13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialÎn Irlanda de Nord încep audieri asupra necesităţii votului parlamentului pentru Brexit

În Irlanda de Nord încep audieri asupra necesităţii votului parlamentului pentru Brexit

Înalta Curte a Irlandei de Nord începe marți audieri într-un demers juridic împotriva planurilor Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, anunță Reuters, preluată de Agerpres. Acțiunea în instanță a fost formulată de un grup de politicieni din mai multe partide, inclusiv principalele două formațiuni naționaliste irlandeze. Aceștia susțin că pentru Brexit este nevoie și de votul parlamentului regional al Irlandei de Nord.

Punctul de vedere juridic al guvernului de la Londra este că invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care constituie începutul oficial al unei perioade de doi ani pentru ieșirea din UE, poate fi făcută conform prerogativelor regale (n. red. — exercitate de guvern), ceea ce nu necesită aprobarea parlamentului.

Premierul Theresa May a anunțat duminică începerea procedurii respective înainte de sfârșitul lui martie, anul viitor.

Și Înalta Curte a Angliei are de judecat un caz similar, tot luna aceasta. Este de așteptat ca sentințele curților regionale să fie ulterior contestate la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță judecătorească a Regatului Unit, format din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Verdictul final asupra acestei chestiuni constituționale este așteptat în decembrie.

Electoratul britanic a votat în proporție de 52% pentru Brexit, în iunie, dar nord-irlandezii s-au pronunțat cu o majoritate de 56% pentru rămânerea în UE.

Partidele naționaliste irlandeze din Irlanda de Nord afirmă că ieșirea din Uniune ar putea periclita acordul de pace din 1998 și restabili un regim strict de frontieră cu Irlanda, stat membru UE. Argumentul lor juridic, potrivit Reuters, este că guvernul britanic este obligat să aplice așa-numitul Acord din Vinerea Mare cu Republica Irlanda, iar acest document conține referiri la UE. Acordul — reamintește Reuters — a pus capăt unei perioade de trei decenii de violențe ucigașe între naționaliștii irlandezi catolici, care doresc unirea cu Irlanda, și unioniștii britanici protestanți, care vor ca Irlanda de Nord să rămână în Regatul Unit. Conflictul s-a soldat cu 3600 de morți.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă