SUA avertizează că jihadiştii din gruparea Stat Islamic ar putea folosi arme chimice pentru a înfrânge armata coaliţiei internaţionale, deşi posibilitatea ca aceştia să să dezvolte astfel de arme este minimă, însă nu trebuie ignorată, scrie Reuters.
În luna septembrie 2016, gruparea Stat Islamic a fost suspectată de lansarea unui proiectil cu încărcătură chimică iritantă și vezicantă asupra bazei aeriene Qayarrah din Irak, unde staționau trupe americane și irakiene.
După ce a fost lovit interiorul bazei de la sud de Mosul, militarii americani au testat conținutul, iar primele indicii au arătat că ar fi vorba de o substanță de tip muștar (n. red. — înrudită cu iperita).
Agenții de sulf de muștar pot provoca vezicule pe piele și pe plămân. În doze mici, această substanţă nu este letală.
30.000 de soldați irakieni, peșmerga kurzi, miliții șiite și trupe speciale ale coaliției americane iau cu asalt din cinci direcții orașul Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak și capitala provinciei sunnite Ninive. Locuitorii se tem de ce e mai rău, de o epurare etnică și religioasă, strategie în plină aplicare în Siria și Irak, de către milițiile șiite sponsorizate de Iran.