16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialElevii constănţeni cuceresc Universul

Elevii constănţeni cuceresc Universul

Premiaţii la  concursuri internaţionale ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au primit din partea Centrului de Cercetări al Elevilor diplome de excelenţă.

Sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de elevi sâmbătă dimineaţă, atunci când prof. de fizică şi coordonatorul Centrului de Cercetări al Elevilor a deschis, oficial, porţile, pentru al şaptelea an de activitate de cercetare ştiinţifică. Indiferent de tipul competiţiei, elevii reuşesc să obţină locuri onorabile în fiecare an. „Facem înscrierile pentru noul an şcolar. Anul trecut am avut aproape 300 de membri, dintre care bună parte s-au manifestat pe plan naţional şi internaţional, mai mult internaţional decât naţional, pentru că la noi în ţară nu se organizează concursuri aşa de importante. A fost un an foarte plin de rezultate. În decursul acestei deschideri oficiale o să prezentăm temele noului an şi rezultatele anului trecut, care au fost peste aşteptări”, a precizat prof. de fizică Ion Băraru, coordonatorul olimpicilor de la NASA şi nu numai.

Surprize, surprize…

În cadrul evenimentului de sâmbătă au fost premiaţi elevii câştigători ai concursului „International Space Settlement Design Competition” NASA – Houston Texas, SUA, organizat în luna august a acestui an, şi de asemenea elevii de la Şcoala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul”, Constanţa – câştigătorii categoriei sub 13 ani a concursului internaţional „Explore the high-energy Universe”, secţiunea „Design your own high-energy astrophysics mission” organizat de European Space Agency. Prof. Ion Băraru i-a numit membri de onoare ai Centrului de Cercetări. Concursul la care cei mici au luat Marele Premiu s-a desfăşurat în Olanda. 

Pas cu pas spre victorie

Elevii şi-au stabilit modalitatea de cercetare. Şi-au creat o misiune propriu-zisă, un observator astronomic pe care l-au poziţionat pe o orbită spaţială. Şi-au stabilit durata misiunii, de unde lansează acel observator, adică toate detaliile tehnice. S-a concurat la mai multe categorii de vârstă. Constănţenii au fost câştigătorii categoriei de vârstă sub 13 ani, unici participanţi din România. Echipa a fost formată din şase elevi. Pentru rezultatul lor, organizatorii concursului din Olanda au oferit echipei constănţene detectoare stelare, folositoare cercetării astrofizice. Unul dintre aceste obiecte de specialitate a fost oferit cu mult drag de către prof. Anca Dragomir şi prof. Ion Băraru. Detectorul stelar urmează să fie testat în curând de către elevi în cadrul Centrului de Cercetări.   

Premiu pentru cercetare

„Iniţial am început cu un grup mai mare de elevi. Anul trecut au fost  declasa a V-a. Am debutat într-un proiect educaţional în care mi-am propus să obţin performanţe. Am început prin a participa la concursuri judeţene şi, ulterior, după ce i-am cunoscut mai bine, i-am selectat pe cei mai buni şi am participat la acest proiect. A fost o singură probă. Participarea a constat în crearea unui afiş prin care elevii şi-au conceput o misiune spaţială de cercetare a unor fenomene curioase din Univers. Ei şi-au ales fenomenele pe care au dorit să le cerceteze”, declară coordonatorul de proiect, prof. Anca Iuliana Dragomir.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă