Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi dimineața, la începutul unei conferințe pe tema recuperării prejudiciilor, că a fost creată o agenție în acest sens. Totodată, șeful Executivului a precizat că fondurile recuperate de Agenția Națională a Bunurilor Obținute Ilicit for merge spre educație, sistemul de sănătate și către proiecte sociale.
„Ideea de la care am pornit în a progresa în acest an în activarea acestei agenții este că actul de justiție este incomplet fără recuperarea bunurilor obținute ilicit. Altfel riscăm să slăbim actul de justiție și forța sistemului judiciar. De la acest principiu am pornit atunci când am luat decizia să operaționalizăm Agenția Națională a recuperării bunurilor obținute ilicit. (…) Doamna ministru Prună și-a luat angajamentul ca, până la finalul mandatului, să avem această agenție operațională”, a precizat premierul Dacian Cioloș la Conferința Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor.
Potrivit premierului, ideea construirii acestei agenții „există pe hârtie de mai multă vreme", însă ea nu a fost operaționalizată. „Doamna ministru Prună și-a luat angajamentul, încă de la începutul mandatului acestui Guvern, să acționeze, să găsească mijloacele în așa fel încât la sfârșitul mandatului acestui Guvern să avem această agenție operațională. Mă bucur să văd că suntem în acest stadiu, pentru că nu putem tolera necinstea lucrativă ca mod de lucru și de stil de viață în România. Nu sunt suficiente aceste decizii care vizează doar pedepsirea persoanei respective fără să arătăm și faptul că sistemul judiciar, statul, în general, e capabil să ducă actul de justiție până la sfârșit", a adăugat Dacian Cioloș.
Fondurile recuperate de ANABI vor merge spre educație, sistemul medical și proiecte sociale.
Joi, are loc cea de-a șasea Conferință Pan-Europeană a Oficiilor Naționale de Recuperare a Creanțelor (ORC-uri) din Uniunea Europeană, eveniment organizat de către Comisia Europeană în cooperare cu Ministerul Justiției și Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Evenimentul reunește reprezentanți ai peste 40 de jurisdicții, incluzând statele membre UE, precum și SUA, Rusia, Moldova, Ucraina și state din Balcanii de Vest. Reprezentarea este la nivel de șefi de agenție și înalți reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
Evenimentul se circumscrie obiectivului strategic asumat de Ministerul Justiției și de Guvernul României, operaționalizarea ANABI.
Dacian Cioloș, prim-ministrul României, Raluca Alexandra Prună, ministrul justiției, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Monica Macovei, europarlamentar și raportor Directiva 42/ 2014 și reprezentanți ai Comisiei Europene și Europol vor deschide sesiunea și vor discuta despre stadiul înregistrat de România în domeniul urmăririi și identificării instrumentelor și produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni.