16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu INTERCEPTAT în dosarul lui Blejnar. Cine este PROCURORUL care a...

Traian Băsescu INTERCEPTAT în dosarul lui Blejnar. Cine este PROCURORUL care a transmis interceptările la presă şi care este relaţia lui cu PONTA. Plus, cum îl AJUTĂ stenograma pe Băsescu

UPDATE Administraţia Prezidenţială a dat un răspuns, vineri seara, referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele României, Traian Băsescu, şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Citeşte AICI comunicatul.

 

UPDATE Suspiciune:  Copiile aparute in presa,  facute de procurorul de caz, Marian Drilea, prietenul lui Ponta

 Copiile cu interceptarile din dosarul lui Sorin Blejnar ar fi fost facute de procurorul DIICOT Brasov Marian Drilea, prietenul lui Victor Ponta, de care s-a apropiat  prin pasiunea comuna: piloti de curse auto, spun surse judiciare. Marian Drilea a facut investigatiile in acest dosar al lui Sorin Blejnar,  supranumit „Motorina”; el este cel care a decis ce interceptari trebuie facute si pe care dintre ele le pastreaza ca probe  la dosar.

 Ponta ar fi primit xerocopiile din dosarul Blejnar inca din august- septembrie anul acesta, cand incerca sa-l instaleze pe Drilea pe postul de sef al DNA, spun surse judiciare. Interceptarile urmau a fi folosite in campania electorala.

Dupa ce Comisia Europeana a impus criterii clare de selectie pentru functiile de procuror general si de sef DNA , Victor Ponta NU a mai avut posibilitatea de a-l impune pe Marian Drilea pe functia de sef al DNA. Marian Drilea are pete la dosar: mai precis  suspiciuni de falsificare a unor documente DGIPI- serviciul secret al Ministerului de Interne.

In schimb, la concursul pentru post  s-a inscris prietena sa,  procuroarea Elena Hach ( tot de la Brasov). Elena Hach este foarte buna prietena si cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care, pe vremea cand era presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a ajutat-o in campania pentru un loc in CSM. Atunci, Hach a pierdut competitia.

 Cum a fost intercerptat presedintele tarii

Nu Traian Basescu, presedintele tarii si presedintele Cosiliului Suprem de Aparare a Tarii era filat/interceptat, ci Sorin Blejnar, pe atunci sef al ANAF (Un presedinte de tara poate fi investigat doar pentru tradare, in rest are imunitate).  Mandatul de interceptare a fost dat de un judecator pentru telefonul lui Blejnar.

CUM BLEJNAR A SUNAT LA CABINETUL PRESEDINTELUI TARII, OFITERUL SRI A INREGISTRAT SI ACEASTA CONVORBIRE SI A PREDAT-O PROCURORULUI DE CAZ DE LA DIICOT  Brasov, adica lui MARIAN DRILEA. POTRIVIT LEGII, PROCURORUL HOTARESTE CE PROBE SUNT PASTRATE IMPOTRIVA PERSOANEI INVESTIGATE. 

Dupa cum am relatat mai sus, in acest dosar  procurorul Marian Drilea a pastrat inregistrarile nerelevante pentru caz , inclusiv pe cele cu presedintele tarii , dupa care a facut xerocopii si i le-at fi predat partenerului sau de raliuri, Victor Ponta, cu scopul de a obtine sefia DNA, dupa cum spun surse judiciare.

Specialistii consultati de Romania Libera spun ca uneori sunt pastrate si probe nerelevante pe dispozitivul de stocare a interceptarilor pentru situatiile in care avocatii solicita expertizarea inregistrarilor si pentru a se evita acuzatii de genul „conversatiile au fost taiate/selectate/ montate cu scopul constituirii probelor incriminatorii”, insa aceste dispozitive sunt arhivate la „documente secrete” de unde sunt scoase doar daca se cere expertizarea lor. 

 

Interceptarile arata ca Basescu si-a facut datoria de presedinte CSAT

Specialistii consultati de Romania Libera spun ca „Interceptarile din septembrie 2010 cu presedintele demonstreaza grija lui Traian Basescu de a limita pagubele tarii determinate de legislatia smechereasca  si contractele paguboase  incheiate de Guvernul Nastase, din care a facut parte si Victor Ponta, care a fost seful sau de control”.

Ponta, „ca sef de control al premierului, avea responsabilitatea de a verifica toate actele guvernului, inclusiv cele referitoare la contractele pentru privatizarea PETROM sau contractul cu BECHTEL, spre exemplu, sau pentru Rompetrol, sa verifice proiectele de legi pentru ca statul sa nu fie pagubit de baietii destepti, care atunci au aparut si si-au dezvoltat afacerile -capuse. . Ponta NU a facut-o”, protejandu-le astfel capusarile, spun sursele RL..

In stenograme „se si spune ca legislatia a fost facuta SMECHERESTE in 2003, in timpul GUVERNULUI NASTASE-PONTA, legislatie care pagubea statul si ii imbogatea pe clientii PSD-ului,” spun specialistii.

De asemenea, spun specialistii, din stenograme rezulta ca presedintele era interesat ca statul sa incaseze banii de la restantierii la buget in conditiile crizei economice. In acea perioada Traian Basescu a fost obligat (de situatia economica aflata in plina criza) sa anunte reducerea veniturile bugetarilor cu 25%. El se interesa si de incasarile la buget pentru ca de ele depindeau finantarile sanatatii, culturii, proiectelor sociale si a celor europene. 

Trebuie sa precizam ca in iunie 2010, printr-o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, incasarile la bugetul de stat, limitarea evaziunii fiscale si a contrabandei erau prioritati circumscrise sigurantei nationale. De aici, interesul justificat al presedintelui de a fi informat permanent. Cu alte cuvinte, stenogramele demonstreaza ca Traian Basescu si-a facut datoria de presedinte al CSAT.

 

Preşedintele României Traian Băsescu a fost interceptat în timp ce primea informări de la fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Discuţia a avut loc în septembrie 2010 şi se regăseşte la dosarul în care Blejnar a fost trimis în judecată, de procurorii DIICOT, pentru favorizarea infractorului, potrivit money.ro

Stenograma nu are legătură cu dosarul în care este cercetat Blejnar, din moment ce este vorba despre o convorbire oficială între un şef de stat şi şeful Fiscului, iar subiectul este legat de situaţia companiilor cu datorii la stat. Din acest motiv, Inspectia Judiciara a anuntat declansarea anchetarii conditiilor in care stenogramele au fost atasate la dosar si au aparut in presa.

Iată transcrierea singurei interceptări dintre Traian Băsescu şi Sorin Blejnar.

 

Femeie: cabinet preşedintele României
Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înţeles
F: Mulţumesc.

Bărbat: alo
SB: Să trăiţi, domnu preşedinte
Traian Băsescu: Salut Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri… desigur… adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control
TB: Da, aha
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hârtie de la rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc
SB: Ştiu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005
TB: Da
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu jurişii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula
TB: Da
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare
TB: Da
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că… eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu chiriţoiu… să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu…
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit…
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pt că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut
TB: Da
SB: Da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie
TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să…
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect
TB: La revedere.

 

Update Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu, sâmbătă, în urma apariţiei în presă a unor interceptări privindu-l pe Sorin Blejnar, inspectorii verificând dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă