Teheranul a dat ordin milițiilor șiite care participă la ofensiva împotriva ISIS în Mosul să fie gata în orice clipă de luptă împotriva trupelor turcești. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara este gata pentru o intervenție militară în Irak pentru a elimina orice amenințare la adresa Turciei.
„Dacă există o amenințare la adresa Turciei, suntem gata să folosim toate resursele noastre, inclusiv pentru o operațiune terestră, pentru a elimina acea amenințare“, a declarat Mevlut Cavusoglu.
Turcia, o țară membră NATO, a deplasat deja în Irak o unitate specială de luptă – 1.000 de militari, elicoptere, tancuri – care s-a alăturat celor 500, aflați în baza de lângă Bashika. Din decembrie anul trecut, militarii turci din Irak antrenează brigăzi sunnite și peșmerga kurzi pentru a se apăra de orice amenințare, din partea ISIS sau a milițiilor șiite care vor să determine populația majoritar sunnită din zonă să-și părăsească locuințele. De la intrarea trupelor de elită turcești în „bătălia pentru Mosul“, ofensiva anti-ISIS condusă de SUA a rămas suspendată, fiind nevoie de o regândire a strategiei, cu Turcia inclusă.
Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a făcut o vizită în baza Turciei de lângă Bashika, devenind primul într-o asemenea funcție care a ajuns atât de aproape de linia frontului anti-ISIS. Liderii kurzi din regiune au acceptat intervenția Turciei, cu condiția ca armata turcă să nu le mai atace pozițiile din nordul Siriei. Sub presiunea Iranului, autoritățile centrale de la Bagdad, majoritar șiite, nu au aprobat alăturarea Turciei la coaliția anti-ISIS din Irak. De cum au intrat, trupele turcești au acordat sprijin aerian și de artilerie grea brigăzilor kurde peșmerga pentru a elibera orașul Bashika de sub controlul ISIS.
Reacția „extremă“ a Teheranului
Reacția Teheranului cu privire la intervenția Turciei în „bătălia pentru Mosul“ este socotită de către serviciile secrete occidentale „extremă“, avertizând că oricând poate izbucni un conflict între puteri majore din zonă, una dintre acestea, Turcia, fiind țară membră NATO. Comandanții brigăzilor șiite Bader, Hashd al-Shaabi și Forța de Mobilizare Populară au primit ordin de la Teheran de alertă de luptă cu trupele speciale turcești, numite de iranieni „bande de teroriști nu mai puțin periculoase decât ISIS“.
Conform serviciilor secrete occidentale și israeliene, Guvernul iranian a cerut premierului irakian șiit Haider al-Abadi să dea ordin trupelor sale să fie gata de luptă cu forțele speciale turcești. Pe teren, imediat, toate aceste „alerte de luptă“ se pot materializa prin permisiunea milițiilor șiite comandate de Iran să intre în competiție pentru controlul asupra orașului Mosul, un punct-cheie în strategia Teheranului de a controla întreaga zonă, până în Siria și, „perla coroanei“, până la Mediterana.
În această strategie majoră, Iranul se lovește de kurzi, care vor să adauge orașul Mosul zonei autonome, de Turcia, care se opune atât aspirațiilor kurzilor, cât și celor ale Iranului. Cel mai mare obstacol pentru iranieni este Rusia, care „configurează“ în Siria o enclavă pentru a-și asigura accesul la resursele de petrol și gaze și la Mediterana. Între timp, în Irak, victoriile le obține ISIS, care a cucerit Sinjar, la frontiera cu Siria, și Rutba, ce controlează autostrada Bagdad – Amman.
Cererile disperate de ajutor din partea autorităților locale către forțele coaliției anti-ISIS nu au fost onorate. Coaliția stă încleștată în jurul orașului Mosul!