16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum „păcăleşti" băncile la plata comisioanelor

Cum „păcăleşti” băncile la plata comisioanelor

Băncile pot stoarce 50 milioane euro pe an doar din interogările de sold la ATM-uri. Vă pândesc taxe la administrarea conturilor curente, pentru retrageri sau depuneri de numerar şi, în perspectivă, la plata facturilor. Citiţi mai jos cum să le evitaţi, parţial sau total.

Potrivit unei analize Nocash.ro, în 2011 au existat peste 110 milioane interogări de sold doar la ATM-urile a şapte bănci din sistem (BRD, Raiffeisen, BCR, Unicredit, Banca Transilvania. ING, CEC, Alpha)-e adevărat, bănci de top. Vă este clar acum de ce BRD a majorat recent comisionul de interogare a soldului contului curent la ATM-uri, la 0,5 euro? Anul trecut, doar la ATM-urile sale au fost 27 milioane de interogări la bancomate.

Înmulţit cu 0,5 euro (2,25 lei) înseamnă peste 13 milioane euro. Gândiţi-vă cât vă costă curiozitatea în cazul în care salariul vă întârzie câteva săptămâni, dar vă controlaţi zilnic cardul, poate-poate….(în 10 zile cotizaţi, de pildă, aproape 23 de lei numai la BRD, mai mult decât abonamentul la cablu pe o lună). Dacă toate băncile ar adopta strategia BRD, profitabilitatea pe 2011 ar fi fost rezolvată în sistemul bancar, peste 50 milioane euro putând intra în conturile lor prin acest „artificiu”. Cum se poate ocoli acest comision în cazul în care nu aveţi internet banking (oricum, nici acest serviciu n-ar fi gratis)? Mergeţi simplu cu buletinul la ghişeu şi întrebaţi senin ce sold are contul dvs curent, sub diferite pretexte (de pildă „Vreau să retrag 1 milion de lei, mi-au intrat în cont?”- cum comisionul este de 0,5% din suma retrasă, informaţia vă va fi oferită foarte rapid), de câte ori vreţi să ştiţi ce bani au mai poposit pe acolo.

Nocash identifică şi o sursă potenţială de noi venituri pentru bănci. Taxarea viitoare la plata facturilor de utilităţi. Dacă acest lucru se produce, nu veţi putea ocoli taxa decât mergând cu factura la casieriile furnizorilor, eventual prin rotaţie cu nişte vecini, ca să nu vă deplasaţi totuşi lunar.

Comisionul de retragere de numerar la ghişeu (uzual 0,5%) poate fi evitat dacă retrageţi banii din depozit la scadenţă (unele bănci nu taxează operaţiunea în acest context, vezi CEC) sau, dacă nu e vorba de un depozit la termen, folosind un card legat de contul curent prin care retragerile nu sunt comisionate (vezi Banca Transilvania). Nu retrageţi bani decât de la ATM-urile băncii emitente a cardului (BRD ia, de pildă, 4 lei plus 1% din suma retrasă!)

Comisionul de administrare a contului curent nu poate fi evitat, puteţi doar să vă mutaţi la banca mai ieftină din acest punct de vedere şi să închideţi toate conturile bancare pe care nu le mai utilizaţi (procedaţi la fel şi cu cardurile de debit sau de credit). Uzual, vă costă 2-4 lei pe lună luxul de a avea un astfel de cont, cu un record de 7,5 lei în cazul Unicredit. Sunt puţine bănci care nu percep încă acest comision (noi ştim una singură-Transilvania), CEC-ul anunţând că va percepe 2,5 lei/lună/client din octombrie 2012, evident, „pentru a permite extinderea pachetului de servicii asociat acestuia”.  În condiţiile în care băncile sunt tot mai determinate să îşi reducă pierderile din creditele neperformante taxând suplimentar orice mişcă prin sucursale, menţinerea unor produse bancare active dar folosite rar se poate dovedi sursa unor cheltuieli deloc de neglijat. Rămâne de văzut dacă taxele aferente utilizării POS-urilor în magazine vor fi majorate la rândul lor şi dacă vor fi dispuşi comercianţii să le suporte integral ca până acum.    

100 lei/an

Atât vă costă luxul de a deţine un banal cont curent cu card ataşat pentru încasarea salariului. Am inclus minim 40 lei pentru administrarea contului curent cu tot cu card, 25 lei pentru interogări de sold şi 35 lei pentru comisoanele de retragere numerar de la bancomat (0,2%) la nivelul unui salariu mediu pe economie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă