DIICOT a emis, miercuri dimineața, un comunicat de presă în care a dat detalii spectaculose în dosarul Black Cube, referitor la hărțuirea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Procurorii DIICOT au reținut încă un suspect în acest caz, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.
Procurorii DIICOT susțin că locotenent-colonelul Daniel Dragomir, fost șef al sectorului Informativ Operativ din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI ar fi contactat un angajat al firmei Black Cube, o agenție privată de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene, cărora le-ar fi vândut informații, din cauză că era supărat că a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.
Și-a oferit ajutorul spionilor de la Black Cube pentru că era supărat pe DNA
Procurorii DIICOT precizează că Daniel Dragomir l-ar fi contactat pe unul dintre reprezentanții companiei Black Cube, căruia i-ar fi povestit, în cadrul a două întâlniri care au avut loc la București, în 1 februarie și 13 martie, că dorește să denigreze persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată.
Potrivit surselor „România liberă”, persoana cu s-a întâlnit Dragomir este Dan Zorella, cu care ar fi pus la punct toate detaliile privind informațiile care aveau să fie făcute publice, cât și modalitatea prin care acestea să ajungă cât mai repede în presa internațională.
„Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, precizează procurorii DIICOT în comunicatul de presă.
Operațiunea „Tornado” o viza pe Laura Codruța Kovesi
Astfel, între lunile martie și aprilie, suspecții D.Z și A.Y ar fi început operațiunea denumită „Tornado”, la solicitarea fostului șef din SRI. După ce a obținut informații despre anumite persoane, David Geclowicz ar fi contactat apropiați ai șefei DNA, pe care i-ar fi șantajat pentru a îi oferi datele de contact ale conturilor de e-mail, pe care le-ar fi pus la dispoziția lui Ron Weiner.
„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obtinute și detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein”, se precizează în comunicatul DIICOT.
Suspecți arestați înainte să fie finalizată operațiunea „Tornado”
Potrivit sursei citate, într 29 martie și 2 aprilie, echipa coordonată de Ron Weiner și David Geclowicz s-a cazat la un hotel din București. Ei a fost reținuți în 2 aprilie, motiv pentru care Yossi Barkshtein, care ajunsese în România în dimineața zilei respective, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise.
„Aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleaşi zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spuns procurorii.
Fostul ofițer SRI a fost reținut în noaptea de marți spre miercuri, ca urmare a unor noi percheziții efectuate de procurorii DIICOT.
Un spion Black Cube a scăpat de arestare
În 8 august, Tribunalul București a admis cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat. Yossi Barkshtein a reușit să părăsească teritoriul României imediat după ce procurorii DIICOT i-au reținut pe ceilalți doi angajați de la Black Cube-Ron Weiner și David Geclowicz. În prezent, Ron Weiner și David Geclowicz sunt cercetați în arest la domiciliu.
Procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
Cum a fost pusă la cale operațiunea „Tornado”
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţin procurorii DIICOT.
În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner ar fi răspuns de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz ar fi fost cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.
Au accesat ilegal adrese de mail
Totodată, Ron Weiner ese acuzat că ar fi a accesat în mod repetat şi fără drept (fără autorizarea/ consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri şi parolele de autentificare), căsuţele de email (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor) a trei persoane.
„După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate", precizează DIICOT.