După dezvăluirile din România Liberă privind avansarea în grad a lui Gabriel Oprea, Ministerul Apărării Naționale a deschis, marți, o anchetă. Săptămâna trecută ”România Liberă” a transmis la MApN o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prin care jurnaliștii au cerut informații privind legalitatea avansărilor în grad. Ca răspuns la solicitarea ”România Liberă”, Biroul de Presă al MApN a comunicat astăzi că va deschide o anchetă pentru a lămuri această problemă.
În primul rând este cercetată avansarea lui Oprea, din anul 2001, de la gradul de colonel la cel de general de brigadă (cu o stea). La acel moment, Gabriel Oprea conducea Rezervele Statului, iar funcția respectivă corespundea gradului de general cu o stea.
MApN a informat astăzi că s-a autosesizat pe baza dezvăluirilor din ”România Liberă” și a format o comisie anchetă de cercetare. Pe baza concluziilor acestei cercetări, MApN ar putea sesiza ulterior Parchetul Militar.
„România liberă“ îi cere ministrului Apărării, Mihnea Motoc, să constituie o comisie de anchetă care să verifice legalitatea propunerii de avansare trimise de către Ministe-rul Apărării Naționale în 2001 la Cotroceni. Acesta ar fi primul pas spre degradarea militară a lui Oprea. Îi amintim ministrului că o asemenea comisie de anchetă a funcționat cu succes în cazul celor aproape 1.500 de persoane care au primit grade sau au fost avansate ilegal. În urma activității acelei comisii, sute de ordine de acordare de grade și de avansare au fost retrase.
Ziarul România Liberă a demonstrat că avansarea lui Gabriel Oprea la gradul de general cu o stea (general de brigadă) s-a efectuat fără îndeplinirea condițiilor legale. O comisie burdușită cu generali ai Armatei, ministrul de atunci al Apărării, Puiu Pașcu, și președintele Ion Iliescu au conlucrat impecabil pentru ca, în 2001, Gabriel Oprea să fie avansat.
Mai multe articole de lege au fost încălcate cu bună știință. Rezultatul: un căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior și locotenent-colo-nel) total misterios, a fost reactivat colonel și, într-un an, a devenit general de brigadă (cu o stea). Totul se întâmpla în ultimul mandat de președinte al lui Ion Iliescu, la doar un an după ce Gabriel Oprea devenise doctor prin plagiat. Pretextul a fost că, în noiembrie 2001, acesta era președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, dar deținea doar gradul de colonel activ al Armatei Române, în timp ce funcția în cauză era prevăzută în statutul de organizare cu gradul de general-locotenent.
Așadar, la Gabriel Oprea, în 2001, funcția bătea gradul: colonelul ocupa o poziţie menită unui general-locotenent. Pro-blema, însă, a fost rezolvată rapid. Și nu pentru că pe post ar fi fost numit un astfel de ofiţer de rang înalt, ci pentru că Gabriel Oprea a fost avansat direct la gradul de general-locotenent. Primul pas spre promovare a fost făcut de către generalii Ion Gurgu și Mircea Mureșan, care l-au propus spre avansare la gradul de general de brigadă.
Ion Gurgu era, pe atunci, șeful Direcției Managementul Resurselor Umane din Ministerul Apărării, iar generalul Mircea Mureșan era președintele comisiei de selecție a Ministerului Apărării Naționale pentru funcțiile de general / amiral.
Prima stea de general a fost primită de fostul vicepremier prin încălcarea a cel puțin două legi, prin complicitatea mai multor generali grei. Totul se întâmpla în primul an al ultimului mandat de președinte al lui Ion Iliescu, la doar un an după ce Oprea devenise doctor prin plagiat. Răspunsurile obținute, în premieră, de către RL atât de la Ministerul Apărării, cât și de la Administrația Prezidențială contrazic prevederile legale și arată că MApN încă îl protejează pe Oprea. Dar confirmă al doilea mare act de impostură al lui Oprea, pe lângă plagiat: avansările în grad militar.
„Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale a dispus constituirea, la nivelul M.Ap.N., a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică”, precizează un comunicat publicat, marți dimineață, de Ministerul Apărării Naționale.
Comunicatul este semnat de Secția Presă a MApN.