Peste 3.000 de transporatori s-au adunat, joi dimineața, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a protesta faţă de preţurile RCA.
UPDATE 16.10: Primele autocamioane dintre cele care au fost aduse la mitingul din fața sediului Guvernului încep să părăsească Piața Victoriei. Se estimează că în circa o oră și jumătate, traficul rutier în zonă va reveni la normal.
UPDATE 15.31: Transportatorii au anunțat, joi după-amiază, că au ajuns la un acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la plafonarea tarifului RCA, la valoarea de 6.149 lei/an pentru un camion față de 20.000 lei pe an în prezent, potrivit Agerpres.
„Am discutat cu colegii care se află la ASF și mi-au comunicat faptul că, în urma metodei de calcul pe care au stabilit-o, valoarea poliței RCA va fi plafonată la 6.149 lei /an de camion. Vă rog să îmi spuneți dacă sunteți de acord. Eu spun că este rezonabil acest tarif. Pentru a fi siguri de acest rezultat așteptăm din partea ASF un comunicat de presă oficial. Avem două ore începând cu ora 15:00 pentru plecarea din Piața Victoriei”, a declarat Augustin Hagiu, președintele FORT.
La această oră protestatarii au început să plece din Piața Victoriei.
14.58: O delegaţie a transportatorilor se află la ASF.
El a spus că o delegaţie a transportatorilor este la ASF, pentru o discuţie. „Momentan avem o delagaţie care e la Autoritatea de Supraveghere Financiară, înţeleg că e şi acolo un plin scandal între ei, sunt în consiliul de conducere şi e scandalul în toi, vom afla ce ne transmit colegii noştri. Momentan stăm pe baricade”, a declarat peşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.
13.12: Sute de camioane protestează pe șoseaua de centură, potrivit jurnaliștilor Digi24.
12.36: Protestatarii au strigat „Jos Mafia/ Jos Negrițoiu”, potrivit Mediafax.
12.06: Transportatorii nu vor să încheie protestele la ora 15.00, relatează jurnaliștii Digi24.
11.48: Nu intră în atribuțiile Guvernului să stabilească prețul, în cazul asigurărilor RCA, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, joi.
„Ordonanța reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea și rolul tuturor instituțiilor implicate. Nu este în competența Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA și este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF. Guvernul nu se poate substitui instituțiilor care trebuie să-și asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori și transportatori. Stabilirea prețurilor, cerere formulată azi în petiția adresată Guvernului, nu este în atribuțiile Executivului, ci a Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină”, a precizat el.
11.30: Transportatorii cer, în continuare, demisia președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.
11.03: În jur de 400 de camioane se deplasează cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Aradului.
10.37: Totodată, pe tronsonul Săliște – Mircurea Sibiului, protestează aproximativ 60 de mașini de mare tonaj, potrivit portalului Sibiu1000.ro.
Aproximativ 60 de mașini de mare tonaj protestează pe drumul național 1, în județul Sibiu
Aproximativ 60 de mașini de mare tonaj, în principal camioane și TIR-uri, protestează pe drumul național 1 în județul Sibiu, pe tronsonul cuprins intre Saliste si Miercurea Sibiului.
„Circa 50 – 60 de TIR-uri protestează pe drumul național 1, pe sensul Sibiu – Alba. Mașinile de mare tonaj circulă cu 30 de kilometri la oră”, a declarat Luciana Lazăr, din partea IPJ.
Potrivit acesteia, în zonă s-au creat coloane de mașini.
10.33: Și transportatorii ieșeni protestează, joi, până la ora 13.00, potrivit Bzi.ro.
10.30: Proteste au loc și la nivel național. Astfel, pe DN1, în județul Sibiu, protestează aproximativ 60 de șoferi cu mașini de mare tonaj, în principal camioane şi TIR-uri, în zona localităţii Sălişte.
10.20: Aproximativ 3.000 de persoane participă miting. Totodată, la protest participă și taximetriști, cât și aproximativ 70 de camioane.
10.00: Pe strada Turda, din Capitală, se circulă bară la bară.
09.15: Traficul se desfășoară cu dificultate între Balotești și Otopeni. Pe raza orașului Otopeni, în ambele direcții, benzile nr. 3 sunt închise deoarece se execută lucrări de montare a separatoarelor de sens. Se circulă doar pe benzile nr. 1 și 2, informează Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române.
09.08: Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat, joi dimineața, că și-a suspendat acțiunea de protest din Piața Victoriei, pe motiv că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite. Pe de altă parte, celelalte patronate din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002, au început acțiunea de protest.
09.00: La nivel național, aproximativ 100.000 de șoferi ar putea participa la protest, în 20 de orașe din țară, decarau, marți, liderii sindicaliștilor.
08.37: Tramvaiul 41 circulă cu întârzieri, din cauza protestului organizat de transportatori.
08.30: Echipaje ale poliției rutiere se află în toate marile intersecții din Capitală, unde se ocupă de fluidizarea traficului.
Transportatorii sunt nemulţumiţi de creşterea preţurilor la RCA şi de faptul că autorităţile nu au intervenit pentru remedierea situaţiei. 5.000 de maşini se adună în faţa Guvernului şi blochează Piaţa Victorie pentru a atrage atenţia asupra acestei situaţii.
Circulaţia este restricţionată, până la ora 17,00, pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.
De asemenea, circulaţia este resistematizată, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.
Traficul rutier se desfăşoară, joi, pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu. Între orele 15.00 şi 17.00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona.
Protestul este organizat de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România COTAR, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.