UPDATE 19.32: Procurorii anticorupție vor cere, joi, magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă a deputatului Adrian Gurzău, susțin surse judiciare.
Până la momentul redactării acestui material, DNA nu a confirmat oficial informațiile despre arestarea lui Gurzău.
Situația lui Gurzău a fost una ciudată, pentru că, inițial, au respins cererea de reținere, însă au încuviințat cererea de arestare preventivă a deputatului. Miercuri dimineața, Adrian Gurzău a fost chemat să dea explicații la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute. El nu a făcut declarații nici la intrare, nici la ieșirea de la sediul anticorupție.
„România Liberă” vă prezintă o analiză prin care aleșii fac jocurile, în Parlament, în funcție de persoana pentru care procurorii anticorupție solicită încuviințarea reținerii și arestării preventive.
–––
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig.
În cazul reținerii, din totalul de 355 de deputaţi, 278 au fost prezenţi, înregistrându-se 266 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, 136 au fost „pentru“ încuviinţarea reţinerii, iar 130 contra. Pentru reţinerea lui Gurzău ar fi fost nevoie de 139 de voturi favorabile reţinerii, adică jumătate din numărul celor prezenți. În cazul arestării preventive, au fost 124 voturi „pentru“ si 114 „împotrivă“ dintr-un total de 238. În ambele cazuri, votul a fost secret cu bile.
Înainte de vot, Adrian Gurzău le‑a solicitat, în plen, colegilor săi să dea un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare preventivă a sa pe motiv că nu reprezintă un pericol public.
„Am trei copii minori acasă, dintre care cel mic are un an și jumătate, doi părinţi pensionari şi vă cer un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Practic, pentru un vot pentru reţinere şi arestare nu aş putea să mă apăr şi să administrez probe în favoarea mea“, a afirmat Gurzău, care este finul Elenei Udrea.
Acuzațiile DNA
Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, între Adrian Gurzău și Angela Toncescu ar fi survenit o înțelegere, în sensul întocmirii unui contract de prestări servicii între firma parlamentarului și societatea de asigurări. Contractul a fost parafat pe 2 noiembrie 2015. Firma controlată de parlamentar trebuia să furnizeze servicii specializate de „relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing“, pe o durată minimă de 5 ani.
În total, contractul presupunea plata a 270.000 de euro plus TVA de către societatea de asigurări. „Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute“, se arată în comunicatul DNA.
În schimbul contractului, deputatul Gurzău s-ar fi angajat să-și exercite influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.
Exemple contrare
Lipsit de conexiuni politice și apelând doar la solidaritatea de castă a colegilor, Gurzău nu a beneficiat de tratamentul de care au avut parte alți parlamentari, în cazul cărora s-a aprobat doar reținerea, nu și arestarea. Așa s-a întâmplat chiar în cazul nașei lui Gurzău, Elena Udrea, într-un dosar în care aceasta era acuzată de luare de mită.
Deputații au aprobat reținerea dar nu și arestarea preventivă, vot care scăpat-o pe deputată și de reținere (pe care procurorii o cer în vedere arestării).
În cazul Udrea, numărarea votului la cererile de reținere și arestare a fost una cu cântec, întrucât au existat o serie de deputați care au pus mai multe bile într-o urnă sau au inversat urna pentru cererea de reținere cu cea pentru cererea de arestare. La fel s-a întâmplat în cazul deputatului PSD Cristian Rizea, colegii săi votând că acesta poate fi reținut, dar nu și arestat.