Odată cu începerea anului şcolar 2012 – 2013, clasa pregătitoare este cuprinsă în învăţământul primar. Peste 128.000 de copii au fost înscrişi pentru clasa pregătitoare şi aproximativ 171.000 pentru clasa I în anul şcolar care începe pe 17 septembrie, potrivit Realitatea.net.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că la jumătatea anului va face o evaluare a clasei 0, încercând să găsească punctele tari, dar şi punctele slabe.
Potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei, dintre cei aproximativ 128.000 de elevi din clasa pregătitoare, peste 10.000 sunt numai în Capitală, pentru aceştia fiind formate 435 de clase, dintre care cinci la învăţământul special.
Sesiunile de formare la nivel naţional dedicate celor 8.000 de cadre didactice care le vor preda acestor copii s-au axat pe diseminarea informaţiilor necesare activităţilor specifice de la clasa pregătitoare.
Programul de formare continuă pentru cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare totalizează 134 de ore, dintre care 40 de ore faţă în faţă şi 94 de ore online. Ambele programe sunt acreditate atât pentru formatori (10 credite profesionale transferabile), cât şi pentru cadrele didactice implicate (34 credite profesionale transferabile). Curriculumul programelor de formare a fost elaborat de Universitatea din Bucureşti şi Softwin (partea de e-learning), parteneri în proiect.
De altfel, zilele trecute, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că, la jumătatea anului şcolar, va fi făcută de către MECTS o evaluare a clasei pregătitoare. „La jumătatea anului şcolar noi vom face o evaluare şi vom aduna punctele tari şi punctele slabe ale prezenţei acestei clase în şcolile gimnaziale. De exemplu, mă gândesc că în pauze vor fi în aceeaşi curte copii care au cinci ani şi jumătate – şase ani şi copii care au 16 ani şi sigur de aici s-ar putea să apară o serie de probleme”, a explicat ministrul.
În opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să rămână parte a învăţământului obligatoriu, aceasta fiind benefică în cazul copilului care intră în ciclul primar.