Ofensiva asupra orașului irakian, aflat sub controlul ISIS, a debutat ieri dimineață, după ce premierul irakian, Haider al-Abadi, a anunțat populația că vine s-o elibereze.
„Anunț astăzi startul eroicelor operațiuni pentru a vă elibera de teroarea și opresiunea Daesh“, le-a transmis Abadi celor circa un milion și jumătate de cetățeni, care au rămas în orașul aflat sub controlul teroriștilor. „Ne vom întâlni curând în Mosul pentru a celebra eliberarea și salvarea voastră“, a subliniat Haider al-Abadi.
Rutele petrolului comercializat de ISIS din Mosul
Populația orașului, majoritar arabi sunniți, este chiar speriată de promisiunile premierului irakian. În primul rând, oamenii își amintesc cum au fost abandonați de armata irakiană în iunie 2014, când au fost ocupați de bandele ISIS. Oamenii își aduc aminte cum soldații au primit ordin de la autoritățile centrale, majoritar șiite, să-și lase uniformele și toată tehnica militară, inclusiv cele 2.300 de camionete americane Humvee, și să părăsească orașul, fapt înregistrat cu un telefon mobil și postat pe YouTube.
Deși toată presa internațională anunța întruna că ISIS se apropie de Mosul, culmea!, lucrătorii băncii centrale au fost luați prin surprindere și au fugit fără să golească banca de valori. În noiembrie 2014, revista Forbes deja punea ISIS în capul listei cu „cele mai bogate organizații teroriste din lume“. Pentru că, după ce au pus mâna pe banii din bancă, pe armele și camioanele din unitățile militare din Mosul, teroriștii au început un înfloritor comerț cu petrol, de parcă ar fi avut toate conexiunile pregătite!
După cum dezvăluia The Guardian, petrolul din Qayyarah mergea în zonele deținute de ISIS în Mosul și Sinjar. De acolo, intra în Siria și Turcia. De la câmpurile petrolifere Ajil și Hamrin, petrolul mergea la Tuz Khormato, Albo Najim și Kirkuk. Din Kirkuk, petrolul ajungea la Sulaymaniayah și la comercianți iranieni. O parte ajungea la Qoshtapa, unde intra în rafinăriile locale ale kurzilor, ori trecea frontiera în Turcia, via Duhok. Traficanții băgau în buzunarele ISIS milioane de dolari săptămânal, permițând organizației să-și plătească mercenarii cu 500 de dolari pe lună, iar comandanții cu 1.200 de dolari pe lună.
Nici vorbă de înființarea vreunui califat sunnit, așa cum perorau capii ISIS. Acolo se desfășura un trafic pe foarte mulți bani, se omorau sunniți și alte minorități de-a valma, se violau femei, se implementau niște legi extremiste pentru a speria populația și a lăsa bandele de tâlhari să se desfășoare în liniște. Bombardamentele coaliției conduse de SUA nu au reușit să distrugă transporturile ilegale de petrol, care treceau granițele sub acoperirea „cumpărătorilor de bună credință“.
Teama de epurare etnică, mai mare decât teama de ISIS
Acum, când 30.000 de soldați irakieni, peșmerga kurzi, miliții șiite și trupe speciale ale coaliției americane iau cu asalt din cinci direcții orașul Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak și capitala provinciei sunnite Ninive, locuitorii se tem de ce e mai rău, de o epurare etnică și religioasă, strategie în plină aplicare în Siria și Irak, de către milițiile șiite sponsorizate de Iran. Una dintre aceste miliții, Hashed al-Shaabi, susținută de Iran, a anunțat că nu admite să nu ia parte la eliberarea Mosulului.
Pentru a liniști spiritele și a-și asigura cooperarea cetățenilor, premierul Haider al-Abadi a anunțat că numai trupele guvernamentale și poliția națională vor intra în oraș. Milițiile șiite vor rămâne în zona rurală în jurul orașului. Ceea ce sună a asediu. Se schimbă un dușman care voia doar liniște să-și desfășoare afacerile ilegale, cu un dușman care vrea să disloce populația sunnită, pe motiv că „a colaborat cu Daesh“, după modelul practicat în Siria, fără ca instituțiile internaționale să poată opri acest proces de epurare etnico-religioasă. Ceea ce îngrijorează Turcia până la a fi gata să intervină militar este și aspirația kurzilor de a-și lărgi zona autonomă, încurajați de SUA. 4.000 de peșmerga kurzi iau parte la ofensiva împotriva ISIS.
Pentru a liniști spiritele și a-și asigura cooperarea cetățenilor, premierul Haider al-Abadi a anunțat că numai trupele guvernamentale și poliția națională vor intra în oraș. Milițiile șiite vor rămâne în zona rurală.