Primăria Galaţi a cumpărat 660 de containere de gunoi, cu aproape 800.000 de euro, iar 10% din ele au ajuns deja scrum.
Cartierele periferice ale Galaţiului sunt scena unei noi variante a jocului „de-a hoţii şi vardiştii”, agenţii de la Poliţia Locală încercând prin metode specifice, de la patrulări şi filaj la culegere de informaţii, să descopere exemplare dintr-o nouă specie de infractori. Este vorba de gălăţeni pe care autorităţile îi etichetează ca fiind „certaţi cu legea” şi care incendiază noile containere pentru selectarea selectivă a deşeurilor. Pentru că poliţiştii locali nu au reuşit să stopeze fenomenul, primăria s-a resemnat şi dă milioane de lei pe mii de noi containere.
Galaţiul a ajuns să aibă un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor menajere, cu groapă de gunoi ecologică, staţie de sortare şi sistem de colectare selectivă prin implementarea Proiectului „ISPA Deşeuri”, în valoare de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţarea nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii. De la firma Iridex Grup Plastic au fost achiziţionate, contra sumei de 788.700 de euro, un număr de 660 de containere de tip „igloo”, de 5,5 mc, 220 pentru sticlă, 220 pentru hârtie şi 220 pentru material plastic. Un container a costat 1.194 euro. Noile containere viu colorate au atras atenţia celor obişnuiţi să distrugă orice le iese în cale şi descoperirea că acestea pot fi incendiate a declanşat un nou gen de distracţie în cartierele oraşului, incendierea containerelor.
Pagube de zeci de mii de euro
La ultima şedinţă a Consiliului Municipal (CLM) Galaţi, a fost trecut pe ordinea de zi şi un proiect de trecere din domeniul public în domeniul privat al municipiului Galati a 28 containere tip „igloo” aflate în administrarea Serviciului Public „Ecosal”. Au cerut explicaţii şi aşa au aflat ce se întâmplă în oraş: „Este vorba de nişte containere, cărora li s-a dat foc de către nişte persoane certate cu legea. Pentru aceste containere, în acel moment, când le-am amplasat în teren, nu s-a făcut şi proces-verbal de predare-primire către noi, acesta făcându-se ulterior. După procesul-verbal de predare-primire, s-a luat hotărârea ca aceste containere, în număr de 28, care au luat foc şi care au fost vandalizate, să le trecem către Primărie, ca să le caseze. Aşa spune legea, aşa am făcut”, a explicat directorul Ecosal, Ion Ionescu. Nu au fost decât primele distrugeri, pentru că în timpul foarte scurt de la iniţierea proiectului de hotărâre de consiliu şi până la şedinţa CLM au mai fost incendiate alte 35 de containere. „Vreau să ştiţi, ca fapt divers, că s-a mai dat foc la încă 35 containere de tip igloo”, a adăugat directorul Ecosal. Valoarea celor 63 de containere incendiate este de peste 75.000 de euro. Este o valoare destul de mare şi dată fiind amploarea fenomenului, se poate ajunge ca în decurs de un an oraşul să fie păgubit cu sute de mii de euro.
„Avem de unde!”
Pentru că unii dintre consilierii municipali ezitau şi cereau să fie stabilit un vinovat şi să nu fie instituită regula decontării de la buget a unor distrugeri care vor continua şi pe viitor dacă nu se întreprind acţiuni mai eficiente, primarul Marius Stan i-a îndemnat să aprobe casarea: „Nu trebuie să fiţi îngrijoraţi, pentru că abia s-au mai cumpărat 3.000 de bucăţi, aşa ca avem de unde. Licitaţia era din mandatul trecut”, a spus primarul. Primăria Galaţi a încheiat cu SC Grădinariu SRL Bucureşti contractul nr 83.046/04.09.2012, în valoare de 2.518.440 lei, pentru achiziţionarea a 3.000 de containere de gunoi de 1,1 metri cubi. Se pare că Primăria Galaţi s-a resemnat în faţa unui fenomen căruia nu i se poate opune.