România are nevoie de un centru național de inovație în securitate cibernetică, un domeniu care trebuie să treacă dincolo de politică, a declarat, luni, Dan Nechita, consilier al premierului, în conferința internațională „Noile provocări globale de securitate cibernetică”, informează Agerpres.
„Securitate cibernetică înseamnă inovație. Noi lucrăm la asta și la implementarea unor măsuri care să vină spre cetățeni, spre contribuabili. Vrem să digitalizăm administrația publică. Securitatea cibernetică depinde, în mare măsură, și de vulnerabilități, dar care trebuie anihilate. Prioritatea noastră în securitate cibernetică este deschiderea unui centru național de inovație în România. Credem că securitatea cibernetică trebuie să treacă dincolo de politică. Suntem convinși, însă, că prin politici adecvate putem dezvolta un sistem extrem de competitiv”, a spus Nechita.
Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a lansat pe site-ul propriu documentul intitulat ‘România competitivă’, un proiect în lucru, care, alături de propunerile reprezentaților Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Academiei Române, așteaptă contribuțiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea și completarea liniilor de acțiune deja identificate.
Pentru atingerea țintelor propuse pentru perioada 2016 — 2020, în document se propune un buget de 663 milioane de euro. Cei mai mulți bani ar urma să fie bugetați pentru creșterea acoperirii cu infrastructură în bandă largă de mare viteză, acoperirea ‘petelor albe’ — 700 de localități (200 milioane euro) și pentru utilizarea cu regularitate a internetului de cel puțin 60% dintre cetățeni — 207,4 milioane de euro.
La jumătatea anului trecut, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat proiectul-pilot al Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, având sprijinul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare din SUA (USTDA) și al companiei General Dynamics Fidelis Cybersecurity Solutions.