Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11m în România, în zona Vrancea, fiind resimțit în mai multe zone din țară, printre care în București și nord-estul și estul țării. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, magnitudinea seismului a fost una moderată.
Sâmbătă dimineața, pe YouTube au apărut mai multe înregistrări, din care se poate observa intensitatea seismului.
Directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a precizat, pentru Digi24, că seismul a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție.
Totodată, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, că seismul magnitudinea seismului a fost una moderată.
„Cutremurul s-a produs la ora 2.11, a avut o magnitudine de 5,3, adâncimea a fost de 91,6 kilometri, situat în zona seismogenă Vrancea, cutremure intermediare. Cutremurul nu a produs pagube, este considerat un cutremur de o magnitudine moderată, a fost resimţit la nivelul întregii zone estice şi sud-estice a României, inclusiv a ajuns până la Chişinău şi Cernăuţi precum şi în sud, în Bulgaria, în zona Varna-Burgas. A existat o singură replică de 2,7, la ora 2.48", a precizat Mihai Diaconescu.
Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineaţă în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, după ce estimarea iniţială fusese de 6 şi apoi de 5,6. „În timpul producerii unui cutremur, cetăţenii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul în primul rând. Nu care cumva să părăsească apartamentul şi să se aventureze pe scări sau cu liftul. Nu e bine să se adăpostească sub un toc de uşă sau sub o grindă sau un perete interior sau o mobilă înaltă, care mobilă să fie prinsă în perete. Este bine preventiv să verifice înainte de producerea unui cutremur dacă mobilele sunt prinse bine de perete", a mai adăugat fizicianul.
Potrivit agenției americane United States Geological Survey (USGS), seismul s-a produs la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri, informează Agerpres.
În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter.
În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.