Asocierea perfectă a alimentelor este bună nu numai pentru papilele gustative. Combinaţiile alimentare potrivite pot spori eficienţa unui aliment sănătos în lupta sa cu diverse boli, conform Huffington Post.
Cercetătorul David Jacobs a dat conceptului numele de „sinergie alimentară.” Produsele alimentare ne afectează sănătatea în moduri complexe şi, câteodată, poate fi mai eficient să consumăm anumite alimente împreună.
În ultimii 10 ani, cercetarea în domeniu a determinat un progres enorm în felul în care înţelegem cum funcţionează „sinergia alimentară”. „Cu un deceniu în urmă, nu ştiam nimic despre fitochimicale precum licopenul (cel care a făcut roşiile celebre) sau pterostilbenul (conţinut în afine),” scrie experta în domeniu Elaine Magee pentru WebMD. Şi rămân încă multe lucruri neelucidate.
Studii arată că următoarele alimente „funcţionează” mai bine împreună:
Roşii şi avocado
Un studiu realizat în iunie la Universitatea Purdue a explicat că substanţele carotenoide, existente în produsele colorate, cum ar fi roşiile, nu pot fi absorbite de organism decât dacă sunt însoţite de puţină grăsime.
Roşiile sunt bine cunoscute pentru conţinutul lor de licopen, care poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer. Pentru a beneficia de asta, puneţi alături de ele aproximativ un sfert de avocado, echivalentul a 4 grame de grăsimi monosaturate.
Carne la grătar şi rozmarin
Un studiu efectuat în 2008 arată antioxidanţii naturali pe care-i conţine condimentul pot împiedica formarea de substanţe carcinogene în timpul grătarului. Doar puţin extract de rozmarin peste bucata de carne este îndeajuns pentru asta.
Spanac şi lămâie
Puţin suc de citrice dă gust unei salate. Şi o transformă, în acelaşi timp, într-o adevărată sursă de nutrienţi. Asta pentru că fierul din verdeţuri, cum ar fi spanacul, varza, salata, devine mai uşor de asimilat de către organism atunci când îi este alăturată vitamina C.
Mere şi struguri
Antioxidantul flavonoid quercetin, conţinut în mere, ajută la combaterea problemelor respiratorii şi a anumitor tipuri de cancer. Substanţa ajută, de asemenea, memoria.
Combinaţia de mere şi struguri negri, care conţin catechin (un alt flavonoid), aduce beneficii în zona cardio-vasculară. Alte surse de catehină sunt vinul roşu, ciocolata şi ceaiul verde.
Peşte şi usturoi
Toată lumea ştie că usturoiul creşte imunitatea. Însă o porţie de peşte asezonată cu usturoi i-ar face o mare favoare inimii tale, contribuind la reducerea colesterolului.