Turcia a cerut, din nou, Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullag Hulen, acuzat de autoritățile de la Ankara că ar fi responsabil de lovitura de stat eșuată din noaptea de 15 iulie, a precizat ministrul turc de Justiție, Bekir Bozdag, care l-a comparat pe predicator cu liderul defunct al rețelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden, informază AFP, citat de Agerpres.
„Ne-extrădarea lui Gülen ar avea un impact negativ asupra relațiilor dintre Turcia și SUA. Nu vrem ca relațiile dintre Turcia și SUA să fie afectate din cauza unui terorist„, a atras atenția Bozdag, marți, cu puțin timp înainte de a pleca spre SUA, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său Loretta Lynch, conform agenției proguvernamentale turce Anadolu.
Subliniind că 241 de persoane au fost ucise în noaptea puciului eșuat, Bozdag a declarat că „tot ceea ce Bin Laden a reprezentat pentru SUA, Fethullah Gülen reprezintă pentru statul turc”.
Relațiile dintre SUA și Turcia, doi piloni ai NATO, au fost puse la încercare de lovitura de stat eșuată și de apelurile lansate fără succes de Ankara privind extrădarea lui Gülen. Autoritățile americane subliniază că decizia aparține justiției.
Osama din Laden, ucis de un comando american în 2011 în Pakistan, a fost liderul rețelei Al-Qaida, care a comis cele mai sângeroase atacuri de pe teritoriul SUA, la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morți. Gülen, care neagă orice implicare în puciul eșuat, se află la conducerea unei mișcări numite ‘Hizmet’, care are o rețea de școli, ONG-uri și companii. Guvernul turc consideră această mișcare ca fiind o ‘organizație teroristă’.
În iulie, ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, a declarat că „Fethullah Gülen este un individ mai periculos decât Osama bin Laden” și că organizația sa „este mai periculoasă și mai sălbatică decât DAECH”, acronimul arab al grupării Stat Islamic (SI).
Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi al jurnaliştilor. De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.
Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.