De cele mai multe ori, în proiectele de amenajare un rol important îl joacă lumina, pentru că defineşte ambientul, creează atmosfera spaţiului exterior şi interior, accentuând sau estompând volumele.
Dacă vreţi să decoraţi sau să aduceţi îmbunătăţiri locuinţei, indicat ar fi să acordaţi o atenţie deosebită modului de iluminare, atât pentru exterior cât şi pentru interior. Dacă veţi reuşi să dirijaţi lumina într-o manieră corectă, efectele sunt garantate. Din acest motiv am stat de vorbă cu specialiştii şi am aflat o serie de sfaturi pentru iluminarea corectă a casei, pe care vi le împărtăşim şi dumneavoastră.
Arhitectul sau designerul trebuie să împartă spaţiul livingului în zone distincte – loc de relaxare, de tv, de servit masa sau de lectură – şi să planifice totul până în detaliu (de pildă, să poziţioneze mobilierul, masa şi elementele decorative). În funcţie de acest plan, se vor repartiza şi sursele de lumină, astfel încât să servească corespunzător fiecărei arii. Iluminatul general (lustră, aplice) poate fi completat cu cel ambiental (spoturi, lampadare etc.). De exemplu, puteţi folosi spoturile direcţionate, orientate spre canapea sau fotolii pentru a asigura un iluminat adecvat pentru lectură. De asemenea, în această situaţie lumina poate proveni şi de la lampadarele cu picior. Nu în ultimul rând puteţi plasa mici surse de lumină şi în spatele televizorului, diminuând astfel contrastul.
Dacă aveţi un mobilier deosebit, o colecţie de obiecte de decor, puneţi-le în evidenţă printr-o sursă de lumină concentrată asupra lor. Aveţi însă grijă ca aceasta să nu afecteze integritatea obiectelor prin căldura pe care o degajă.
Fiind mai mult un spaţiu de circulaţie, holul de acces are nevoie de o lumină suficient de puternică, fără a fi însă supărătoare. Puteţi folosi în acest scop o aplică cu mai multe becuri sau spoturi orientabile, montate în plafon.
Bucătăria: iluminat funcţional
Înainte de a alege sistemul de iluminat pentru bucătărie, luaţi în calcul dimensiunile acesteia. Dacă este spaţioasă, puteţi încastra în tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii. Pentru activităţile de aici aveţi nevoie de un iluminat local. Astfel, pentru blat, se montează în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. Dacă nu agreaţi lumina neonului, atunci se pot utiliza becuri liniare cu incandescenţă. O altă variantă o reprezintă spoturile, care trebuie însă montate des, pentru ca lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul principal al iluminării blatului de lucru este acela că sunt eliminate umbrele, din cauza cărora se pot produce multe accidente.
În afară de gătit şi de luat masa, bucătăria este adesea şi un loc unde de obicei se întâlnesc toţi membrii familiei. Astfel, acest spaţiu are nevoie, mai mult decât toate celelalte încăperi, de un iluminat care să poată fi modificat în funcţie de nevoi. O idee în acest sens este crearea senzaţiei de straturi de lumină, care să permită desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi sau pentru ambianţă. De exemplu, iluminatul general trebuie să vină din plafon. În acest sens, lustrele cu două sau trei braţe pot fi folosite cu succes. Totodată, puteţi folosi şi spoturi, amplasate deasupra corpurilor suspendate, punând astfel în valoare mobilierul. Nu în ultimul rând se poate pune o sursă de lumină şi în interiorul vitrinelor, care să vină ca o completare a decorului. Nu ar fi rău dacă aţi alege un dispozitiv pentru reglarea luminozităţii, creând astfel o atmosferă romantică sau una veselă. Oricum, dacă masa de dining este plasată aici, este necesar ca ea să fie bine luminată, eventual cu mai multe corpuri de iluminat suspendate la distanţă mică de masă.
Dormitor: surse de lumină orientabile
Deşi s-ar zice că în dormitor nu aveţi nevoie de lumină, există totuşi câteva metode de iluminare a acestuia. Iluminatul general trebuie să se facă din plafon; în acest fel lumina nu este deranjantă atunci când staţi pe pat. Recomandabile sunt şi sursele de lumină orientabile, precum o veioză sau un spot fixat pe perete, în spatele patului. Astfel veţi creea o atmosferă plăcută pentru citit. Această încăpere poate fi iluminată doar cu ajutorul unor aplice sau al clasicelor veioze, mai ales dacă îndeplineşte doar funcţia de relaxare şi nu serveşte şi altor activităţi. Amenajare: arh. Rodica Argint.
Atenţie deosebită camerei copiilor
Pentru camera copiilor, siguranţa trebuie să fie cuvântul de bază. Lampa de perete este mult mai indicată decât o lampă aşezată pe o masă, care ar putea să cadă şi să se spargă. Ar trebui să alegeţi lămpi cu componente ce conţin marca CE pentru siguranţă, robuste şi pe cât posibil incasabile. Totodată, sunt nerecomandate abajururile din materiale plastice care pot provoca inhalaţii nocive o dată cu creşterea temperaturii. În schimb, prezenţa lămpilor crepusculare mereu aprinse este sigură şi îi bucură pe copii.
În baie: lămpi speciale
Baia este un loc special unde de obicei ne convine să fim înconjuraţi de multă lumină. De mare ajutor în acest sens sunt şi oglinzile, care reflectă razele de lumină. Pentru acest spaţiu se recomandă o lampă specială amplasată deasupra oglinzii, în aşa fel încât faţa să fie luminată la fel în toate părţile sale, fără a-i crea umbre. În sala de baie, schema de iluminare trebuie de asemenea planificată în funcţie de locul în care amplasaţi obiectele sanitare. Includeţi aici cel puţin două surse de lumină pe circuite separate: iluminat punctual deasupra şi/sau în jurul oglinzii, având în vedere că utilizaţi cel mai frecvent această zonă, şi iluminat ambiental pentru restul spaţiului. Iluminatul suplimentar (deasupra căzii de baie, în dulapurile încastrate sau chiar în pardoseală) are rolul de a crea o atmosferă misterioasă sau romantică. Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate.
Birou
Biroul necesită o atenţie mai specială. Aici, iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi poziţionat în apropierea mesei sau a fotoliului. Desigur, din birou nu ar trebui să lipsească nici lampa de birou. Este bine ca acesta să beneficieze de un iluminat general nu foarte puternic, însă suficient, fără a fi supărător, difuzat de o plafonieră. Lumina de lucru direcţionată trebuie să cadă adecvat pe birou sau tastatură. Lămpile de lucru trebuie să fie coborâte până la 40 cm deasupra acestuia. La rândul lor, lămpile de noptieră, dacă sunt folosite şi la citit, trebuie să fie la circa 50 cm deasupra nivelului patului. Dacă noptiera este foarte joasă sau înaltă, atunci ar fi bine să alegeţi nişte veioze care să compenseze.
Nu este lipsită de importanţă nici iluminarea corectă a unei debarale sau a spaţiilor de depozitare. O lumină generală bună poate fi de mare ajutor atunci când căutăm ceva în compartimentele din planul secundar. Puteţi folosi însă şi tuburi fluorescente sau spoturi, cu condiţia ca acestea să fie amplasate sub dulapurile suspendate sau sub fiecare grup de poliţe.
Iluminatul de exterior
Folosirea luminii se poate face atât pentru interiorul, cât şi exteriorul casei. La instalarea corpurilor de iluminat în exterior este indicat să urmăriţi arhitectura şi liniile casei. De asemenea, este bine să menţineţi un echilibru între iluminatul casei, arbuştilor şi iluminatul solului. De exemplu, dacă iluminaţi arbuştii sau copacii din partea stângă, veţi fi nevoiţi să generaţi un iluminat şi din partea dreaptă. Luminile arată întotdeauna bine dacă înălţimea este variată. Încercaţi, deci, să încadraţi un iluminat pentru sol, precum şi altul pentru corpuri cu înălţime mare (copaci, casa etc.)
Nu uitaţi aleea casei. Acest lucru poate fi făcut cu corpuri de iluminat încastrate în asfalt sau cu corpuri ornamentale tip «pitic de grădină», metode de amplasare ce realizează un ghidaj şi un volum al peisajului. Este bine să ştiţi că senzorii de iluminat exterior, în combinaţie cu un întrerupător crepuscular ajută la economii de energie substanţiale şi sporesc siguranţa casei. Punctul de interes al casei este uşa de la intrare aşa că neapărat lumina trebuie focalizată în aceasta zonă.