6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialHorvath: „Am salvat de la distrugere 400 de monumente!"

Horvath: „Am salvat de la distrugere 400 de monumente!”

Şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath, vrea un mandat de deputat în colegiul Huedin – Floreşti.

 


România liberă – Ediţia de Transilvania continuă seria interviurilor cu candidaţii la alegerile din 9 decembrie. După Adrian Papahagi (ARD) şi Hunor Kelemen (UDMR), azi este rândul lui Leonard Horvath (USL). Candidatura şefului Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional din Cluj este o adevărată surpriză. Leonard Horvath a luat locului subprefectului Mihnea Iuoraş, care a renunţat să mai candideze dijn partea PNL. Leonard Horvath a trecut de la PDL la PC, acolo unde a refăcut tandemul cu senatorul Şerban Rădulescu, cel pe care l-a secondat şi în PNŢCD. Săptămâna viitoare, RL va publica un interviu cu Ramon Moldoveanu, candidatul ARD pentru Senat în colegiul Dej-Gherla-Câmpia Turzii.

Reporter: Care este motivul pentru care aţi decis să candidaţi din partea PC şi nu din partea PDL?

Leonard Horvath: Aş putea spune că mi-a fost oferită această şansă numai de USL, respectiv de PC. Plus faptul că în PDL au fost anumite probleme legate de o eventuală candidatură. Mai exact, din partea conducerii, care nici nu cred că a luat în calcul intenţia mea. Aşa că am acceptat oferta venită din partea PC, mai exact din partea domnului senator Şerban Rădulescu, cu care fac echipă de mulţi ani.

Dar colegii dumneavoastră din PDL nu au simţit această trecere la PC ca pe o trădare?

Leonard Horvath: Semnalele mele sunt că nu. Din contră! Unii dintre colegii din PDL chiar s-au bucurat de această şansă care mi-a fost oferită. Cei de acolo mi-au spus că această şansă nu se oferă unui tânăr din interiorul PDL.

În USL există, totuşi, o serie de probleme. Am văzut în PNL că sunt nemulţumiri legate de desemnarea domnului Radu Zlati drept candidat pe Colegiul Gherla pentru Camera Deputaţilor, în locul consilierului judeţean Mihai Szeplekan, de asemenea, există nemulţumiri legate de candidatura doamnei Elena Uioreanu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Horea Uioreanu în colegiul din Munţii Apuseni, sunt şi nemulţumiri legate de eliminarea unor candidaţi precum Adrian Oros şi Ioan Petran… Nu vă vor afecta aceste tensiuni din USL?

Leonard Horvath: Eu spun că sunt problemele interne ale partidelor din cadrul USL, pe care eu, sincer, nu aş dori să le comentez…

De ce să vă voteze oamenii pe dumneavoastră şi nu pe doamna Gabriela Leş, contracandidata din partea ARD?

Leonard Horvath: M-aş bucura ca pe 9 decembrie să îşi fie rezultatul favorabil şi să câştig acest colegiu. Atu-ul meu este tinereţea. Îmi doresc să muncesc şi cunosc problemele din zonă. Am discutat cu mulţi oameni, iar prin formaţia mea, ca istoric, sunt mai aplecat spre problemele pe care le au oamenii, dat fiind faptul că cunosc trecutul, atât al românilor, cât şi al maghiarilor din acest colegiu şi din Transilvania, plus faptul că am condus Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional timp de doi ani. Am străbătut acest judeţ şi am văzut care sunt problemele oamenilor. Am gestionat această instituţie şi am avut rezultate lăudate chiar de Ministerul Culturii, mai exact de fostul ministru, Hunor Kelemen, care în raportul de final de mandat, a lăudat direcţia condusă de mine…

Ce aţi făcut la modul concret?

Leonard Horvath: La Cluj-Napoca, am salvat de la distrugere 400 de monumente din cadrul Cimitirului Central – Hajongard, unde am clasat aceste monumente ca fiind de interes naţional, ceea ce le dă o protecţie sporită. A fost o muncă titanică! În ţară nu s-a mai întâmplat aşa ceva. A fost o premieră naţională clasarea a 400 de monumente naţionale într-un singur an! M-am implicat şi în proiecte gen salvarea de la distrugere a liniei de cale ferată, Mocăniţa Turda – Vidolm, în contextul în care, din 2006, în judeţul Alba, aceasta este monument istoric şi am în plan propunerea de reabilitare a liniei, pe fonduri europene. În acest sens s-a şi creat un curent de opinie. În urmă cu câteva zile, am fost sunat de primarul din Abrud, care mi-a cerut sprijinul, pentru că doreşte să depună un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale, care ar presupune începerea reabilitării Mocăniţei cu tronsonul dintre Abrud şi Câmpeni.

Dar pentru locuitorii din colegiul în care candidaţi aţi făcut ceva concret sau le oferiţi doar vorbe?

Leonard Horvath: Da, am făcut şi acolo lucruri concrete! Mai exact, am început clasarea şi trecerea în patrimoniul naţional a uzinei electrice de la Someşul Rece, veche de mai mult de un secol. A fost construită între 1902 şi 1906. Eu zic că este un monument important pentru istoria tehnologiei. Sunt foarte puţine uzine de genul acesta în România. Nu ştiu dacă mai sunt în Transilvania două sau trei… Am încercat să o protejez tocmai în ideea că, dacă Electrica va fi privatizată, această uzină, cu o valoare patrimonială deosebită, să nu poată fi vândută sau demolată!

Şi oamenii ce au de câştigat?

Leonard Horvath: Există un beneficiu concret. Uzina electrică este deja organizată sub formă de muzeu şi ar putea atrage autocare cu turişti. Uzina a produs curent electric şi în timpul celui de-al doilea război mondial. Deci, dezvoltarea turistică a zonei ar primi un implus considerabil. Din acelaşi motiv am făcut proiecte prin care am atras fonduri şi în alte părţi. Aşa ar fi biserica reformată din Mănăstireni, biserica de lemn din Aşchileul Mic, biserica din lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrilă din satul Câlna…

Dumneavoastră proveniţi dintr-o familie mixtă, româno-maghiară. Veţi avea un mesaj şi pentru maghiari, în contextul în care acest colegiu de deputat a fost câştigat în 2008 de un reprezentant al UDMR, Levente Mate, care are probleme cu ANI pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar?

Leonard Horvath: Cu siguranţă! Tocmai pentru că provin dintr-o familie mixtă, româno-maghiară, voi avea un mesaj şi pentru maghiari! Prin munca pe care am făcut-o până acum, am dovedit că sunt atent şi la problemele comunităţii maghiare, şi la cele ale românilor. Sunt o persoană echilibrată din toate punctele de vedere. 

Candidat monarhist

Reporter: Cum vi se pare declaraţia fostului premier, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat că ar fi pentru restaurarea monarhiei, în eventualitatea unei revizuiri a Constituţiei?

Leonard Horvath: Personal, mi se pare o idee bună. Şi aş susţine aceste demers. Perioada cea mai prosperă a statului român a fost atunci când România a fost regat. Ar fi o recunoaştere a prestigiului la care l-a avut România atunci când era condusă de dinastia reprezentată de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.

Cele mai citite

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă