13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportAtletismNoi descoperiri despre originile omului. Homo sapiens era în Tunisia în urmă...

Noi descoperiri despre originile omului. Homo sapiens era în Tunisia în urmă cu aproape 100.000 de ani

Cercetători tunisieni şi britanici au descoperit o serie de obiecte ce atestă prezența omului modern, Homo sapiens, în sudul actual al Tunisiei în urmă cu aproape 100.000 de ani, informează joi Daily Mail Online.

Această descoperire ar putea ajuta să se înțeleagă mai bine mobilitatea lui Homo Sapiens, apărut în urmă cu 200.000 de ani în Africa de Est și care s-ar fi aventurat dincolo de acest continent cu aproximativ 65.000 de ani înaintea erei noastre, potrivit estimărilor științifice general acceptate.

După un an și jumătate de săpături în apropiere de Tozeur, la marginea sud-vestului tunisian, a fost descoperit un sit “promițător” de 6.000 m2, a declarat Nabil Guesmi, responsabil al proiectului alături de Institutul Tunisian al Patrimoniului (INP) și cercetători de la Oxford. “Am găsit oase care indică prezența unei faune tipice de savană (rinoceri, zebre …) și, prin urmare, de apă dulce”, spune Guesmi, profesor cercetător la Universitatea din Sousse (est).

Au mai fost descoperite și alte unelte, între care unelte din silex, în general utilizate pentru vânătoare de către omul modern și care “atestă prezența Homo sapiens”, a adăugat cercetătorul tunisian.

Potrivit lui Nabil Guesmi, datarea prin termoluminiscență, o tehnică științifică folosită în mod obișnuit pentru a data artefacte din preistorie, a permis, de asemenea, să se concluzioneze că unele dintre aceste descoperiri datează de ”92. 000 de ani înaintea erei noastre”.

Este vorba de o ”premieră” pentru Aterieni, o cultură prezentă în Africa de Nord despre care nu se admisese până acum că s-ar fi întins cu mai mult de 65.000 înaintea erei noastre.

Această perioadă a fost definită acum aproape un secol de un istoric francez în cadrul activităților sale în Africa de Nord. Numele acestei culturi provine de la situl Bir el-Ater, din Algeria.

Zona excavată de echipa tunisiano-britanică este cuprinsă între oaza tunisiană Nefta și granița algeriană.Descoperirile fac din acesta cel mai vechi sit tunisian unde este atestată prezența oamenilor moderni.

În Africa de Nord, cele mai vechi rămășițe umane au fost găsite în Maroc, la Temara (nord-vest), datând de circa 160.000 de ani. Potrivit INP, Nefta poate furniza informații cu privire la una dintre “căile de trecere” folosite de Homo sapiens în regiune.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă