12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI RL. Rechizitoriul DIICOT din dosarul Romgaz a fost infirmat pentru că...

DEZVĂLUIRI RL. Rechizitoriul DIICOT din dosarul Romgaz a fost infirmat pentru că procurorul de caz a comis mai multe greșeli. Cine plătește pentru erorile care au favorizat Interagro în ancheta cu prejudiciu de 126 de milioane de dolari

Rechizitoriul de trimitere în judecată a dosarului ROMGAZ – prejudiciu total de 126 milioane de do­lari -, cu inculpații principali Ioan Niculae (om de afaceri) și Adriean Videanu (fost ministru al Economiei), a fost infirmat de șeful ierahic superior deoarece procurorul de caz, Gheorghe Șpaiuc, a comis mai multe greșeli, a explicat  DIICOT pentru „România liberă“.

Conducerea direcției are în vedere și propunerea de sancționare a procurorului. Dosarul a fost re­partizat altui procuror, pentru a reface ancheta. Noul anchetator a început, ieri, audierea suspecților din dosar. Între cei audiați s-a aflat și Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

Greșelile procurorului Șpaiuc

Printre  nemulțumirile șefului ie­­­rarhic DIICOT se află faptul că procurorul Gheorghe Șpaiuc nu a introdus în dosar societatea INTER­AGRO ca parte, deși această firmă era beneficiara prejudiciu­lui creat la ROMGAZ. O altă gre­­șea­lă  imputată procurorului e faptul  că nu a stabilit corect prejudi­ciul. În plus, nu a pus sechestru asigurător și a tărăgănat investigațiile timp de peste șase ani.

„Dacă în 2010, când a fost sesizat DIICOT cu pagubele de la ROMGAZ, s-ar fi pus sechestru la InterAgro, se puteau recupera prejudiciile. În 2010, InterAgro avea profit. Acum e în faliment“, a transmis  DIICOT reporterului nostru.

Acesta nu a reușit să-l contacteze pe procurorul Șpaiuc pentru a-i consemna punctul de vedere. Șefilor săi  le-ar fi spus că ancheta a durat mulți ani deoa­re­ce era o cauză complexă.

Cum s-au produs pagubele

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2005 la nivelul SNGN Romgaz SA (cu capital de stat) și SC Interagro SA, firmă controlată de omul de afa­ceri Ioan Niculae, s-a constituit o grupare infracțională, formată din omul de afaceri, angajații săi și funcționari publici, care, prin acțiunile lor ar fi pus în pericol sistemul energetic național.

Infracțiunile s-ar fi desfășurat pe parcursul mai multor ani și ar fi fost sprjinite de doi foști miniștri ai Economiei, respectiv de Varujan Vosganian, între anii 2005-2008,și de Adriean Videanu, între anii 2009-2010.

Ca urmare a influențelor omului de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian  ar fi emis, avizat  acte și le-a susținut în Guvernul României (premier Călin Popescu Tăriceanu), în urma cărora societatea națională ROMGAZ a livrat gaze către Interagro în regim pre­ferențial (gaze ieftine, din producția proprie).

În mod similar, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, fostul ministru al Economiei  Adriean Videanu ar fi aderat la gruparea infracțională și ar fi emis trei memorandumuri prin care s-ar fi acordat discounturi firmei InterAgro peste plafoanele practicate de Romgaz.

Pentru Varujan Vosganian, Sena­tul a respins două solicitări ale DIICOT de începere a urmăririi penale. Pentru Adriean Videa­nu, care nu era parlamentar, pre­șe­din­tele țării a admis solicitarea de  urmărire penală.

Așa se face că pentru fapte penale similare (constituire/aderare la grup infracțional organizat, abuz în servciu și complicitate la delapidare), săvârșite în situații similare (din funcția de ministru), Varujan Vosganian nu răspunde penal, pe când Adriean Videanu a devenit suspect și de mai mulți ani merge la DIICOT pentru anchetare.  

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă