Ziarele de miercuri scriu despre riscurile blocării Justiţiei, din cauza revendicărilor salariale ale magistraţilor, dar şi despre semnificaţia vizitei preşedintelui francez în România.
„Bugetarii cu salarii de nababi vor să blocheze Justiţia” – titrează „Adevărul” şi scrie „Nemulţumiţi că nu le vor creşte şi lor salariile, deja foarte mari comparativ cu alte categorii de bugetari, magistraţii au iniţiat un memorandum în care pun pe tapet mai multe probleme ale sistemului judiciar. Zeci de instanţe din toată ţara au aprobat documentul şi sunt gata să declanşeze proteste de amploare dacă nu le sunt satisfăcute revendicările.
Magistraţii sunt în continuare supăraţi pentru că Guvernul nu i-a inclus şi pe ei în rândul bugetarilor care beneficiază de prevederile ordonanţei de urgenţă care reglează inechităţile salariale. Demersul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) de a iniţia un memorandum cu problemele din sistem judiciar a pus, practic, paie pe foc. Mai multe instanţe judecătoreşti au decis să ridice miza protestului. Nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei de Urgenţă care aduce modificări importante salarizării bugetarilor, unii judecători au intrat în grevă japoneză. Până marţi, ‘Memorandumul privind justiţia’ fusese adoptat de aproape 60 de instanţe şi peste 20 de parchete”.
Acelaşi subiect este comentat şi de Evenimentul Zilei, iar Gândul ne anunţă că „Noua hartă a autostrăzilor din România. Guvernul a făcut socoteala kilometrilor pentru următorii 20 de ani”.
Jurnalul Naţional titrează „Florică ‘Microsoft’, implicat în retrocedările ilegale din Predeal” şi detaliază „Unul din beneficiarii retrocedărilor ilegale din Predeal este celebrul afacerist Claudiu Ionuţ Florică, mituitorul din dosarul Microsoft. Cumpărător aparent de bună credinţă, Florică a devenit în ianuarie 2005 proprietarul unei părţi din terenul forestier oferit ilegal de fostul primar Mihail Veştea unchiului său, cu doar câteva luni înainte. Pentru a zădărnici eventualele anchete, familia fostului edil a scăpat rapid de pădurea preluată abuziv din fondul forestier şi a vândut-o cu un sfert din preţul pieţei. Cumpărătorii au intrat în posesia terenurilor în acelaşi timp, ceea ce înseamnă că aşteptau, practic, la uşa primăriei finalizarea împroprietării ilegale”.
Cotidianul scrie despre „Cele două feţe ale unui parteneriat strategic. Francois Hollande în România – o vizită nu tocmai istorică”, iar Hotnews opinează că „Plecat sa cucereasca Europa cu o zestre de doar 13% popularitate acasa, Francois Hollande a facut la Bucuresti figura unui lider hiper-activ, cu solutii pe multe dosare importante si dispus la negociere pe teme contondente. Aflat la finalul unui mandat complicat, cu popularitatea scazuta acasa si atacat in estul Europei pentru pro-europenismul sau, Hollande a venit intr-o tara aliata extrem de deschisa la colaborarea economica sidialogul politic cu Franta, o tara francofona in care liderii politici si cei de opinie l-au primit aproape unanim cu simpatie”.
Libertatea titrează „Apropiații lui Boureanu îi ‘execută’ fata, anturajul fostei neveste îl trimite la psihiatru”, în vreme ce Wall Street scrie despre „Cum a ajuns Parlamentul Romaniei cel mai mare dusman al poporului”.