Preşedintele PALMED a declarat că ambulanţele private nu pot fi trase la răspundere întrucât nu sunt primite în acelaşi sistem cu SMURD, însă, secretarul de stat, Raed Arafat susţine că astfel de servicii „pot avea probleme serioase ascunse” şi că este normal să existe un control, scrie Mediafax.
„Cei de pe ambulanţele private operează doar pe nişte cazuri foarte uşoare în general. Şi tot ce înseamnă sistem de urgenţă este operat de SMURD. Atâta timp cât nu li s-a permis să intre în sistemul de urgenţă real alături de SMURD , nici nu are cum să-i tragă la răspundere. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem unic care să preia şi partea de privat, unde ştim cu toţii că ar uşura foarte mult bugetul ţării ăsteia, unde plătim toţi bani acolo ca să ia domnul Arafat ambulanţe. Aici vine sistemul privat care deja a făcut investiţia, cu aceleaşi ambulanţe dotate ca şi ambulanţele SMURD. Ar putea să-i preia şi să lucreze în acelaşi sistem şi să le deconteze, exact cum deconteză şi la SMURD. Ambulanţele private doresc acest lucru de ani de zile, păcat că nu li se permite. De ce, nu ştiu, trebuie să-l întrebăm pe domnul Arafat”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Raed Arafat a ţinut să lămurească această problemă, pe pagina sa de Facebook, subliniind faptul că şi astfel de servicii pot fi supuse controalelor periodice.
„Astazi a aparut la o agentie de presa un interveiw al domnului C. Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), la care ma simt obligat sa raspund cu unele clarificari:
Referitor la afirmatia: “ Raed Arafat nu poate trage la răspundere ambulanele private pentru că nu le primete în acelasi sistem în care îi desfăoară activitatea SMURD.”Dr. Arafat nu trage personal la raspundere ambulantele private, acest lucru fiind efectuat, prin mecansimele stabilite legal, de catre DSU si Ministerul Sanatatii. Altfel zis, d-l Hotoboc considera ca in cazul in care o ambulanta privata nu face parte din sistemul public, atunci aceasta poate face ce vrea si nu mai poate fi trasa la raspundere! Interesanta abordare insa ultima perioada ne-a aratat clar ca astfel de servicii de ambulanta pot avea probleme serioase ascunse iar acolo unde interesul final este comertul, ca nu vorbim totusi de servicii private de binefacere, este normal ca sa existe un mecanism care sa controloze ca acest comert in domeniul serviciilor de ambulanta respecta unele reguli si nu pune viata pacientilor in pericol. Masurile ce se pot lua nu sunt unele arbitrare ele fiind bazate pe reglementari clare.
Referitor la afirmatia: “Cei de pe ambulanţele private operează doar pe nişte cazuri foarte uşoare în general. Şi tot ce înseamnă sistem de urgenţă este operat de SMURD. Atâta timp cât nu li s-a permis să intre în sistemul de urgenţă real alături de SMURD , nici nu are cum să-i tragă la răspundere. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem unic care să preia şi partea de privat, unde ştim cu toţii că ar uşura foarte mult bugetul ţării ăsteia, unde plătim toţi bani acolo ca să ia domnul Arafat ambulanţe. Aici vine sistemul privat care deja a făcut investiţia, cu aceleaşi ambulanţe dotate ca şi ambulanţele SMURD. Ar putea să-i preia şi să lucreze în acelaşi sistem şi să le deconteze, exact cum deconteză şi la SMURD.”
Afirmatia de mai sus este eronata si arata ca cel care face declaratiile nu stie despre ce vorbeste, ambulantele private asista pe fondurile publice cazurile de cod verde intradevar insa in regim privat unele dintre ele sunt implicate si in cazuri grave la solicitare directa sau mai ales in cazul asigurarii competitiilor sportive unde am vazut cu totii ce se poate intampla la Bucuresti si recent la Timisoara. Totodata ambulantele private pot fi utilizate la urgenta in cazul calamitatilor conform Legii 95/2006. Sistemul public nu este operat de SMURD dupa cum afirma domnul Hotoboc, SMURD fiind de fapt parte a sistemului Public apartinand Min. Afacerilor Interne si Min. Sanatatii. Ce acrediteaza domnul Hotoboc prin afrimatia ca “ar trebui sa existe un sistem unic care include si privatul” este exact ce s-a incercat sa se faca de a lungul anilor trecuti. Astfel, sectorul privat ar accesa fondurile publice sa le imparte cu sectorul public care si asa este finatat la limita. Nu inteleg insa prin ce mecansim urmeaza sa fie degrevat bugetul de stat prin introducerea privatului, singura metoda la care ma gandesc fiind punerea cetatenilor la plata suplimentara. Nu stiu iar despre ce investitii vorbeste domnul Hotoboc pentru ca pana acum sistemul privat nu a facut investitii semnificative in asteptarea momentului prielnic in care se anunta ca sistemul de urgenta s-ar liberaliza. In cazul in care se merge pe ideea domnului Hotoboc, intrebarea mea este totusi cum va amortiza secotrul privat investitiile in ambulante, nu prin suplimentarea costului / solicitare? sau ambulantele sectorului privat nu se amortizaeaza ele venind ca si cadou sau bonus la contract?Ce induce domnul Hotoboc ca solutie este f. bine gandit: dam privatului achizitia de ambulante, il contractam pentru prestari servicii, ce va duce intr-un interval de timp la transferul sistemului public catre sectorul privat cum s-a mai intamplat si in alte tari. In final ajungem ca sistemul de urgenta sa fie in mana unor comercianti care in Romania au fost inclusi in sistem insa nu atat cat ar dori ei, tinta lor fiind partea strategica a sistemului de urgenta de care depinde si pregatirea noastra ca tara ca sa facem fata dezastrelor si altor situatii complexe. Nu este de mirat ca astfel de articol apare exact in preajma organizarii lictitatiilor pentru noile acorduri cadru de achiztii de ambulante. Totusi, Romania este una dintre putine tari care a ajuns la un nivel de standardizare national pentru care ne invideaza multe tari, propunerile domnului Hotoboc sunt menite sa ne duca inapoi in timp si sa transforme un sistem de urgenta intr-o afacere a celor care il finanteaza pe dansul, in calitate de presedinte al patronatului, ca sa vina cu astfel de aberatii. Argumentele in favoarea modului de organziare actual a sistemului au fost prezentate de mai multe ori si nu am sa revin asupra lor acuma.
Inteleg ca domnul Hotoboc nu intelege mai multe ca de exemplu de ce se constuiesc spitale noi in Romania, prezntand acest demers ca unul eronat. De fapt noi nu constuim spitale noi ci cladiri noi pentru spitale vechi. Adica la Iasi unde spitalul functioneaza in peste 25 de cladiri si la fel la Cluj, solutia dupa domnul Hotoboc ar fi sa stam si sa asteptam. Demersul pentru cosntruirea unor noi spitale, sau mai bine zis cladiri pentru spitalele vechi, este unul de maxima importanta pentru sistemul sanitar, mai ales ca vorbim de spitale cu caracter regional ce au o importanta majora pentru populatia din mai multe judete.In sfarsit, ii invit pe cei de la agentiile de presa care publica astfel de interview-uri sa solicite si punctul de vedere al persoanelor atacate, cand este vorba despre asa ceva, doar pentru a pastra echidistanta.”, a scris Raed Arafat pe pagina personală de Facebook.