2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialEXPLOZIV. Procuror DNA judecat de CSM pentru că a "desecretizat" dezmățul pe...

EXPLOZIV. Procuror DNA judecat de CSM pentru că a „desecretizat” dezmățul pe banii publici de la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Inspecția Judiciară îi apără pe foștii miniștri Tobă și Oprea

Procurorul Florentina Mirică de la DNA riscă să fie sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru că a îndrăznit să „desecretizeze” risipirea banilor publici alocați DIPI – serviciul Secret al Ministerului Afacerilor Interne -, și să-i trimită în judecată  pe fostul ministru Gabriel Oprea și pe șefii serviciului secret implicați în delapidări. DNA a declanșat două anchete penale. Unul îl vizează pe fostul ministru Tobă și 24 de șefi și ofițeri DIPI; altul – pe ministrul Gabriel Oprea și pe șefii DIPI.

„Desecretizarea” imputată procurorului Mirică ar consta și în faptul că ar fi  făcut publice practicile oculte de cheltuire la banilor la DIPI. Serviciul secret al Internelor este sigurul serviciu secret nesupus unui control public.  Plângerile la CSM și Inspecția Judiciară ar fi fost făcute de două persoane al căror nume nu a fost făcut public, însă cel mai probabil se află între cei față de care procurorul Mirică a început urmărirea penală în dosarele DIPI.

Dacă față de ministrul Oprea s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu pentru o obține pentru sine un folos, în cazul lui Petre Tobă procurorul Florentina Mirică a început urmărirea penală pentru că acesta  ar fi refuzat să desecretizeze documente ce ar fi ajutat la probarea delapidării fondurilor DIPI. Tot pentru refuzul de a desecretiza documente este urmărit penal și fostul șef DIPI Rareș Văduva.

Secția de procurori a CSM a început, miercuri, judecarea magistratului Mirică la cererea Inspecției Judiciare, care ar fi constatat încălcarea procedurilor în desecretizarea documentelor DIPI.

Inspectorii CSM consideră că procurorul Mirică ar fi greșit atunci când a cerut desecretizarea documentelor pentru a proba cheltuirea nelegală a fondurilor DIPI destinate acțiunilor operative, spun surse apropiate instituției.

Oficial, Inspecția nu a transmis informații, ci doar încadrarea faptelor de care e acuzată procuroarea Mirică. Și anume, procurorul ar fi încălcat litera (j), articolul 99 din Legea 303/2004 care prevede „nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Atât ne-a transmis Inspecția Judiciară. În rest, ancheta e „confidențială”.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat la intrarea în sediul CSM că va participa la ședința de judecată pentru a o susține moral pe colega sa Florentina Mirică, fără a da alte amănunte.

În absența informațiilor oficiale, reluăm conținutul dosarelor DIPI în care DNA a incriminat cheltuirea discreționară a fondurilor DIPI de către șefii acestei structurii de informații.

Conform procurorilor DNA, beneficiarul principal al deturnărilor de fonduri ar fi fost ex-ministrul Gabriel Oprea, căruia din banii DIPI i s-a cumpărat o mașina de lux pentru a o folosi în calitate de demnitar. De asemenea, i s-au cumpărat canapele pentru biroul său din minister, iar baia i-a fost dotată cu duș cu jacuzzi.

Oprea a fost trimis în judecată în acest dosar pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de Oprea au mai fost trimiși în judecată șefii DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Gabriel Nicolae Pavel, Marian Dănuț Iacob. 

În rechizitoriu, DNA susține că  pentru a-și cumpăra mașina de lux cu banii DIPI, „Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI)”. Șefii DIPI ar fi cheltuit nelegal și alte sume de bani destinate acțiunilor operative.

Al doilea dosar DIPI îi vizează pe fostul ministru de Interne Petre Tobă, pe foștii șef DIPI  Rareș Văduva, Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa, Ioan Dorin Popa, Silviu Dumitrache și alți 17 ofițeri DIPI pentru delapidări ale fondurilor serviciului secret. Unii ofițeri și-au însușit sume de bani, alți bani au fost cheltuți nelegal pentru protocol sau pentru diverse alte achiziții care n-ar avea legătură cu operațiunile unui serviciu secret, spun procurorii DNA în actul de inculpare.

Fragmente din actele DNA care au adus-o pe procuroarea Mirică în fața judecății CSM 

 Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, s-ar fi dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, nota procurorul Mirică  în dreptul fiecărui act de delapidare sau de abuz pe care l-a reținut în sarcina suspecților.

Exemplu:  „Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareș a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

 În cursul anului 2016, „suspectul Văduva Rareș, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăția persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecințelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat” consemna procurorul Mirică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă