3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialOfensiva decisivă împotriva ISIS. Bătălia pentru Mosul va genera peste un milion...

Ofensiva decisivă împotriva ISIS. Bătălia pentru Mosul va genera peste un milion de refugiați și va redesena harta regiunii. În Siria, Rusia își construiește propria enclavă

Aviația irakiană a împrăștiat zeci de mii de fluturași în centrul orașului, anunțând populația cum să se pregătească pentru războiul împotriva ISIS. Specialiștii avertizează că bătălia pentru Mosul este numai începutul reconfigurării Orientului Mijlociu, iar ONU estimează că peste un milion de oameni vor fi dislocați și vor deveni refugiați în urma acestui conflict.

Populația din Mosul a primit instrucțiuni pentru apropiata bătălie de recucerire a orașului de sub controlul ISIS, cu promisiunea că va fi anunțată și când va începe această bătălie. Surse americane spun că Administrația Obama a stabilit data de 19 octombrie ca debut al bătăliei, împreună cu forțele kurde YPG și armata irakiană. Însă prezența armatei turcești în Irak și anunțul președintelui Tayyp Erdogan că este gata să participe la elibe­rarea Mosulului ar putea „deraia“ operațiunea de la planul inițial.

Debutul unui război etnic și religios

Eliberarea Mosulului de sub controlul bandelor ISIS nu rezolvă „războiul împotriva terorismului“, atât de vehiculat de toate puterile angrenate în conflictul din Orientul Mijlociu. Situația pe teren este mult mai complexă și a generat, începând cu Siria, un război interetnic și religios ce va duce spre o reconfigurare a Orientului Mijlociu în funcție de etnii și orientare religioasă, niște enclave ce vor fi sub controlul unor puteri exteri­oare țărilor respective.

În Irak, ca să ajungă să se lupte cu ISIS, forțele desfășurate în teren, șiite și sunnite, ar trebui să se înțeleagă pentru a forma un front unit împotriva teroriștilor. Însă atrocitățile comise de milițiile șiite asupra populației sunnite nu lasă loc de înțelegere.

În acest context, președintele turc, Tayyp Erdogan, a trimis un mesaj către autoritățile de la Bagdad că acestea nu vor reuși să elibereze Mosulul cu aliații de moment și că Turcia este gata să ofere un ajutor durabil.

Turcia are deja trupe în nordul Irakului, la Bashiqa, pregătite să ia parte la operațiune. Însă autoritățile centrale de la Bagdad au făcut apel și la Consiliul de Securitate al ONU pentru a forța Turcia ­să-și retragă trupele de pe teritoriul său. „Rezolvați-vă problemele!“, le-a transmis Erdogan.

„De ce ați lăsat Daesh să intre în Irak? De ce ați lăsat Daesh să intre în Mosul? Aproape că erau să vină la Bagdad. Unde ați fost voi, autoritățile centrale ale Irakului?“.

Președintele Erdogan făcea referire la faptul că bandele Daesh/ISIS au fost lăsate să intre, practic Mosul a fost predat cu tot cu banca centrală plină de bani și valori și unitățile militare pline de tehnică, muniție și celebrele Humvee americane.

Motivul pentru acest sacrificiu?

Ca să se justifice o coaliție șiită împotriva sunniților, pentru că bandele de mercenari tâlhari Daesh declaraseră că vor înființa Statul Islamic sunnit! O strategie criminală, menită să justifice o epurare etnico-religioasă.

Turcia a declarat în repetate rânduri că trupele sale din Irak apără zona de orice formă de te­rorism, inclusiv de cel practicat de milițiile șiite, care colaborează cu forțele autorităților centrale de la Bagdad, împotriva populației sunnite. Acest tero­rism practicat de milițiile șiite în Siria și Irak, asociate cu forțele de guvernământ, împotriva populației sunnite, nu face altceva decât să alimenteze un conflict de lungă durată, ce va genera valuri de refugiați. Iar Turcia este prima țară aflată sub impactul valurilor de refugiați.

În plus față de acest motiv evident, specialiștii în problemele Orientului Mijlociu atrag atenția că „zonele protejate“ declarate de Turcia în Siria și Irak sunt de fapt „enclave“ pe care le va controla în viitor. După Mosul, analiștii atrag atenția că va urma Erbil, turcii antrenând și sprijinind militar brigăzi de sunniți și de peșmerga kurzi pentru a delimita „zonele protejate“ și a împiedica coaliția șiită să schimbe procentul etnic și religios în ariile pe care încearcă să le extindă.

Mosul, Erbil vor constitui nucleul enclavei sunnite cu extensie în Siria, pe care Turcia vrea s-o controleze. Duminică, trupele opoziției siriene, sprijinite de forțele turcești, au eliberat de sub controlul Daesh orașul sirian Dabiq, pe care l-a adăugat „zonei protejate“ de 5.000 de kilometri pătrați pe care o controlează deja.

Sistem antirachetă Turcia-Siria, construit de Rusia

În Siria, Rusia își construiește propria enclavă, spre coastă, unde și-a declarat bază per­ma­nentă în portul Tartus, dar incluzând și orașul Alep, unde a avut mereu un cartier întreg pentru familiile personalul militar rus. Acum, la înțelegere cu Turcia, își delimitează enclavele astfel încât nicio altă țară să nu mai poată sprijini nicio grupare, fără acordul lor.

Și ca să nu aibă surprize din partea altor țări vecine, cu interese în zonă, Rusia și-a plasat nava de spionaj Yantar la mijlocul distanței între Siria și Israel, și își trimite portavionul Admiral Kuznețov, crucișătorul Piotr Veliki, distrugătorul Vice-Admiral Kulakov, plus o suită de nave antisubmarine, în estul Mediteranei.

Dar cel mai ambițios plan aflat în discuție între Moscova și Ankara este stabilirea unui sistem antirachetă Turcia-Siria, construit de Rusia, pentru apărarea enclavelor celor două țări. Astfel, Turcia ar deveni prima țară NATO care participă la un scut antirachetă rusesc!    

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...

2024, record de drumuri rapide. Alți 21 km deschiși pe A7 Moldova

Începând de astăzi, la ora 16:00, traficul va fi deschis pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 (Ploiești-Buzău), un segment de 21 km....

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă