23.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFOTO. Criminalilor, ce-aศ›i avut cu ursuleศ›ul? Asta e รฎntrebarea pe care o...

FOTO. Criminalilor, ce-aศ›i avut cu ursuleศ›ul? Asta e รฎntrebarea pe care o pun revoltaศ›i sibienii celor care au รฎmpuลŸcat puiul de urs rฤƒtฤƒcit prin oraลŸ. Oamenii sunt deciลŸi sฤƒ iasฤƒ vineri รฎn stradฤƒ. Imagini cu impact emoศ›ional

Oamenii revoltaţi de uciderea ursului care se rătăcise prin Sibiu cer demisia autorităţilor locale şi organizează, vineri, un protest în Piaţa Mare a Oraşului. În acest scop, sibienii au realizat un eveniment pe Facebook numit „Criminalilor, ce-ați avut cu ursulețul?”. 600 de oameni s-au declarat, deja, interesaţi de acest protest.

„În numele ursuleţului maro ucis cerem autoritătilor să îşi dea demisia sau să se autodenunţe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crima comisă împotriva unui animal nevinovat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conştiinţă civică. Haideţi să cerem DEMISIA în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a 3-a oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise” este manifestul publicat pentru organizare protestului în Sibiu, în Piaţa Mare .

Protestul ar urma să aibă loc vineri, 14 octombrie, de la ora 18.00. În semn de protest, clădirea Teatrului pentru Copii şi Tineret va fi luminată în roşu, toată săptămâna.

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional.

Ce fac acum autorităţile?

Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce un urs a fost împușcat mortal, miercuri dimineața, în curtea unei fabrici din oraş.s

Citeşte aici cum s-au desfăşurat evenimentele după apelul la 112 în care se preciza că un urs se plimbă aproape de centrul oraşului Sibiu.

Comunitatea este revoltată

Mai multe asociaţii care se ocupă cu protecţia animalelor din Sibiu şi-au arătat dezacordul faţă de împuşcarea ursului care a ajuns în oraş, unele dintre acestea oferindu-se să lucreze cu autorităţile pentru stabilirea unor protocoale de intervenţie în astfel de cazuri, scrie News.ro.

”Asociaţia pentru Protectia Animalelor şi Naturii «Animal Life» îşi exprimă prin această declaraţie dezacordul faţă de împuşcarea ursului în oraşul Sibiu. Observăm că din nou lipsa de colaborare şi lipsa unui protocol pentru situaţii de urgenţă care implică animale au dus la împuşcarea inutilă a unui animal”, au transmis reprezentanţii asociatiei ”Animal Life” din Sibiu.

Aceştia şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru stabilirea unor protocoale clare de intervenţie în astfel de situaţii.

”Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discuţii şi a unui cadru de colaborare pentru instituţiile responsabile şi organizaţiile din domeniul protecţiei animalelor”, mai arată reprezentanţii asociaţiei.

O reacţie a avut şi asociaţia World Wildlife Fund (WWF), ai cărei reprezentanţi au scris, într-un mesaj postat pe Facebook, că este necesar un regulament clar de intervenţie în astfel de cazuri.

”Este clar că în astfel de situaţii este nevoie de un regulament privind modul de intervenţie şi oameni instruiţi să poată interveni calm şi eficient. Serviciul operaţionalizat în toate zonele cu potenţial de conflict om-aminal ar trebui să aibă competenţele şi dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă şi se intervine calculat, căutând în primul rând soluţii care să nu implice împuşcarea animalelor. În lipsa unui sistem de intervenţii si a unei procedure clare, astfel de cazuri vor tot apărea, iar reacţia autorităţilor va lăsa loc interpretărilor. WWF pune la dispoziţia autorităţilor toată expertiza sa pentru a operaţionaliza cât mai urgent SUAS (Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice n.r.) şi pentru a identifica soluţii la astfel de situaţii nedorite”, se arată în mesajul WWF

 
Un alt mesaj de dezaprobare faţă de felul în care au acţionat autorităţile în cazul ursului ajuns în Sibiu a fost postat pe Facebook de către Asociaţia ”Protecţia Animalelor Sibiu”.
 
”Aţi omorât un pui de urs speriat! Era prea greu pentru voi să-l tranchilizaţi şi să-l duceţi înapoi în pădure”, au scris reprezentanţii asociaţiei. 

La rândul lor, reprezentanţii Teatrului pentru Copii şi Tineret ”Gong” din Sibiu au anunţat că vor lumina clădirea în roşu, în memoria ursului care a fost împuşcat.

”Având în vedere ştirea iniţială prin care se comunica că un urs de dimensiuni mari umblă liber pe străzile oraşului, toţi artiştii invitaţi la cea de-a doua ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu, ce au fost cazaţi în centrul oraşului, au fost sfătuiţi să îşi amâne repetiţiile de la ora 08.00 şi să rămână în camere. Ne-am făcut şi noi griji, desigur. Siguranţa locuitorilor oraşului şi a turiştilor este primordială. E regretabil, totuşi, că acest pui de urs a fost împuşcat şi nu tranchilizat. Pentru a ne exprima regretul pentru acest pui de urs care a trecut pe lângă teatrul nostru, am decis să iluminăm faţada clădirii cu 4 bare led de exterior”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

 

Numeroşi sibieni au postat mesaje de dezaprobare pe reţelele de socializare faţă de decizia autorităţilor de a omorî ursul.

În 2011, o tigroaică scăpată de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost urmărită prin mai multe zone din municipiu, timp de câteva ore, ulterior fiind împuşcată mortal.


Împușcarea ursulețului la Sibiu este un fapt tragic, a scris vicepremierul Vasile Dîncu, miercuri, pe Facebook, preluat de Agerpres.

„Acum vreo patru ani am scris, în cheie ironică și gust amar, un text despre un episod ciudat de prostie colectivă. Împușcarea ursulețului la Sibiu este deja un fapt tragic. Mi-e și greu să scriu despre asta”, a spus Vasile Dîncu.

 

Totodată, Vasile Dîncu a făcut referire la un text intitulat „Ursul contra România”, pe care l-a publicat pe blogul său în 21 septembrie 2012. În acest text, Dîncu vorbea despre mobilizarea autorităților pentru a prinde un urs.

„România alunecă spre liliputanism, așa li se pare copiilor. Adrian, fiul meu, m-a întrebat aseară de ce o țară ca a noastră, adică mare, am dedus eu, aleargă de două săptămâni după un urs. Ce, îmi zice el, suntem Andorra sau Liechtenstein? (…). Sunt sigur că aceste țări mici, dar bine organizate, nu ar ajunge niciodată într-o așa situație penibilă, chiar dacă i-ar invada 20 de urși. (…) Lupta autorităților cu fiara care a atacat România pare una fără sfârșit. Exact ca și prostia românească”, a scris la momentul respectiv Vasile Dîncu.

 


Citeşte şi: Uciderea inutilă a puiului de urs a scandalizat publicul pe Facebook: „Vorbim de cruzime față de animale și de ucidere cu intenție”. Cum se procedează, în astfel de situaţii, în ţările civilizate 

Nu suntem singura ţară în care ursuleţii invadează spaţiul urban, însă, suntem printre puţinii care nu ştim cum să gestionăm această situaţie. În Vancouver, Canada, localnicii au surprins un urs rătăcit pe străzile de la periferia oraşului şi au sunat autorităţile… citeşte mai departe!


Presa internaţională a preluat miercuri după-amiază ştirea legată de ursul brun rătăcit pe străzile sibiene şi ucis de autorităţile române în curtea unei fabrici, după o operaţiune la care au participat zeci de angajaţi ai mai multor instituţii, scrie News.ro.

Associated Press scrie că prezenţa ursului brun pe străzile din localitatea transilvăneană a fost semnalată de către locuitori încă de la primele ore ale dimineţii. Jurnaliştii atrag atenţia că incidentul a avut loc într-un oraşul extrem de popular printre turiştii străini.

Ursul brun a urcat pe un acoperiş din centrul oraşului, în timp ce autorităţile şi locuitorii s-au adunat în apropierea clădirii.

Un purtător de cuvânt al poliţiei sibiene a explicat că ursul s-a blocat în curtea unei fabrici din centrul oraşului, iar autorităţile nu au încercat să-l doboare folosind un tranchilizant şi au decis să-l ucidă.

AP atrage atenţia că între 5.000 şi 6.000 de urşi bruni trăiesc în pădurile din România.

Ştirea despre uciderea ursului brun de către autorităţile române a fost preluată şi de către Fox News, New Zealand Herald şi Le Dauphine.

Publicaţia franceză a scris că angajaţii grădinei zoologice au încercat să calmeze ursul brun, însă atunci când au eşuat, autorităţile prezente au luat decizia de a-l împuşca cu o armă letală.

 

 

Cele mai citite

Acศ›iunile chinezeศ™ti scad cu peste 7% din cauza incertitudinilor legate de stimulentele economice

Acศ›iunile chinezeศ™ti au รฎnregistrat o scฤƒdere semnificativฤƒ, de peste 7%, pe fondul incertitudinilor privind continuarea mฤƒsurilor de stimulare economicฤƒ, conform Financial Times. Indicele CSI 300,...

VIDEO. Accident Lujerului! Circulaศ›ia tramvaiului 41 este blocatฤƒ

Un accident a avut loc miercuri รฎn Sectorul 6 al Bucureศ™tiului, cรขnd un ศ™ofer a pierdut controlul vehiculului ศ™i a ajuns pe linia de...

ศšฤƒrile cu deficit mare: Slovacia creศ™te taxele, Ungaria menศ›ine impozitul suplimentar

รŽn contextul economic dificil cu care se confruntฤƒ multe state europene, mฤƒsurile fiscale devin tot mai stricte pentru a combate deficitele bugetare รฎn creศ™tere. Slovacia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ