alăturarea a două straturi de lemn la o anumită distanţă (ulterior spaţiul fiind umplut cu material izolator) sau din panouri izolate (tip ­sandwich), realizaţi din ­dulapi din răşinoase şi asamblaţi în cadre spaţiale modulare cu ajutorul şuruburilor. Spre ­deosebire de alte structuri, pereţii de tip sandwich includ pe lângă structura de rezistenţă şi stratul de izolaţie, bariera de vapori, traseele instalaţiilor, precum şi straturile interioare şi exterioare de finisaj.

Casele pe structură de lemn sunt moderne (ideea fiind importată de peste ocean) şi se construiesc în două variante/tipuri: americană şi ­canadiană. Primele se asamblează, de regulă, pe şantier cu materiale pregătite în fabrică, în timp ce casele canadiene folosesc pereţii prefabricaţi tip sandwich în diverse structuri componente.

Având o structură mai puţin robustă şi o izolaţie destul de subţire, varianta americană se recomandă, de regulă, pentru casele de vacanţă, în această situaţie putându-se merge mai mult pe un stil rustic (de exemplu, lambriu la exterior) şi pe un design mai diversificat şi foarte colorat. Spre deosebire, casele canadiene se disting printr-o structură de rezistenţă masivă şi o izolaţie foarte bună, capabilă să înfrunte ierni cu temperaturi extrem de scăzute. Soluţiile europene sunt mult mai apropiate de tipologia canadiană, atât ca structură, cât şi ca grad de izolare.

Casele prefabricate din lemn prezintă mai multe avantaje: pot fi realizate după proiectul clienţilor; lemnul este îmbinat prin diferite procedee, atât pentru pereţi, cât şi pentru planşeu; se realizează în fabrică în condiţii uscate, controlate, în timp foarte scurt; se transportă în camioane pe terenul proprietarului pentru montaj, care poate dura chiar şi doar câteva zile; se pot monta oriunde.

O tradiţie de respectat

În zonele de munte şi de deal din ţara noastră în apropierea cărora se găsesc păduri de conifere există o tradiţie seculară în prelucrarea lemnului, pentru construcţia multora dintre casele din aceste locuri alegându-se ca soluţie lemnul de brad. Din bârne sau butuci orizontali, casele de acest fel păstrează un specific local, atât ca tehnologie de realizare, cât şi ca estetică, putând fi astfel lesne de identificat cele din Maramureş, Bucovina, Harghita, din zona Sibiului sau cea subcarpatică. Calitatea lemnului, existenţa unor meseriaşi pricepuţi, precum şi a unor tehnologii moderne fac ca această soluţie să fie una de luat în considerare atât pentru case de rezidenţă, cât şi pentru pensiuni sau case de vacanţă. Casele din lemn rotund, păstrează cel mai bine tipologia arhitecturii tradiţionale, întrucât elementele folosite nu sunt foarte prelucrate înainte de punerea în operă, iar îmbinările sunt cele populare. Suprapunerea bârnelor presupune o logică primară, structurală atât la nivelul pereţilor, cât şi al planşeelor şi şarpantelor care dau – în ciuda aspectului brut – o imagine estetică valoroasă specifică. Silueta casei tradiţionale din lemn este dată de acoperişul înclinat, care presupune existenţa podului folosit pentru depozitări şi care asigură atât scurgerea rapidă a precipitaţiilor (mai bogate în zonele de deal şi munte), cât şi un tampon termic pentru întreaga casă. În ceea ce priveşte acoperişul acestor case, soluţia şi în acest caz este deseori tot din lemn – şindrilă, şiţă sau draniţă -, iar fundaţia specifică este realizată în mod tradiţional prin amplasarea de pietre de râu sau bolovani în perimetrul construcţiei.

Confort la preţ accesibil

Casele de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie cele prefabricate cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe bază de lemn, prezintă avantaje substanţiale, iar acestea rezidă în primul rând în faptul că materialul de bază din care sunt construite – lemnul – este unul natural. Astfel, aceste case se înscriu în trendul modern al ecologiei: sunt economicoase, prietenoase cu mediul şi asigură un climat interior foarte sănătos.

Lemnul este un material sustenabil nu prin rezistenţa sa, ci prin faptul că este o resursă regenerabilă. Casele de lemn sunt ecologice pentru că asigură economisirea resurselor. Casele de lemn au aceleaşi proprietăţi pentru o generaţie, ca şi la alte soluţii, dar la preţuri mult mai mici. Costul actual pentru proiecte normale este de 220 – 360 euro/mp, mai reduse cu până la 40% decât în cazul unei clădiri realizată cu materiale clasice, ceea ce reprezintă o soluţie foarte tentantă.

Este de remarcat faptul că, în ciuda aparenţelor, aceste case se pot realiza şi pe verticală. Astfel, în Marea Britanie s-au construit structuri de case din lemn pe o structură de P+6. Dat fiind regimul de seismicitate, în ţara noastră o casă din lemn cu etaj constituie o soluţie foarte bună.

În esenţă, construcţiile realizate din lemn prezintă o multitudine de avantaje, care încep de la costurile reduse, perioada scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele de construcţie clasice şi se continuă cu eficienţa termică şi fonică crescută.

Lemnul este un bun izolator termic şi fonic, putându-se astfel economisi bani cu izolaţia. Astfel, locuinţele sunt călduroase iarna şi răcoroase vara, fiind recomandate şi pentru zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât asigură liniştea şi confortul proprietarilor, mai ales că, în plus, lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul casei, indiferent de vremea de afară. Un perete din lemn masiv de 20 cm grosime are acelaşi grad de izolare al unui perete de cărămidă de 1 m iar placa din lemn cu o densitate de suprafaţă de 15 – 20 kg/mp realizează o izolare fonică de 24 – 26 dB.

Proprietatea lemnului de a se ventila, precum şi realizarea unui ambient sănătos şi intim sunt alte avantaje deloc de neglijat ale caselor din lemn.

Un studiu recent arată că locuinţele din lemn sunt rezistente la cutremure chiar de intensitate mare, datorită faptului că prezintă o flexibilitate sporită, pot fi montate în 7 până la 90 de zile, în funcţie de suprafaţă, iar cheltuielile energetice se reduc cu 40-60%.

Se poate adăuga faptul că lemnul este uşor de prelucrat şi se potriveşte oricărui stil arhitectural, se poate opta pentru o gamă variată de finisaje exterioare şi interioare iar o casă din lemn poate fi amplasată în orice loc, fără să existe riscul că nu se va integra în cerinţele arhitecturale ale zonei. Pentru ca aceste case să îşi menţină pe deplin caracterul ecologic este necesar ca toate componentele lor, precum şi materialele folosite la tratarea lemnului şi la finisaje să fie cât mai naturale. Astfel, este ideal ca şi ferestrele (cu geam termopan) să fie din lemn stratificat, termoizolaţia la exterior să fie făcută cu material pe bază de lemn, iar la interior cu vată minerală bazaltică (material ecologic obţinut direct din materii prime naturale) sau alte soluţii ecologice (celuloză, cânepă, lână), acoperişul să fie din ţiglă ceramică şi să aibă piatră la fundaţie. Tencuielile şi vopselele pentru exterior vor trebui să permită trecerea vaporilor de apă (recomandate sunt cele pe bază de var), iar finisajele la interior (vopsele, lacuri etc.) să fie pe bază de apă sau compuşi organici. De asemenea, ideal este ca amenajările şi decoraţiunile de interior să aibă la bază tot materiale naturale (uşi, pardoseală, mobilier din lemn, materiale textile din in, bumbac etc.).

Integrarea în natură şi relaţia specială cu mediul ambiant completează caracterul ecologic şi sănătos al caselor de lemn.

Reşedinţă sau casă de vacanţă

Din punctul de vedere al destinaţiei, al duratei foarte mici a montării şi realizării, al materialului de bază al construcţiei, al meseriaşilor disponibili în zonă şi al integrării perfecte în mediu, casele de lemn sunt o soluţie optimă atât pentru reşedinţe, cât şi pentru casele de vacanţă situate în orice zonă în afara mediului urban.

Casele de lemn pot reprezenta însă o soluţie interesantă şi pentru zonele urbane, mai ales că pot avea un regim de înălţime mai mare de un etaj. În plus, un cartier din case de lemn ar implica o infrastructură mult mai uşoară de realizat, iar oraşele s-ar putea dezvolta pe orizontală.

Graţie tehnologiei conectorilor metalici pentru construcţii industrializate din lemn se pot executa nu numai case, dar şi mansarde cu structuri din lemn pentru case, blocuri sau terase, precum şi alte construcţii din lemn (hale, localuri comerciale), la calitate sporită şi siguranţă totală în exploatare.

Componente structurale şi etape de realizare 

Orice construcţie de casă începe cu proiectarea, în primul rând alegerea structurii de rezistenţă (în cazul nostru pe bază de lemn) precum şi cu determinarea suprafeţelor şi a desfăşurării. Principalele etape ale realizării unei case de lemn pornind de la cota zero sunt: structura, închiderile şi finisajele.

Am luat ca exemplificare o casă parter şi etaj, cu structură de lemn, realizată de Mobinstal (www.mobinstal.ro). Este de menţionat că această casă respectă cu stricteţe normele europene având ca ­destinaţie construcţiile de case cu ­structură de lemn, EURO COD 5. Este ­vorba despre o casă care a fost în ­totalitate premontată în fabrică, iar kit-ul rezultat a fost transportat pe şantier. Montarea structurii s-a făcut pe secţiuni, piesele ­fiind remontate ca într-un joc de lego. Compartimentarea interioară a fost ­făcută în aşa fel încât să ofere un ­maximum de funcţionalitate, fără a lăsa spaţii în plus care în final să devină inutile.

Casa prefabricată din lemn este ­realizată pentru a fi fixată definitiv (casa de acest tip nefiind demontabilă) pe fundaţia realizată anterior din beton B150 şi B200, elementele prefabricate fiind ancorate în armătura fundaţiei. ­Structura de rezistenţă este realizată din pereţi ­exteriori portanţi. Elementele ­componente ale acesteia sunt sub forma panourilor de tip sandwich. Structura este prinsă de fundaţie cu buloane de 14-18 cm iar ­îmbinarea panourilor de structură ­alăturate se realizează cu tije metalice, piuliţe şi şaibe.

Pereţii exteriori sunt realizaţi din structură de lemn de 20 cm grosime, având în componenţă, de la exterior la interior: placă OSB3 de 10 mm şi structură rezistentă de 20 cm, realizată din lemn de răşinoase, asamblată nedemontabil cu cuie striate de 9 cm.

 

Material realizat cu ­sprijinul ­Romwoodhouse, Asociaţia ­constructorilor de case pe structură de lemn din România  (www.romwoodhouse.ro)

 

Casele de lemn reprezintă o soluţie deloc de neglijat pentru cei care doresc să-şi construiască o reşedinţă sau o casă de vacanţă. Mai multe informaţii puteţi găsi în Suplimentul Case de lemn care va însoţi revistele Casa mea, Planul casei mele, Domus şi Căminul din luna noiembrie.

Cele mai citite

Când să apelezi la un avocat specializat în succesiuni și dreptul familiei

Redactia BebeluBebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel...

Schimbările climatice au agravat evenimentele meteorologice devastatoare: peste 570.000 de decese în ultimele două decenii

O analiză realizată de reţeaua ştiinţifică World Weather Attribution arată că schimbările climatice au intensificat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimele două...

Comisia Europeană investighează Temu pentru posibile vânzări de produse ilegale

Comisia Europeană a lansat o investigație oficială privind platforma de comerț electronic Temu, suspectată de posibile încălcări ale Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA),...
Ultima oră
Pe aceeași temă