22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial(P) INTERVENศšII PSIHOLOGICE รŽN PREMIERฤ‚ รŽN ROMร‚NIA

(P) INTERVENศšII PSIHOLOGICE รŽN PREMIERฤ‚ รŽN ROMร‚NIA

O conferinศ›ฤƒ ineditฤƒ a avut loc joi, 6 octombrie, la sediul Clinicii Hope din Bucureศ™ti: lansarea a douฤƒ programe de tratament psihologic unice în România: unul pentru tulburarea bipolarฤƒ ศ™i unul pentru  tulburarea de personalitate borderline.  Astfel, ศ™i pacienศ›ii din ศ›ara noastrฤƒ, care suferฤƒ de aceste afecศ›iuni severe ศ™i care pânฤƒ acum aveau parte doar de tratament medicamentos, vor putea beneficia de intervenศ›iile complete, psihiatrice ศ™i psihologice, aศ™a cum sunt ele recomandate în ghidurile de specialitate. Ei vor avea posibilitatea sฤƒ îศ™i mฤƒreascฤƒ astfel semnificativ ศ™ansele de regฤƒsire a echilibrului ศ™i sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii psihice ศ™i emoศ›ionale.

 În condiศ›iile în care între 27 din populaศ›ia adultฤƒ a Europei a avut cel puศ›in un episod de tulburare psihicฤƒ în ultimul an (OMS, 2014) ศ™i aproape 50% din adulศ›ii din SUA vor avea o problemฤƒ psihicฤƒ în cursul vieศ›ii (CDC, 2011), sฤƒnฤƒtatea mentalฤƒ ศ™i psihologicฤƒ devine treptat una dintre cele mai importante preocupฤƒri ale vieศ›ii noastre ศ™i ale întregii societฤƒศ›i. Tulburฤƒrile psihice sunt principala cauzฤƒ de suferinศ›ฤƒ în populaศ›ia Europei.

Tratamentul tulburฤƒrilor psihice este posibil ศ™i este unul de succes,  cu condiศ›ia îmbinฤƒrii armonioase a intervenศ›iei medicamentoase (dacฤƒ este necesarฤƒ) cu metode psihologice (diferite forme ศ™i abordฤƒri psihoterapeutice). În acest context,  Dr Gabriella Bondoc, psihiatru ศ™i manager al Clinicii Hope (iniศ›iatoarea programelor) ne-a explicat: ” Dorinศ›a ศ™i visul nostru este sฤƒ dezvoltฤƒm ศ™i sฤƒ implementฤƒm programe de tratament care sฤƒ ofere pacienศ›ilor din România aceleaศ™i tipuri de servicii ศ™i implicit aceleaศ™i ศ™anse de vindecare pe care le-ar avea în alte ศ›ฤƒri, cu precฤƒdere în domeniul tulburฤƒrilor psihice majore (depresie, anxietate, tulburare afectiva bipolarฤƒ, schizofrenie, tulburare de personalitate borderline). ”

Despre programul de tratament al tulburฤƒrii bipolare

 ”Navigând între poli”

Tulburarea bipolarฤƒ (fosta tulburare maniac-depresivฤƒ) este o tulburare mentalฤƒ cronicฤƒ caracterizatฤƒ prin apariศ›ia de episoade de dispoziศ›ie sever crescutฤƒ (manie/hipomanie) ศ™i de episoade de depresie, care alterneazฤƒ cu perioade de dispoziศ›ie normalฤƒ.  Este o tulburare foarte frecventฤƒ, aproximativ 4,5 % din populaศ›ia generalฤƒ putând avea unul din diagnosticele din cadrul tulburฤƒrii bipolare. Vârsta de debut ศ™i majoritatea episoadelor de boalฤƒ apar între 15-40 de ani, afectând grav perioada cea mai importantฤƒ ศ™i mai productivฤƒ din viaศ›ฤƒ.

Tulburarea bipolarฤƒ este o tulburare biologicฤƒ ศ™i geneticฤƒ  în care sunt afectate mecanismele ce regleazฤƒ starea emoศ›ionalฤƒ ศ™i care mai reuศ™esc sฤƒ o menศ›inฤƒ în echilibru. În tulburarea bipolarฤƒ, dispoziศ›ia trece de la o extremฤƒ la alta. Deศ™i dramaticฤƒ prin manifestฤƒri, tulburarea bipolarฤƒ este o boalฤƒ cronicฤƒ, asemฤƒnฤƒtoare cu, de exemplu, diabetul, tulburarea putând fi tratatฤƒ printr-o medicaศ›ie adecvatฤƒ ศ™i prin urmarea unui stil de viaศ›ฤƒ foarte ordonat.

Numeroase celebritฤƒศ›i au declarat deschis cฤƒ suferฤƒ de tulburare bipolarฤƒ printre care Catherine Zeta-jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O’Connor. O suitฤƒ de oameni de ศ™tiinศ›ฤƒ, scriitori ศ™i artiศ™ti au suferit de aceastฤƒ tulburare precum Churchill, Van Gogh, Gauguin, Schumann, Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

Deศ™i recomandฤƒrile internaศ›ionale pun accentul pe medicaศ›ie cronicฤƒ  ศ™i  intervenศ›ii psihologice,  în România tratamentul acestei tulburฤƒri frecvente era, înainte de acest program, aproape exclusiv medicamentos.  

 

Programul pentru tratamentul tulburฤƒrii bipolare “Navigând intre poli” construieศ™te un sistem complet de management al tulburฤƒrii bipolare, în care psihiatrii ศ™i psihoterapeuศ›ii colaboreazฤƒ strâns pentru un program personalizat de tratament.

Programul are 3 aspecte:

-psihiatrie pentru evaluare, diagnostic  pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos ศ™i urmฤƒrirea acestuia

-psihoterapie individuala ศ™i /sau de familie

-grupul de psihoeducaศ›ie ”Navigând între poli”.

Programul de psihoeducaศ›ie de 12 sฤƒptฤƒmâni îmbinฤƒ educaศ›ia despre boalฤƒ cu terapia interpersonala ศ™i a bioritmurilor sociale într-o intervenศ›ie psihologicฤƒ unicฤƒ în România menitฤƒ sฤƒ readucฤƒ echilibrul. El ajutฤƒ pacienศ›ii ”sฤƒ navigheze” cât mai eficient pe ”valurile” maniei ศ™i depresiei ศ™i sฤƒ reuศ™eascฤƒ sฤƒ evite sฤƒ treacฤƒ de la ”un pol” la altul.

Cunoศ™tiinศ›ele despre tulburare ศ™i tratament reuศ™esc sฤƒ ofere pacienศ›ilor posibilitatea de preveni sau trata episoadele de la primele semne, evitând dezechilibrele majore ศ™i menศ›inând calitatea vieศ›ii ศ™i înศ›eleg mai bine importanศ›a aderenศ›ei cu stricteศ›e la tratamentul medicamentos. Pacienศ›ii aflฤƒ despre rolul unui stil de viaศ›ฤƒ echilibrat  ศ™i construiesc un program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizicฤƒ, activitate profesionalฤƒ, întâlniri cu alte persoane ศ™i relaศ›ii interpersonale) care sฤƒ le menศ›inฤƒ stabilitatea emoศ›ionalฤƒ. În prezent, în Clinica Hope are loc deja a doua serie din grupul de psihoeducaศ›ie, primul fiind un success în rândul pacienศ›ilor.

Despre programul  de tratament al tulburฤƒrii de personalitate borderline

“Gฤƒseศ™te-ti echilibrul”

Tulburarea de personalitate borderline este de departe cea mai intens studiatฤƒ, discutatฤƒ, disputatฤƒ ศ™i greu de tratat tulburare de personalitate, vieศ›ile celor afectaศ›i fiind extrem de dramatice ศ™i pline de suferinศ›ฤƒ. Lista de celebritฤƒศ›i care au/au avut tulburare de personalitate borderline include nume foarte sonore ca Prinศ›esa Diana, Amy Winehouse, Courtney Love, Lindsay Lohan, Marilyn Monroe sau Angelina Jolie. Poveศ™tile lor tumultoase de viaศ›ฤƒ  au reศ›inut atenศ›ia presei pe perioade lungi de timp, iar unele poveศ™ti nu au avut un final fericit. 

Este un tip de personalitate foarte frecvent, aproape 6 %  (Grant, 2008) din populaศ›ia generalฤƒ  ศ™i peste 30% din cei care care apeleazฤƒ la psiholog/psihiatru având aceastฤƒ tulburare.

 Simptomele cuprind o profundฤƒ instabilitate emoศ›ionalฤƒ ศ™i interpersonalฤƒ cu impulsivitate, sensibilitate majorฤƒ la respingere, teamฤƒ de abandon, furie, interpretativitate, asociatฤƒ cu tentative de suicid, autovฤƒtฤƒmare sau consum de droguri sau alcool, fiind însoศ›itฤƒ frecvent ศ™i de alte diagnostice: anxietate, depresie, tulburare bipolarฤƒ, dependenศ›ฤƒ de alcool sau droguri, tulburฤƒri alimentare. Cauza acestei tulburฤƒri de personalitate este ศ™i ea intens disputatฤƒ, ultima variantฤƒ fiind: un tipar de personalitate care apare dupฤƒ traume psihologice multiple în copilฤƒrie însoศ›ite de o instabilitate a relaศ›iei pฤƒrinte-copil.

Tratamentul este foarte dificil ศ™i presupune psihoterapie pe o perioadฤƒ foarte lungฤƒ de timp, cu multe probleme ศ™i conflicte, ocazional necesitând tratamente psihiatrice pentru tulburฤƒrile psihice asociate. De aceea, tratamentul acestor pacienศ›i necesitฤƒ forme specializate de psihoterapie ศ™i terapeuศ›i cu abilitฤƒศ›i în aceste tipuri de intervenศ›ie. Dintre acestea, cea mai recomandatฤƒ este psihoterapia dialectic-comportamentale, special dezvoltatฤƒ pentru aceastฤƒ tulburare de Marsha Linehan din anii 1970 pânฤƒ în prezent ศ™i care se distinge prin studii repetate care îî dovedesc eficienศ›a.

În România, Clinica Hope este prima ศ™i singura care implementeaza acest tip de psihoterapie, prin programul ”Gฤƒseศ™te-ศ›i echilibrul!”

Tratamentul este tot în trei poli:

  • Consult, diagnostic, evaluare  ศ™i tratament psihiatric
  • Psihoterapie individualฤƒ pe termen lung (esenศ›ialฤƒ)
  • Cursul de abilitฤƒศ›i  “Gฤƒseศ™te-ti echilibrul”

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic din tulburarea borderline constฤƒ în faptul cฤƒ, în paralel cu psihoterapia individualฤƒ, este necesarฤƒ ศ™i participarea la un curs în care sฤƒ se înveศ›e un set de abilitฤƒศ›i psihologice care permit clientului sฤƒ iศ™i amelioreze mai rapid simptomele ศ™i sฤƒ îศ™i îmbunฤƒtฤƒศ›eascฤƒ calitatea vieศ›ii. Este un program de 6 luni, care se poate repeta pentru o duratฤƒ de 1 an. Sunt predate 4 seturi de tehnici ศ™i abilitฤƒศ›i: Mindfulness, toleranศ›a la suferinศ›a emoศ›ionalฤƒ, eficacitatea în relaศ›iile interpersonale (asertivitate), reglarea emoศ›iilor iar învฤƒศ›area lor este stimulatฤƒ prin teme sฤƒptฤƒmânale.

Pentru a înศ›elege mai bine rolul acestui tratament, Oana Munteanu, psihoterapeut ne-a explicat: ”persoanele cu aceastฤƒ tulburare de personalitate sunt ca niศ™te oameni cu arsuri pe toatฤƒ pielea, orice întâmplare din viaศ›a obiศ™nuitฤƒ le provoacฤƒ durere aศ™a cum atingerile banale provoacฤƒ durere celor cu arsuri. Suferinศ›ele din copilฤƒria lor i-au ”ars” iar acum acest curs de abilitฤƒศ›i vine ca o ”piele artificialฤƒ” pânฤƒ când, prin psihoterapie, ”pielea” sufletului se vindecฤƒ”. Primul grup care urmeazฤƒ aceste cursuri a început deja pe 3 septembrie.

                Serviciile de sฤƒnฤƒtatea psihicฤƒ din România sunt de foarte multe ori în urma celor din strฤƒinฤƒtate, multe tipuri de intervenศ›ii sau clinici lipsind cu desฤƒvârศ™ire. De aceea, programele de tratament care reduc aceste deficite sunt importante nu numai pentru pacienศ›ii cฤƒrora se adreseazฤƒ (deloc puศ›ini) dar ศ™i pentru societatea noastrฤƒ în general pentru cฤƒ aduc speranศ›ฤƒ în construirea unui sistem medical românesc caracterizat de profesionalism, calitate, pasiune ศ™i interes pentru binele maxim al pacientului.

Cele mai citite

โ€žTotul indicฤƒ faptul cฤƒ nu se simte bine!โ€ Verdictul unui neurochirurg รฎn cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demonteazฤƒ speculaศ›iile privind prezenศ›a lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicaศ›ii internaศ›ionale au relatat cฤƒ fostul campion de...

Christopher Braun, sancศ›ionat de FRF pentru criticile aduse arbitrajului dupฤƒ meciul Rapid – Dinamo!

Fundaศ™ul Rapidului, Christopher Braun, a fost sancศ›ionat cu o amendฤƒ de 5000 de lei dupฤƒ comentariile dure la adresa arbitrajului din meciul Rapid -...

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ