13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu vrea de două ori mai mulţi bani pe gigacalorie

Sorin Oprescu vrea de două ori mai mulţi bani pe gigacalorie

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, foarte darnic cu banii bucureştenilor când vine vorba de a plăti regii asfaltului care raşchetează fără să fie necesar străzile Bucureştiului doar pentru a pune din nou asfaltul bine plătit şi care şi-a calculat să achite construirea unui kilometru de şosea cu zeci de milioane de euro, afirmă că nu mai are bani să susţină subvenţia acordată de Primăria Generală pentru gigacalorie.

 

Din costul de producere a acesteia, de 328 de lei, bucu­reştenii plătesc 170 lei pe gigacalorie, restul fiind subvenţie de la bugetul Capitalei.

Oprescu a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face faţă cu subvenţia şi că ar fi cerut o listă de la Fisc cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria. „Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani – să văd acum dacă se concretizează – o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti”, a spus Oprescu. Cu nu mai mult de trei săptămâni în urmă, primarul Opres­­cu declara că în iarna ce urmează gigacaloria nu se va scumpi. Majorarea preţului necesită aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În 2011, Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia ter­­mică, iar primăriile au decis dacă şi în ce condiţii acordă subvenţiile din bugetele locale.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Con­siliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat creşterea preţului plătit de populaţie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 lei, inclusiv TVA. 

88 milioane euro e dispus să dea primarul pe un kilometru nou de şosea în Bucureşti.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă