Fostul președinte Traian Băsescu și-a manifestat, luni seară, dezacordul față de anchetarea celor 24 de ofițeri ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) sub acuzația că ar fi utilizat ilegal fondurile operative, subliniind că "nicio țară din lume nu spală rufele serviciilor secrete în public".
El a declarat, într-o emisiune la România TV, că o parte dintre bunurile cumpărate din bugetul destinat activităților operative au ajuns la procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Corduța Kovesi, sau la fostul șef al Serviciului Român de Informații George Maior.
"Nu cred că șefa DNA a fost ocolită de coșul de cozonac oferit de cei de la DIPI. Nu mai vorbim de marea achiziție de stilouri Mont Blanc. Păi astea s-au dat doamnei Kovesi, s-au dat domnului Maior, s-au dat domnului Coldea, s-au dat doamnei președinte a ÎCCJ, Livia Stanciu, s-au dat la acești înalți demnitari ai statului român. Vorba lui Cristoiu… Mă așteptam ca doamna Kovesi între timp să fi trimis stiloul Mont Blanc înapoi la Ministerul de Interne, să spună: valorificați-l și recuperați-i banii", a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.
Fostul șef al statului crede că eventualele prejudicii constatate de procurorii anticorupție la DIPI puteau fi recuperate fără o anchetă penală de la cei 24 de ofițeri implicați.
"Sigur că nu e în regulă ca fondurile operative să fie cheltuite în acest fel, dar eu spun altceva: de ce trebuie să trimiți în instanță 24 de ofițeri care probabil au moștenit o tradiție, în loc să le impuți banii aceștia, pentru că nu au produs un cataclism, n-au produs o fraudă. Banii se puteau imputa și reține din salariu.
Eu critic abuzurile și derapajele din lupta anticorupție. Eu cred că o țară în care există oameni politici corupți și partide politice corupte nu are viitor", a adăugat Traian Băsescu.
Băsescu: DNA a dus o politică de decredibilizare a Parlamentului
El a mai declarat că în momentul de față Parlamentul "este pulbere din punct de vedere al credibilității". "A fost o politică continuă a DNA în 2015 și începutul lui 2016 să pună Parlamentul în ansamblul lui într-o lumină extrem de proastă, iar astăzi orice român întrebi apreciază global parlamentul: "Niște hoți". Această moștenire de lipsă de credibilitate se va transfera la Parlamentul următor. Nu se răsucește butonul pe 11 decembrie și vom avea un Parlament în care oamenii să aibă încredere", a afirmat Băsescu.
Fostul șef al statului este convins că există parlamentari corupți, însă susține că situația nu trebuie generalizată. "Marea majoritate a parlamentarilor știu cum s-au finanțat campaniile electorale și că sumele cheltuite în campanie au fost mai mari decât cele declarate. A fost o etapă. Asta era etapa tranziției. De aceea, cererile cu o mare cadență de arestări de parlamentari au dus la o blocare a Parlamentului. Uitați-vă că nu au curaj să facă cele 41 de modificări la Codul penal și Codul de Procedură Penală, deși Curtea Constituțională a declarat neconstituționale 41 de articole", a adăugat Băsescu.