NATO a îndemnat miercuri seara Siria să „pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional”, după o reuniune de urgenţă la Bruxelles, convocată la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4, în urma unui tir de obuze provenind din Siria care a ucis cinci civili în Turcia, relatează AFP, citată de Mediafax.
Alianţa (Nord-Atlantică) susţine Turcia”, unul dintre cei 28 de membri ai săi, „şi reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive faţă de un aliat”, se arată într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii.
Aceste tiruri „sunt o sursă de foarte mare îngrijorare pentru aliaţi, care le condamnă cu fermitate”, se arată în document, care subliniază „spiritul indivizibilităţii, securităţii şi solidarităţii” membrilor NATO.
Reuniunea, care a durat un pic peste o oră, la sediul organizaţiei din Bruxelles, a reunit ambasadorii celor 28 de ţări membre, la solicitarea Turciei. Ambasadorul turc a prezentat colegilor săi ceea ce s-a petrecut joi după-amiaza în sudul Turciei, potrivit unei surse diplomatice.
Potrivit autorităţilor turce, mai multe obuze au lovit un mic sat turc, Akçakale, situat chiar în faţa postului de frontieră sirian de la Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor confruntări armate între trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).
Citeşte şi:
Conform ultimului bilanţ comunicat de către guvernatorul provinciei, Celalettin Guvenc, acest bombardament a distrus o casă din sat şi a ucis cinci persoane, inclusiv o mamă şi cei trei copii ai acesteia. Alte zece persoane au fost rănite, dintre care două foarte grav.
Turcia a ripostat, bombardând ţinte din Siria.
Turcia a invocat articolul 4 din Tratatul NATO, conform căruia orice ţară din cadrul Alianţei poate să ceară consultări „de fiecare dată când, în opinia sa, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată”.
La 26 iunie, Consiliul Atlanticului s-a reunit deja în acelaşi format, în urma doborârii unui avion militar turc de către apărarea siriană şi moartea celor doi piloţi ai acestuia. NATO şi-a exprimat, în urma acelei reuniuni, „susţinerea puternică” şi solidaritatea faţă de autorităţile de la Ankara. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că securitatea Alianţei Nord-Atlantice este „indivizibilă”.
De atunci, Rasmussen a declarat în numeroase rânduri că NATO nu are nicio intenţie să intervină în Siria şi că singura soluţie la conflict este de natură politică.