5 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI RL. Rechizitoriul DIICOT din dosarul Romgaz a fost infirmat pentru că...

DEZVĂLUIRI RL. Rechizitoriul DIICOT din dosarul Romgaz a fost infirmat pentru că procurorul de caz a comis mai multe greșeli. Cine plătește pentru erorile care au favorizat Interagro în ancheta cu prejudiciu de 126 de milioane de dolari

Rechizitoriul de trimitere în judecată a dosarului ROMGAZ – prejudiciu total de 126 milioane de do­lari -, cu inculpații principali Ioan Niculae (om de afaceri) și Adriean Videanu (fost ministru al Economiei), a fost infirmat de șeful ierahic superior deoarece procurorul de caz, Gheorghe Șpaiuc, a comis mai multe greșeli, a explicat  DIICOT pentru „România liberă“.

Conducerea direcției are în vedere și propunerea de sancționare a procurorului. Dosarul a fost re­partizat altui procuror, pentru a reface ancheta. Noul anchetator a început, ieri, audierea suspecților din dosar. Între cei audiați s-a aflat și Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

Greșelile procurorului Șpaiuc

Printre  nemulțumirile șefului ie­­­rarhic DIICOT se află faptul că procurorul Gheorghe Șpaiuc nu a introdus în dosar societatea INTER­AGRO ca parte, deși această firmă era beneficiara prejudiciu­lui creat la ROMGAZ. O altă gre­­șea­lă  imputată procurorului e faptul  că nu a stabilit corect prejudi­ciul. În plus, nu a pus sechestru asigurător și a tărăgănat investigațiile timp de peste șase ani.

„Dacă în 2010, când a fost sesizat DIICOT cu pagubele de la ROMGAZ, s-ar fi pus sechestru la InterAgro, se puteau recupera prejudiciile. În 2010, InterAgro avea profit. Acum e în faliment“, a transmis  DIICOT reporterului nostru.

Acesta nu a reușit să-l contacteze pe procurorul Șpaiuc pentru a-i consemna punctul de vedere. Șefilor săi  le-ar fi spus că ancheta a durat mulți ani deoa­re­ce era o cauză complexă.

Cum s-au produs pagubele

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2005 la nivelul SNGN Romgaz SA (cu capital de stat) și SC Interagro SA, firmă controlată de omul de afa­ceri Ioan Niculae, s-a constituit o grupare infracțională, formată din omul de afaceri, angajații săi și funcționari publici, care, prin acțiunile lor ar fi pus în pericol sistemul energetic național.

Infracțiunile s-ar fi desfășurat pe parcursul mai multor ani și ar fi fost sprjinite de doi foști miniștri ai Economiei, respectiv de Varujan Vosganian, între anii 2005-2008,și de Adriean Videanu, între anii 2009-2010.

Ca urmare a influențelor omului de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian  ar fi emis, avizat  acte și le-a susținut în Guvernul României (premier Călin Popescu Tăriceanu), în urma cărora societatea națională ROMGAZ a livrat gaze către Interagro în regim pre­ferențial (gaze ieftine, din producția proprie).

În mod similar, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, fostul ministru al Economiei  Adriean Videanu ar fi aderat la gruparea infracțională și ar fi emis trei memorandumuri prin care s-ar fi acordat discounturi firmei InterAgro peste plafoanele practicate de Romgaz.

Pentru Varujan Vosganian, Sena­tul a respins două solicitări ale DIICOT de începere a urmăririi penale. Pentru Adriean Videa­nu, care nu era parlamentar, pre­șe­din­tele țării a admis solicitarea de  urmărire penală.

Așa se face că pentru fapte penale similare (constituire/aderare la grup infracțional organizat, abuz în servciu și complicitate la delapidare), săvârșite în situații similare (din funcția de ministru), Varujan Vosganian nu răspunde penal, pe când Adriean Videanu a devenit suspect și de mai mulți ani merge la DIICOT pentru anchetare.  

Cele mai citite

Rusia reafirmă că trebuie să fie gata pentru un război cu NATO

Ministrul rus al Apărării a declarat luni că Moscova trebuie să fie pregătită să lupte cu alianța militară NATO în Europa în următorul deceniu,...

Rusia reafirmă că trebuie să fie gata pentru un război cu NATO

Ministrul rus al Apărării a declarat luni că Moscova trebuie să fie pregătită să lupte cu alianța militară NATO în Europa în următorul deceniu,...

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă