15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSituaลฃie imposibilฤƒ pentru Ponta: DD รฎi cere sฤƒ i se legalizeze ลŸpaga...

Situaลฃie imposibilฤƒ pentru Ponta: DD รฎi cere sฤƒ i se legalizeze ลŸpaga electoralฤƒ datฤƒ prin Oltchim

Pe 28 septembrie 2012, seara, cu puลฃin înainte de ora 23.00, patronul OTV a oficializat prฤƒbuลŸirea tuturor standardelor din politica româneascฤƒ, a detaliat în sfârลŸit platforma-program a candidaลฃilor PP-DD la parlamentare ลŸi pe a sa însฤƒลŸi la viitoarele prezidenลฃiale ลŸi a pus Guvernul României într-o situaลฃie imposibilฤƒ: fie îi va legaliza ลŸi instituลฃionaliza ลŸpaga electoralฤƒ datฤƒ prin Oltchim, caz în care riscul de a se compromite iremediabil urcฤƒ la cote periculoase, fie, în caz cฤƒ refuzฤƒ, îลŸi asumฤƒ din start pierderi grele de imagine în faลฃa unei pฤƒrลฃi consistente a electoratului, pe care, de la premier, pânฤƒ la ultimul ministru, Executivul însuลŸi l-a îndopat în ultimele trei luni cu boabele celui mai deลŸฤƒnลฃat populism.   

Plata salariilor restante la Oltchim, pe care Dan Diaconescu a anunลฃat în direct cฤƒ e pregฤƒtit sฤƒ o facฤƒ începând de luni chiar ลŸi în condiลฃiile în care nu devine acลฃionar majoritar al acestei companii de stat, nu reprezintฤƒ altceva decât transformarea în cash a uleiului, gฤƒleลฃilor ลŸi puiului electoral, produse strategice la care au recurs toate partidele în goana lor cinicฤƒ ลŸi iresponsabilฤƒ pentru atragerea alegฤƒtorilor.

Tot o noutate o reprezintฤƒ alegerea momentului psihologic în care DD intenลฃioneazฤƒ sฤƒ facฤƒ respectiva conversie, ca ลŸi alibiul social, demn de romanele poliลฃiste, pe care ลŸi l-a asigurat pentru aceastฤƒ operaลฃiune.

Din pฤƒcate, însฤƒ, premierele pe care patronul OTV le instituie în politica româneascฤƒ sunt de naturฤƒ sฤƒ transpunฤƒ modul de a face campanie electoralฤƒ în era cavernelor. Iar asta, în condiลฃiile în care standardele locale erau deja suficient de joase pentru a nu fi gฤƒsite compatibile cu pretenลฃiile secolului XXI.

Dar cum OTV a oglindit pânฤƒ acum extrem de fidel scheleticul bagaj de scrupule al lui Dan Diaconescu, nu este de mirare cฤƒ ลŸi în politicฤƒ „investitorul” de la Oltchim recurge tot la suliลฃa primitivismului.

De remarcat, totodatฤƒ, cฤƒ ieลŸirea lui DD la ceas de searฤƒ, cu sediul Ministerului Economiei pe fundal, cu un discurs lung cât un talk-show ลŸi noi dezvฤƒluiri „senzaลฃionale” despre mฤƒruntaiele afacerii Oltchim ลŸi despre zisa netrebnicie a unui guvern care nu vrea sฤƒ-i dea combinatul celui care a licitat dublu ลŸi nu a dat ลŸpagฤƒ a fost atent regizatฤƒ ลŸi promite episoade noi, pe mฤƒsurฤƒ ce ora alegerilor din 9 decembrie se apropie.

În acest context, este de remarcat un amฤƒnunt semnificativ, anume cฤƒ atacul lui Dan Diaconescu din seara de vineri a ลฃintit o zonฤƒ clar circumscrisฤƒ, PSD via Victor Ponta.

A fฤƒcut trimiteri repetate la culpa actualului premier în ceea ce priveลŸte eลŸecul privatizฤƒrii Oltchim, l-a acuzat pe Ponta însuลŸi ลŸi guvernul pe care tot el îl conduce cฤƒ îl împiedicฤƒ pe DD sฤƒ salveze mii de locuri de muncฤƒ ลŸi demnitatea industriei româneลŸti, a repus în discuลฃie plagiatul lui Victor Ponta ลŸi i-a cerut, în direct, demisia.

Prin comparaลฃie, PNL se poate considera cât se poate de menajat, fiind ferit de menลฃionฤƒri explicite, deลŸi este partidul care deลฃine portofoliul Economiei, ministerul care s-a ocupat de privatizarea Oltchim ลŸi pe seama cฤƒruia Dan Diaconescu îลŸi face de peste o sฤƒptฤƒmânฤƒ o campanile electoralฤƒ care nu pare sฤƒ aibฤƒ limite.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ