20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialÎncepe baschetul străinilor

Începe baschetul străinilor

Noul sezon al baschetului masculin românesc porneşte la drum vineri, după o perioadă de transferuri dominată de invazia jucătorilor din străinătate.

 

Federaţia Română de Baschet a schimbat denumirea campionatului intern, din Divizia A în Liga Naţională, însă regula care a dinamitat întrecerea masculină a fost renunţarea la obligativitatea prezenţei permanente pe teren a cel puţin unui jucător român. În aceste condiţii, aproape toate echipele din noua Ligă Naţională de baschet s-au reorientat asupra aducerii a cât mai multor jucători străini, în principal americani anonimi în ţara lor, pentru a-i face cunoscuţi în sălile din România.

La finalul acestei săptămâni, odată cu debutul noii ediţii de campionat, oficialii echipelor cu pretenţii din baschetul masculin românesc vor primi un prim răspuns referitor la valoarea zecilor de jucători transferaţi în această vară. La prima vedere, românii par marginalizaţi tocmai în campionatul din ţara lor natală, însă au existat multe voci care au spus că, astfel, se va cerne sita şi vor rămâne la fiecare echipă doar cei mai buni dintre ei. În categoria transferurilor numeroase se încadrează şi echipele din Transilvania, în special cele care vor să revină în prim planul baschetului românesc în acest sezon. CSU Atlassib Sibiu şi „U” Mobitelco Cluj sunt două dintre formaţiile care au schimbat aproximativ 80% dintre jucătorii de anul trecut, însă din motive total diferite. Sibienii vor să pună din nou probleme serioase la vârful clasamentului şi au căutat să se întărească foarte mult în pauza competiţională, în timp ce clujenii nu au mai avut bani să-şi plătească vedetele din ultimele sezoane, printre care Kyndall Dykes şi Zoran Krstanovic.

Sibiul vrea în top

Formaţia de pe Cibin a „scăpat” de şase jucători străini, pe care i-a înlocuit cu alţi şapte, la care se adaugă venirea antrenorului Dragan Petricevic, cel mai popular tehnician străin care a profesat vreodată în România. Cam la fel a stat situaţia şi la „U” Mobitelco Cluj, fostă campioană a României în urmă cu două sezoane, echipă care a ajuns abia până în semifinalele campionatului precedent. Bugetul pentru acest an a avut mult de suferit, motiv pentru care oficialii clubului au renunţat la cei mai buni baschetbalişti din sezonul trecut, în frunte cu Dykes şi Krstanovic, dar şi cu românul Mihai Paul. Ba mai mult, de la Cluj a plecat şi antrenorul Marcel Ţenter, atras de proiectul şi bugetul mult mai mare al celor de la Gaz Metan Mediaş.

Preşedintele executiv al clujenilor, Mircea Cristescu, a înroşit telefonul în această vară şi, după ce a reuşit să-l readucă în România pe tehnicianul Niksa Bavcevic, a parafat şi înţelegeri cu 10 baschetbalişti, dintre care unul singur cu cetăţenie română, şi acela adus tocmai din SUA. Unul dintre ei, însă, John Ofoegbu, a părăsit deja trupa clujeană, în timp ce revenitul Tyler Morris, împreună cu noua achiziţie, Steve Ross, s-au accidentat, astfel că „U” Mobitelco va conta câteva luni, alături de mai vechii componenţi, Mihai Silvăşan şi Paul Chetreanu, pe doar şapte noi achiziţii. Pe de altă parte, Gaz Metan Mediaş pare mult mai puternică decât oricând în acest început de sezon, după ce noul antrenor, Marcel Ţenter, a avut bani suficienţi la dispoziţie pentru o serie de transferuri care sunt aşteptate să facă diferenţa încă din primele etape.  

Mureş versus Timişoara

Foarte active pe piaţa transferurilor au fost, de asemenea, BC Mureş şi BC Timişoara, echipele care se vor întâlni chiar în prima etapă a noului sezon, ce va debuta în acest week-end. Cea mai slabă campanie de achiziţii a avut-o surpriza plăcută a sezonului tre­­­cut, CSM Oradea, care a pre­­­­­ferat continuitatea la nivelul lo­­tului, astfel că omogenitatea tru­­pei pregătite de către Cristian Achim ar putea fi cea mai im­­­­­por­­­­tan­­­tă armă a orădenilor, cel puţin în prima parte a campionatului.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Adrian Câciu: Cea mai bună reţetă este ca deficitul să se plătească singur

Ministrul Câciu susține că jumătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă deficit Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat în cadrul...

Căruță în care se aflau patru persoane lovită de o mașină. Un bătrân a murit

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Brașov, în care un bătrân de 72 de ani și nepoții săi au...

SUA vor trimite suplimentar trupe militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile existente

Statele Unite vor trimite suplimentar "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare...
Ultima oră
Pe aceeași temă